ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την Πέμπτη στην Κύπρο ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Επαφές με Ελλάδα και Τουρκία πριν την μετάβαση του στο νησί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ερχόμενη Πέμπτη το βράδυ θα βρίσκεται στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος αναμένεται να έχει την Παρασκευή συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, χωρίς το πρόγραμμα να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής.

Αναμένεται δε, της συνάντησης Έιντε- Αναστασιάδη, να προηγηθεί αυτή του  Προέδρου με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ. Από την πλευρά του ο Νορβηγός διπλωμάτης αναμένεται να έχει συναντήσεις με Ελλάδα και Τουρκία τις επόμενες ημέρες και πριν την συνάντηση του με τους δύο ηγέτες.

Όπως δήλωσε ο ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ παραμένει, σε συνεχή επαφή με τα κεντρικά γραφεία των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τις Βρυξέλλες και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, εστιάζοντας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και στις προετοιμασίες για τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

"Η εργασία για το κοινό έγγραφο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό κανένας να μην προδικάσει τη σχολαστική εργασία του Ειδικού Συμβούλου επί αυτού του εγγράφου που θα βοηθήσει στην καθοδήγηση των συζητήσεων επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων", είπε ο κ. Σιντίκ.

Επανέλαβε τέλος πως το έγγραφο θα είναι έτοιμο εγκαίρως για τη Διάσκεψη για την Κύπρο, που, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τα Ηνωμένα `Εθνη, θα επανασυγκληθεί στις 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα δε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, το έγγραφο στο οποίο θα καταλήξουν οι πλευρές, θα είναι συνέχεια του εγγράφου που ετοιμάστηκε από πλευράς τεχνοκρατών στις 18-19 Ιανουαρίου.

Μέχρι την Διάσκεψη η οποία έχει οριστεί για τις 28 Ιουνίου, η ε/κ πλευρά δεν συμμετέχει στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, καθώς στόχος είναι η όσο το λιγότερο συμμετοχή της Λευκωσίας σε ένα blame game. Κάτι που δήλωσε και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι η ώρα να δούμε αν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση. Εάν έρθουμε στη διάσκεψη και δούμε την Τουρκία να επιμένει, συνεπικουρούμενη μάλιστα από την τ/κ πλευρά στο σύστημα εγγυήσεων του 1960, ότι δεν πρέπει να φύγει ο κατοχικός στρατός, πως θα προχωρήσουμε παρακάτω», υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων για την ασφάλεια τους

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του Μουσταφά Ακιντζί Ερχάν Ερτσίν ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά να εστιάσει στην επίτευξη θετικού αποτελέσματος στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Κάλεσε δε την ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετήσει μια προσέγγιση για τη Διάσκεψη στη Γενεύη με στόχο την επίτευξη αποτελεσμάτων.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Ερτσίν είπε πως οι συζητήσεις "κατά πόσον η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί ή όχι, υπό ποιές προϋποθέσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν θα πρέπει να πάμε ή όχι" πρέπει να σταματήσουν, και πρόσθεσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εστιάσει στο να συμβάλει στην επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Ανέφερε πως το έγγραφο που ετοιμάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ "Ειντε δεν είναι έγγραφο των ΗΕ αλλά θα αποτελέσει ένα οδηγό, και πως στόχος του εγγράφου είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος εργασίας κατά τη Διάσκεψη.

Ο κ. Ερτσίν είπε πως στη σύνοδο των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν είχε αναφερθεί η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την άλλη, και πρόσθεσε πως η συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις θα συνεχιστεί σε αυτό το πλαίσιο στη Γενεύη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση