ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη γραμμή Τσίπρα ο Αναστασιάδης για Σκοπιανό

Συναφής η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα όσα έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, και το επιτελείου του ΥΠΕΞ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και η αντιμετώπισή τους, ήταν το πρώτο θέμα που ανέδειξε χθες κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο Έλληνας ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας.

Σημείο, λένε αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία, που καταδεικνύει πως το πρωτεύον στο όλο ζήτημα δεν εξαντλείται στο ονοματολογικό αλλά στην οικοδόμηση μέτρων που θα αναπτύξουν τη σχέση μεταξύ ΠΓΔΜ-Ελλάδας, μέσα από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία τονίζουν πως τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για το ζήτημα του ονόματος, είχαν πρωτίστως αναφερθεί και από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά. Ο τελευταίος, σε συνέντευξή του στις αρχές του χρόνου, είχε τονίσει και με μεταφορικό τρόπο, το κυριολεκτικό του ονοματολογικού προβλήματος της ΠΓΔΜ, σήμερα.

Το μωρό έχει βαπτιστεί

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το μωρό είναι 25 ετών, έχει βαπτιστεί, έρχεται ως νεαρά κυρία και θέλει να δει αν θα πάρει μαζί με το επίθετο της και το επίθετο του άνδρα της. Δηλαδή, μια σύνθετη ονομασία. Τη σύνθετη ονομασία την έχουμε δώσει από το 1995, όχι εγώ, η Ελλάδα, με το πΓΔΜ. Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε. Κατά συνέπεια, και εγώ παίρνω κάθε μέρα 100 mail και sms που μου λένε, μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Αν ήμασταν το 1992 θα μπορούσε να το συζητήσει κανείς».

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ σχετικά με την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια» είπε ότι έγιναν βήματα καλής θέλησης από την πλευρά του Ζαεφ, μετά και την ανακοίνωση για μετονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού των Σκοπίων. «Με το να μη θες να υπάρχει καθόλου ο όρος ‘’Μακεδονία’’ αρνείσαι την πραγματικότητα, έχει συμφωνηθεί αυτό» επισήμανε ταυτόχρονα.

Επιπρόσθετα με τα προαναφερόμενα, υπενθυμίζεται από τις ίδιες πηγές στη Λευκωσία, πως πέραν των εκλογικών σκοπιμοτήτων, η αναφορά στο ζήτημα αλλά χωρίς αντιδράσεις, είχε γίνει και εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο οποίος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως δεν βλέπει μεγάλη σημασία στο όνομα αν λέγεται Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται πως η ακριβής δήλωση Αναστασιάδη, έχει ως εξής: «Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση