ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρίτη ημέρα απωλειών στις διεθνείς αγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,3% σημειώνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων

Kathimerini.gr

Τρίτη συναπτή συνεδρίαση υποχώρησης κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στους επενδυτές δημιουργεί ανησυχίες το δεύτερο και εντεινόμενο κύμα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που επανέρχονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το κλίμα επιβαρύνει περαιτέρω η αβεβαιότητα γύρω από την προοπτική δεύτερης δέσμης στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Ήδη αναλυτές της Capital Economics προεξοφλούν πως τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν στασιμότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με πολύ περιορισμένη ανάπτυξη να έχει σημειωθεί μόνον το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και μηδενική ανάπτυξη το πρώτο του 2021.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,3% σημειώνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων. Ο εν λόγω δείκτης παραμένει, άλλωστε, σε επίπεδα κατά 16% χαμηλότερα από το ιστορικό του υψηλό.

Σύμφωνα, άλλωστε, με την εταιρεία δεδομένων Refinitiv, το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη θα εμφανισθούν μειωμένα κατά 34,8%.

Στους εθνικούς δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου, που αποτελείται κυρίως από εξαγωγικές επιχειρήσεις, έκλεισε με απώλειες 1,91% καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου μήνα. Αιτία, η άνοδος που σημείωσε η στερλίνα μετά τα αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με τις συνομιλίες ανάμεσα στο Λονδίνο και στους πρώην εταίρους της Βρετανίας. Στο ίδιο δυσοίωνο κλίμα ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 1,41%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού παρέμεινε στάσιμος με μηδενική μεταβολή. Είχαν, ωστόσο, προηγηθεί ανακοινώσεις ικανοποιητικών κερδών από ευρωπαϊκές εταιρείες όπως, για παράδειγμα, η σουηδική Ericsson, με αποτέλεσμα να σημειώσει η μετοχή της άλμα 9,6%. Όπως, όμως, σχολίασε στο Reuters ο Πάτρικ Μούνεν, στέλεχος της NN Investment Partners, «τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι γενικώς πάνω από τις προσδοκίες, αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο και έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απόδοση της αγοράς», αναφερόμενος, βέβαια, στο νέο κύμα της πανδημίας και στα περιοριστικά μέτρα.

Νευρικότητα επικρατούσε την ίδια στιγμή στη Wall Street, ενώ το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων. Σημειωτέον ότι νέα άνοδο σημείωσε και πάλι χθες το κινεζικό γουάν που από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί κατά 4,5% έναντι του δολαρίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X