Kathimerini.gr
Βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και διαθέτει μια «πραγματική ευκαιρία» να οδηγηθεί στην ανάπτυξη δηλώνει ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά. Ο κ. Πομπέο χαρακτηρίζει αμοιβαίως επωφελή τη νέα συμφωνία Ελλάδος - ΗΠΑ ενώ αναφερόμενος στην αμερικανική αντίδραση έναντι τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, επαναλαμβάνει ότι το διεθνές δίκαιο θα εφαρμοστεί.
Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ έχουν «επιστρέψει» στην περιοχή μετά το τέλος της διακυβέρνησης Ομπάμα, ο κ. Πομπέο απαντά καταφατικά ενώ αναφερόμενος στην νέα αμυντική συνεργασία, σημειώνει ότι αυτή δεν αφορά μόνο τις βάσεις:
«Δεν αφορά μόνο τις στρατηγικές διευκολύνσεις, είναι κάτι πολύ βαθύτερο από αυτό. Κοιτάξτε, θέλουμε μια επιτυχημένη, ακμάζουσα Ελλάδα. Είναι καλό για τους Αμερικανούς επενδυτές, είναι καλό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις (…) και βεβαίως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους στην Ελλάδα επίσης. Και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, νοιαζόμαστε να δούμε ότι τα Βαλκάνια είναι σταθεροποιημένα, πρόκειται για μια περιοχή που όπως ξέρετε, είναι γεμάτη από προκλήσεις και θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να ηγείται. Θέλουμε αυτό το νέο ξεκίνημα με το νέο Πρωθυπουργό και την ομάδα του για να οδηγήσει την περιοχή σε πρόοδο και να δημιουργήσει σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή».
Όταν ερωτάται τι θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα σαν αντάλλαγμα σε συγκεκριμένους όρους, ο κ. Πομπέο αναφέρει ότι αφενός η χώρα μας θα είναι πιο ασφαλής, ενώ η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής από άποψη ασφάλειας, λέγοντας ότι «ο κοινός κώδικας επικοινωνίας στους όρους λειτουργίας μεταξύ των δυο στρατών θα μας εξυπηρετήσει όλους, εάν ποτέ θα πρέπει να υπερασπιστούμε ή να αποτρέψουμε τη δράση ενός αποφασισμένου αντιπάλου». Επιπλέον τονίζει το σημαντικό εμπορικό όφελος που θα προκύψει από τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Όσον αφορά τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση των στρατιωτικών βάσεων μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ο αμερικανός ΥΠΕΞ σημειώνει ότι ναι μεν ΕΣΣΔ έχει διαλυθεί αλλά η «κακόβουλη ρωσική επιρροή παραμένει στη Μέση Ανατολή» ενώ αναφέρεται και στις προκλήσεις που θέτει «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν» που «εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τη διεθνή τρομοκρατία».
Ο κ. Πομπέο δηλώνει ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν ενδεχόμενη απομάκρυνση της Άγκυρας από τη Δύση ενώ κληθείς να τοποθετηθεί για τις κινήσεις της Τουρκίας γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου και αν υπάρχει περίπτωση να προταθούν κυρώσεις στο κογκρέσο ή να αναληφθεί άλλη συγκεκριμένη δράση, ο κ. Πομπέο σημειώνει ότι αυτή την ώρα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν «διπλωματικά μέσα», προσθέτοντας όμως ότι «αυτό που απλά λέμε είναι ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου. Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί».
Όσον αφορά στην πιθανότητα οι ΗΠΑ να παρέμβουν σε περίπτωση που η Τουρκία αμφισβητήσει περιοχές όπου πραγματοποιούν έρευνες αμερικανικές επιχειρήσεις, ο κ. Πομπέο σημειώνει ότι «θα πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκιο αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της»
Για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Πομπέο δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «πάντα ανησυχούν όταν δύο χώρες είναι σε ένταση που εάν κλιμακωθεί μπορεί να καταλήξει σε κάτι αρνητικό και να οδηγήσει σε στρατιωτικό επεισόδιο. Κανείς δεν θέλει αυτό να συμβεί και δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».
Τέλος ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρεται και στην νέα οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ελλάδα, σημειώνοντας:
«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα έχει μια πραγματική ευκαιρία για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη. Βλέπετε πραγματικές ξένες επενδύσεις να έρχονται όχι μόνο Ηνωμένες πολιτείες αλλά κι από άλλα μέρη του κόσμου. Πολλά μέρη στην Ευρώπη έχουν στείλει ένα σήμα ότι πιθανώς δεν ενδιαφέρονται για αυτό. Ελπίζω αυτό να αλλάξει ελπίζω να κάνουν αυτά που έχει κάνει εδώ ο νέος πρωθυπουργός. Να χτυπήσει την γραφειοκρατία να καλωσορίσει τις νέες επενδύσεις και να διασφαλίσει ότι τα επιχειρηματικά σχέδια θα τρέξουν».