Του Απόστολου Τομαρά
Το δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης Τζουμχουριέτ για τους λόγους φυγής του γεωτρύπανου «Γιαβούζ», από την Καρπασία καθώς και της αναμενόμενης αποχώρησης του Πορθητή, δυτικά της Πάφου ήλθε να επιβεβαιώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δυο τουρκικά γεωτρύπανα στην περιοχή. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την απροθυμία μεγάλων χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η Βρετανία να συνεργαστούν με την Τουρκία, στην προμήθεια υλικών πραγματοποίησης εργασιών έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας κάνει λόγο για εμπάργκο από τις τέσσερις χώρες προς την Τουρκία στην πώληση μηχανικών και χημικών υλικών για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στο περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο αυτό που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον είναι το παρασκήνιο που φαίνεται να οδήγησε τις ιδιωτικές εταιρείες να αρνηθούν συνεργασία με την Άγκυρα στην πώληση των αναγκαίων υλικών, άρνηση που έχει να κάνει και με τον παράνομο χαρακτήρα των εργασιών στην περιοχή. Το άλλο στοιχείο, άξιο προσοχής, είναι πως πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι τουρκικές παρανομίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες που δείχνουν πως ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία, έμπρακτα, αποδοκιμάζουν τις τουρκικές προκλήσεις.
Τα εντάλματα
Πίσω από την απροθυμία ιδιωτικών εταιρειών να συνεργαστούν με την Τουρκία φαίνεται ότι βρίσκεται η διπλωματική κινητοποίηση της Λευκωσίας, μετά την εμφάνιση του γεωτρύπανου Πορθητή, τον περασμένο Μάιο δυτικά της Πάφου. Η κίνηση της κυπριακής διπλωματίας να χρησιμοποιήσει ακόμα και την έκδοση διεθνών και ευρωπαίων ενταλμάτων σύλληψης, κατά εταιρειών που συνεργαζόντουσαν με τα τουρκικά γεωτρύπανα δέχθηκε έντονη κριτική, ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι απέδωσε αποτελέσματα. Πηγές στη Λευκωσία επιβεβαίωσαν τα όσα μεταδόθηκαν από την Άγκυρα, αποκαλύπτοντας στην «Κ» το παρασκήνιο με τις τρείς αμερικάνικες εταιρείες που είχαν συμβόλαιο συνεργασίας με την Τουρκία, σε αρχική φάση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρία, από το πακέτο ενταλμάτων που εκδόθηκαν αφορούσαν τις συγκεκριμένες εταιρείες και τους επικεφαλής των εταιρειών. Όπως υποστηρίζεται από τις ίδιες πηγές, η έκδοση ενταλμάτων για αμερικάνικες εταιρείες προκάλεσε τη μεσολαβητική παρέμβαση της Ουάσιγκτον που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των εταιρειών με ταυτόχρονη ακύρωση των ενταλμάτων σύλληψης.
Οι εταιρείες
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ οι εταιρείες που ακύρωσαν τα συμβόλαια συνεργασίας με τους Τούρκους είναι οι αμερικανικές εταιρείες Schlumberger, Baker Hughes, Weatherford, πρόκειται προφανώς για τις εταιρείες που αρχικά είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, και η ιταλική Geo-log. Οι τέσσερις εταιρείες είχαν συμβόλαια για παροχή υπηρεσιών, προσωπικού και χημικών υλικών στα ανοιχτά της Κύπρου για τις παράνομες γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου και στην Καρπασία. Ωστόσο οι ίδιες εταιρείες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, συνεχίζουν να συμμετάσχουν σε τουρκικές εργασίες στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Οι αντιδράσεις
Στη Λευκωσία οι τόνοι των δημόσιων αντιδράσεων παραμένουν χαμηλοί, ωστόσο η ικανοποίηση είναι έκδηλη για τις εξελίξεις. Αυτό το οποίο τονίζεται είναι πως τα διπλωματικά αντίμετρα αποδεικνύεται πως είναι αποτελεσματικά παρά τα όσα υποστηρίζονταν στο εσωτερικό, το προηγούμενο διάστημα. Από πλευράς Τουρκίας όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» Νίκος Στέλγιας δεν υπήρξαν κατά την διάρκεια της ημέρας δημόσιες τοποθετήσεις. Ανεπίσημα κύκλοι του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), εκφράζουν εκνευρισμό για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας επιλέγει την παρούσα στιγμή για να διαρρεύσει πληροφορίες που αφορούν «εθνικές προτεραιότητες» της Τουρκίας.