ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτικοί τριγμοί από τις αποκαλύψεις

Θέμα πολιτικής και ηθικής τάξεως με ποινικές προεκτάσεις από τίς αποκαλύψεις Al Jazeera

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το ντοκιμαντέρ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, που παρουσιάζει τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να είναι έτοιμος να παρέχει «πλήρη στήριξη» σε «οποιοδήποτε επίπεδο» σε επενδυτή με εγκληματικό παρελθόν, είτε παρέχοντας διαβατήριο στην Κύπρο είτε χρησιμοποιώντας τις πολιτικές του διασυνδέσεις σε κράτη όπως η Μάλτα Λετονία Σλοβενία, νοουμένου ότι τα χρήματα θα έρθουν στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τους ισχυρισμούς του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη στους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera, ότι ο "κ. Συλλούρης μέχρι και την ανάδειξή του στην προεδρία της Βουλής, βρισκόταν στο payroll του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζοβάννη" ο οποίος μπορεί να κάνει "θαύματα" σε ό,τι αφορά τις πολιτογραφήσεις προκαλεί μείζον ζήτημα τάξης. Την ίδια στιγμή θέτει ζήτημα διερεύνησης της όλης υπόθεσης από την γενική εισαγγελία αλλά και από τις αρμόδιες αρχές. Στο πολιτικό σύστημα επί του παρόντος το ζήτημα πέφτει στα μαλακά, με κανένα από τα κόμματα, πλην των Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών να μην ζητούν παραίτηση των δύο πολιτειακών αξιωματούχων.

Οι εξηγήσεις

Το βράδυ της Κυριακής, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera, προϊδέασε με σχετικό trailer, ότι την Δευτέρα θα υπάρξουν αποκαλύψεις που φωτογράφιζαν τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζοβάννη τη Giovanni Group και τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη. Καθόλου τυχαίο ότι τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ προχώρησαν σε δηλώσεις επιδιώκοντας να προλάβουν τις εξελίξεις. Και οι δύο ξεκαθάρισαν πως αντιλήφθηκαν πως η υπόθεση ήταν ύποπτη και την κατήγγειλαν την επόμενη μέρα στην ΜΟΚΑΣ. Σημειώνοντας πως υπήρξε σκοπιμότητα και πως αυτό δεν αποτελεί διερευνητική δημοσιογραφία, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος απάντησαν για την ηθική πτυχή του ζητήματος. Για ποιο λόγο δηλαδή προτίθεντο να βοηθήσουν πρόσωπα με εγκληματικό παρελθόν. Ούτε βεβαίως εξήγησαν για ποιο λόγο δεν έκαναν καμία αναφορά μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στο ίδιο πλαίσιο και ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης ο οποίος στο βίντεο φέρεται να αναφέρει ως κάτι συνηθισμένο την αλλαγή του ονόματος του «επενδυτή» στο διαβατήριο, με την έκφραση «αυτή είναι η Κύπρος» και παραδεχόμενος ότι είναι κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν, έχοντας πολλούς "Joes και Sams" πελάτες, στη συνέχεια υποστηρίζει πως ο ίδιος επιχειρούσε να συλλέξει στοιχεία από αυτούς.


Κοινοβουλευτική διπλωματία

Ο Δημήτρης Συλλούρης, κάνει αναφορά στις γνωριμίες του με άλλους προέδρους της βουλής σημειώνοντας πως αν υπάρχει πρόβλημα να γίνει πολιτογράφηση στην Κύπρο, θα μπορούσε να γίνει σε άλλη χώρα δεδομένου ότι ο επενδυτής δεν είναι το κυπριακό διαβατήριο που θέλει να αποκτήσει αλλά γενικότερα ευρωπαϊκό διαβατήριο. «Μπορώ να κάνω κάτι για άλλη χώρα, ξέρω όλους τους Προέδρους Κοινοβουλίων, δεν μιλάμε για τη Δανία ή τη Σουηδία αλλά της Μάλτας, της Λετονίας, της Σλοβενίας. Όμως θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, πρέπει να στείλει τα χρήματα εδώ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πέφτει στα μαλακά

