Kathimerini.com.cy
Στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, τα ζητήματα της κυπριακής οικονομίας-ακρίβειας, στο πρόβλημα της διαπλοκής και της διαφθοράς, οσημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ομογένεια για τη διεθνή διαφώτιση στο Κυπριακό και τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο και τους Κύπριους απόδημους, τέθηκαν στη συνάντηση που είχε, στη Νέα Υόρκη,με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Οργανώσεων Κυπρίων Αμερικής, της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου- ΗΠΑ ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στη συνάντηση ο κ. Στεφάνου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κινητικότητα και τις ζυμώσεις που γίνονται από μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη διάρρηξη του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό.
Όπως αναφέρεται, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι ο μόνος εφικτός τρόπος για να γίνει κατορθωτή η διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό είναι η συνέπεια και η επιμονή στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας όλο το διαπραγματευτικό κεκτημένο όπως έχει διαμορφωθεί έπειτα από μακρόχρονες συζητήσεις και προσπάθειες.
Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι δυσκολίες για να πετύχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γίνονται ακόμα πιο μεγάλες εξαιτίας της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες.
«Η εγκατάλειψη των προσπαθειών για λύση στην πραγματικότητα εξυπηρετεί όλους όσοι προωθούν τη διχοτόμηση της Κύπρου, γεγονός που εκθέτει τον λαό μας σε συνεχείς κινδύνους και ανασφάλεια», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι υποχρέωση της δικής μας γενιάς να μην φορτώσουμε το πρόβλημα στις επόμενες γενιές και να τις αφήσουμε εκτεθειμένες σε μεγάλους κινδύνους».
Ανέφερε περαιτέρω ότι «η προσωρινότητα που ζούμε από το 1974, δεν μας διασφαλίζει αλλά τουναντίον, μας εκθέτει στους κινδύνους που αυξάνονται στην περιοχή μας". Παρατήρησε πως η εμπόλεμη κατάσταση στη Γάζα και στον Λίβανο έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις, προσθέτοντας πως "πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες με την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για να δημιουργηθεί η δυναμική που θα οδηγήσει στη διάρρηξη του αδιεξόδου».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ πέραν από το Κυπριακό αναφέρθηκε στα ζητήματα της κυπριακής οικονομίας και της ανάγκης γι’ αντιμετώπιση της ακρίβειας προς όφελος των μικρομεσαίων στρωμάτων, των ευάλωτων ομάδων και των νέων ανθρώπων.
Αναφορά έκανε επίσης στο πρόβλημα της διαπλοκής και της διαφθοράς που, όπως είπε «εκθέτει την Κύπρο διεθνώς και στις ΗΠΑ». Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου «ο μόνος τρόπος να πείσουμε τον διεθνή παράγοντα που μας παρακολουθεί ότι όντως θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά είναι να ερευνηθούν τα σκάνδαλα γρήγορα και αποτελεσματικά και οι πρωταγωνιστές τους να αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
«Ενόσω δεν το κάνουμε αυτό το κακό όνομα της Κύπρου διεθνώς θα παραμένει και αυτό θα λειτουργεί ανασταλτικά στην προσέλκυση σοβαρών επενδυτών για να επενδύουν στην κυπριακή οικονομία», ανέφερε.
Επίσης ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο και τους Κύπριους απόδημους.
Ειδικά για το Κίνημα των Κυπρίων αποδήμων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει για τη διεθνή διαφώτιση στο Κυπριακό, για την προβολή της Κύπρου, αλλά και για τη διατήρηση και ανάπτυξη των σχέσεων των αποδήμων με την ιδιαίτερη τους πατρίδα.
Ο κ. Στεφάνου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος στη διεθνή συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με θέμα την προώθηση κουλτούρας ειρήνης. Τον συνοδεύει ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το περιεχόμενο του πλαισίου Γκουτέρες και αριθμού σημαντικών συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν.