Του Ονασαγόρα
Mε συμμαχία Αναστασιάδη και Τσίπρα και βεβαίως με τη στήριξη των υπουργών Εξωτερικών τους θα δοθεί σήμερα η μάχη για την Κύπρο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας. Με ενδεχομένως και κάποιες συμμαχίες, έκπληξη...
Ο Healthy, έδωσε όπως έμαθα, εντολή να του οργανώσουν συναντήσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή για να δει "όσο περισσότερους αρχηγούς" μπορέσει.
Όπως μαθαίνω από πηγή μου στο Υπουργείο Εξωτερικών τουλάχιστον άλλοι δύο αρχηγοί κρατών φέρονται έτοιμοι να τοποθετηθούν και να στηρίξουν την Κύπρο απέναντι στη νέα "εισβολή" της Τουρκίας στην ΑΟΖ, όπως την καταγγέλλει ο Αναστασιάδης.
Η πηγή μου αναφέρει πως τις τελευταίες ημέρες (και νύχτες) γίνεται τεράστια δουλειά με στόχο "να πετύχουμε το ακατόρθωτο". Δηλαδή μια σαφέστατη καταγγελία της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες και προαγγελία για οικονομικές και άλλες κυρώσεις εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις.
Οι στρατηγική που θα ακολουθήσουν Αναστασιάδης και Τσίπρας έχει, όπως μαθαίνω δύο κατευθύνσεις οι οποίες θα ξεκαθαριστούν πλήρως κατά τη συνάντησή τους πριν από τη Σύνοδο: α) Να επιδειχθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Κύπρο σε ένα θέμα που αφορά καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και β) η ΕΕ να σεβαστεί τη δική της δήλωση του Μαρτίου 2018 που προέτρεπε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, μετά την στρατιωτικές κινήσεις που ανάγκασαν σε φυγή το ερευνητικό σκάφος της ΕΝΙ.
"Είναι μια ευκαιρία να σπρώξουμε την ίδια την ΕΕ να διερωτηθεί ποιος είναι σήμερα που γιορτάζεται και η μέρα της Ευρώπης ο ρόλος της στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και σε αυτές που αφορούν και απειλούν τα ίδια της τα μέλη, όπως η Κύπρος" μου έλεγε η πηγή μου.
Πάντως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο στο Παρίσι, παραμένει αισιόδοξος και κινείται σε τρεις άξονες: α) Στην επιτυχή προώθηση του θέματος στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ, β) στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης για πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες του τουρκικού γεωτρύπανου Fatih και γ) στις ανακοινώσεις που θα γίνουν πολύ σύντομα για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου οι οποίες θα επιβεβαιώνουν τις συμμαχίες της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας "και όχι μόνον".
"Οι συναντήσεις που είχε στο Παρίσι έφεραν καλά νέα όπως θα διαπιστώσουμε σύντομα" μου έλεγε η πηγή μου.
Κατέρρευσε η "κυβέρνηση" των κατεχομένων και όπως ακούω αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο με τους νέους σχεδιασμούς της Άγκυρας για το Κυπριακό. "Τα μαντάτα θα τα μάθουμε σύντομα" έλεγε χθες Τουρκοκύπριος, προοδευτικός πολιτικός που εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για όσα σχεδιάζονται στα κατεχόμενα.
Μεγάλη κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΑΚΕΛ και Σενέρ Λεβέντ ύστερα από τη δήλωση του τελευταίου ότι ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ είναι "υποψήφιος της Τουρκίας", αφού μόνο αυτός έχει το ελεύθερο να μιλά στον ραδιοσταθμό των κατεχομένων BRT ενώ οι άλλοι τουρκοκύπριοι υποψήφιοι όχι.
Η δήλωση Λεβέντ εξόργισε το ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου διερωτήθηκε "ποιος είναι τελικά ο ρόλος του Σενέρ Λεβέντ και πού αποσκοπεί η δική του υποψηφιότητα;" αφού "σ' όλες του τις εμφανίσεις και συνεντεύξεις η μόνη του έγνοια είναι να πυροβολεί το ΑΚΕΛ και τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ".
Η κόντρα ΑΚΕΛ - Λεβέντ είναι μια κόντρα με προϊστορία και είναι σαφές πως η μάχη δίνεται για τις ψήφους των τουρκοκυπρίων. Αυτές που ο Healthy χαρακτήρισε "δανεικές" οι οποίες ούτε έχουν μετρηθεί ούτε μπορεί κάποιος να τις υπολογίσει με ασφάλεια...
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.