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η αμηχανία με την οποία αντιμετώπισαν τα κόμματα τις αποκαλύψεις. Μετά τις παραδοχές, μόνο οι Οικολόγοι ζήτησαν παραίτηση του Προέδρου της Βουλής και του βουλευτή του ΑΚΕΛ για λόγους ευθιξίας, ενώ σε ανακοίνωση αργά το βράδυ και η Συμμαχία Πολιτών έθεσε θέμα παραίτησης του Προέδρου της Βουλής. Το ΔΗΚΟ ζήτησε την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ η ΕΔΕΚ δίωξη των δημοσιογράφων! Η Αλληλεγγύη από την οποία προέρχεται ο κ. Συλλούρης, απέφυγε να κάνει την όποια τοποθέτηση. Ο ΔΗΣΥ διά του εκπροσώπου τύπου Δημήτρη Δημητρίου έκανε λόγο για μία αμφιβόλου προθέσεων έρευνα και ξεκαθάρισε πως δεν θα δώσει περαιτέρω υπόσταση κλείνοντας συνοπτικά την υπόθεση. Το ΑΚΕΛ από την άλλη, έστειλε το μήνυμα πλήρους διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών από όπου κι αν προέρχονται.

Το ερώτημα είναι τι προτίθενται να κάνουν για την παρουσία Συλλούρη στην προεδρία. Όπως όλα δείχνουν, όχι πολλά. Θα μπορούσε για παράδειγμα να κατατεθεί ψήφισμα παύσης του για λόγους ευθιξίας, ωστόσο επί του παρόντος δεν φέρεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

Πάει στη γραμματεία ο Τζιοβάννη

Ερώτημα είναι και το τι θα κάνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννη. Ο ίδιος παρουσιάζεται ως το πρόσωπο που "μπορεί να κάνει θαύματα" από τον Ανδρέα Πιττάτζη. Όπως ισχυρίζεται ο κ. Πιττάτζης, "τον έχει δει να κάνει πολλά πράγματα", που δεν είναι παράνομα, αλλά είναι στα όρια. Παρουσιάζει τον κ. Τζιοβάννη να έχει πολύ στενές σχέσεις με τον τέως γενικό διευθυντή του υπουργείου εσωτερικών Κύπρο Κυπριανού. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κυπριανού, έχει πολύ πρόσφατα μετακινηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών σε αυτό της Παιδείας. Αν αυτό συνδέεται με τις πολιτογραφήσεις είναι βεβαίως ένα ζήτημα ανοικτό. Επί του παρόντος πάντως, το ζήτημα που προκύπτει είναι το τι θα κάνει το ΑΚΕΛ στην περίπτωση Τζιοβάννη. Δεν είναι τυχαίο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επίθεσης με τις αποκαλύψεις στο κεφάλαιο των χρυσών διαβατηρίων. Ανοικτό είναι συνεπώς πως θα κινηθεί το κόμμα για να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Ο κ. Τζιοβάννη πάντως δεν παρουσιάζεται επί του παρόντος πρόθυμος να παραιτηθεί διευκολύνοντας και το κόμμα από τις όποιες δύσκολες αποφάσεις. Όπως μαθαίνει η «Κ» η περίπτωση Τζιοβάννη θα συζητηθεί το πρωί της Τρίτης στη γραμματεία και εκεί ίσως να ληφθούν αποφάσεις. Το κόμμα μπορεί να θέσει τον κ. Τζιοβάννη εκτός κόμματος μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, να τον διαγράψει ή να κλείσει συνοπτικά το ζήτημα υιοθετώντας την γραμμή υπεράσπισης του κ. Τζιοβάννη.

Η μπάλα στην κυβέρνηση

Πέραν του δικηγορικού συλλόγου που θα πρέπει να προχωρήσει σε έρευνες δεδομένων των όσων αναφέρει ο κ. Πιττάτζης, περί αλλαγής ονόματος διαβατηρίων και της γενικής εισαγγελίας η οποία όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» έχει ξεκινήσει έρευνα για τα όσα λέγονται, ζήτημα είναι πως θα κινηθεί η κυβέρνηση. Μέχρι το απόγευμα, οι παροικούντες το Προεδρικό, σημείωναν πως δεν κατάφεραν να δουν το εν λόγω βίντεο. Το σίγουρο είναι πως πλέον δεν μιλούν για προϊόν προπαγάνδας, ούτε για υβριδικό πόλεμο, όμως ερώτημα είναι πως θα χειριστούν την τρωθείσα δημόσια εικόνα του κράτους. Δεν πρέπει άλλωστε να αγνοείται, ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για τη δικαιοσύνη, έχει ήδη αναφέρει πως εξετάζεται δυνατότητα νομικής δράσης κατά της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X