Της Μαρίνας Οικονομίδου
Μετά από τις τρεις μεσολαβητικές προτάσεις ΣΕΚ-Οργανωμένων Γονέων-ΔΗΚΟ, για άρση του αδιεξόδου στην παιδεία οι εκπαιδευτικές οργανώσεις καλούνται να πάρουν τις τελικές αποφάσεις των επόμενων κινήσεών τους ζητώντας στη συνέχεια συνάντηση με την διυπουργική επιτροπή. Πριν τις τελικές αποφάσεις είχαν συναντήσεις με τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για διαβουλεύσεις αλλά και ανταλλαγή απόψεων.
Επικοινωνιακοί πόντοι
Την περασμένη Παρασκευή το ΔΗΚΟ είχε καταθέσει πρόταση για την κρίση στην παιδεία. Μία πρόταση που όπως αναφέρουν κομματικές πηγές βοηθά στην άρση του αδιεξόδου και παράλληλα διασώζει το γόητρο των δύο πλευρών. Πρόταση που βεβαίως έχει περισσότερα κοινά με την πρόταση των εκπαιδευτικών και δίνει τη δυνατότητα στο ΔΗΚΟ να κερδίσει πολιτικούς πόντους από την κρίση. Η πρόταση του ΔΗΚΟ σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Παύλου Μυλωνά στο ραδιόφωνο active για την εμμονή του γενικού ελεγκτή στο θέμα της Παιδείας, θεωρήθηκαν πλήρης στήριξη του κόμματος στους εκπαιδευτικούς κύκλους και οργανώσεις. Αυτό έθιξαν στελέχη του κόμματος στις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησης. Ότι το ΔΗΚΟ δηλαδή ήταν από την αρχή συμπαραστάτης τους στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως θα πρέπει να στηρίξουν την πρόταση του κόμματος αν θέλουν να βρεθεί μία λύση. Κίνηση που είδαν θετικά άλλωστε οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, χαιρετίζοντας το ΔΗΚΟ για την πρότασή του και προετοιμάζοντας πως θα αποτελεί την πρόταση που θα στηρίξουν.
Στο ΔΗΚΟ στοχεύουν πως η εν λόγω πρόταση μπορεί να στηριχθεί και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο και η ανάρτηση του μέλους του εκτελεστικού γραφείου Χρύση Παντελίδη αμέσως μετά τη συνάντηση.
Κυβερνητικοί κύκλοι βλέπουν άλλωστε τη θέση του ΔΗΚΟ ως πανομοιότυπη, με αυτή των εκπαιδευτικών, προμηνύοντας έτσι πως δεν τίθεται θέμα να την αποδεχτούν.
Καθόλου τυχαία και η τοποθέτηση της διυπουργικής επιτροπής πως η πρόταση που υποβάλλει τώρα το ΔΗΚΟ φαίνεται να προκαταλαμβάνει τον όποιο διάλογο στη συνέχεια και προνοεί ότι ούτως ή άλλως θα αναιρεθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου δεν υποβοηθά την εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας.
"Η Κυβέρνηση αναμένει από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν την ευκαιρία για να ξεκινήσει ο κυρίως διάλογος, μέσα από τον οποίον θα μπορέσουν να καταθέσουν απόψεις και εισηγήσεις για όλα τα θέματα, αλλά και να διεκδικήσουν ό,τι θεωρούν πως δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί, ενώ και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στη μεταρρύθμιση, με την οποία στοχεύεται η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και του έργου των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης" αναφέρεται χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η πρόταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι αυτή της ΣΕΚ.
ΑΚΕΛ: Στόχος η συζήτηση των πραγματικών προβλημάτων
Πάντως την κίνηση ΔΗΚΟ και κυρίως την εκ των προτέρων υιοθέτησή της από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν είδε θετικά το ΑΚΕΛ και συνεπώς το κόμμα της Αριστεράς δεν θα μπει σε μία διαδικασία στήριξης της εν λόγω μεσολαβητικής πρότασης. Όπως επεσήμαναν στην συνάντηση με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων το ΑΚΕΛ δεν θα μπει σε μία λογική στήριξης της όποιας μεσολαβητικής πρότασης, αλλά όπως υπογράμμισαν θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τι θέλουν και οι ίδιοι θα το στηρίξουν.
Το ΑΚΕΛ διαμήνυσε πως το κυριότερο είναι να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος για τα προβλήματα στην Παιδεία, μία συζήτηση που όπως είπαν δεν έχει ξεκινήσει εξ υπαιτιότητας της κυβέρνησης. Το κόμμα της Αριστεράς έστειλε το μήνυμα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις πως από την αρχή στήριξε σθεναρά τον αγώνα τους τόσο σε ο,τι αφορά τη βάση αρχών για το δημόσιο σχολείο αλλά και την ανάγκη διαλόγου.
Ενδεικτική άλλωστε και η ανάρτηση του επικεφαλής του γραφείου παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη.
Το κόμμα της Αριστεράς διαμήνυσε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις πως θα πρέπει να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους και στη συνέχεια να συναντηθούν με τη διυπουργική επιτροπή, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα όσα ακολούθησαν κατά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο Προεδρικό στις αρχές του μήνα.
Κομματικά στελέχη επισημαίνουν πως το ΑΚΕΛ δεν έχει καταθέσει μεσολαβητική πρόταση καθώς όποια θέση κατέθετε το ΑΚΕΛ δεν θα την αποδεχόταν η κυβέρνηση για σκοπούς γοήτρου. Όπως σημειώνουν με νόημα πηγές στόχος του ΑΚΕΛ δεν είναι να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντους αλλά να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου.