ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Έχουμε μήνες μπροστά μας μέχρι να υπάρχει εμβόλιο και στοχευμένη θεραπεία»

Πολλά από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν τηρούνταν σχολαστικά τα πρωτόκολλα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, πλαισιωμένος από μέλη της Επιτροπής παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (7/10) δημοσιογραφική διάσκεψη με φόντο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ικανοποιητική την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά εξέφρασε ανησυχία για τις περιπτώσεις μη τήρησης των πρωτοκόλλων. Είπε ότι πολλά από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν τηρούνταν σχολαστικά τα πρωτόκολλα. Αν δεν διδαχθούμε από τα παθήματα άλλων χωρών, θα βρεθούμε σε ανάλογη δεινή θέση, τόνισε ο ίδιος. «Έχουμε μήνες μπροστά μας μέχρι να υπάρχει εμβόλιο και στοχευμένη θεραπεία», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Το πλάνο για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης Α αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα ανέφερε ο κ. Ιωάννου ενώ απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι μαραθώνιος.

Αν δεν διδαχθούμε από τα παθήματα άλλων χωρών, θα βρεθούμε σε ανάλογη δεινή θέση, δήλωσε το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, Γ. Νικολόπουλος.«Έχουμε μια πανδημία και επηρεάζει τις πλείστες περιοχές του πλανήτη. Η επιθυμία μας είναι η Κύπρος να έχει τις λιγότερες επιπτώσεις. Τον Σεπτέμβρη είδαμε ακόμα μια αναζωπύρωση, που έχει φτάσει στην κορύφωσή της, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι τελειώνει», σημείωσε ο ίδιος.

 Από την πλευρά της η Δρ Ζωή Πανά ανέφερε ότι στην αύξηση των κρουσμάτων πλέον έχουν συμμετοχή και τα παιδιά. Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά που μολύνονται με κορωνοϊό μπορούν να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως κοιλιαλγίες και συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως εμετός και διάρροια. Αναφορικά με τα πρωτόκολλα των σχολείων, η δρ Πανά είπε ότι μπορούν να εφαρμοστούν και να τηρούνται. Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον ΠΟΥ διαπιστώθηκε ότι τα πρωτόκολλα των σχολείων που εφαρμόζει η Κύπρος είναι πανομοιότυπα με άλλων χωρών.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να:

-Ελέγχονται καθημερινά τα παιδιά από τους γονείς με την βοήθεια του Παιδιάτρου

-Η μεταφορά των παιδιών πρέπει να χαρακτηρίζεται από την δημιουργία των social bubbles.

-Στις εξωσχολικές δραστηριότητες πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια τα πρωτόκολλα.

Η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου ανέφερε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σημαντικός για την αποφυγή της ταυτόχρονης νόσησης με covid-19 και γρίπη Α.

Κρούσματα δεν δηλώνουν εξ αρχής όλες τις επαφές τους και δεν δίνουν τα σωστά στοιχεία σημείωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας.

«Θέλω να τονίσω ότι όποιος έχει συμπτώματα πρέπει να μιλήσει με τον Προσωπικό Ιατρό του. Υπήρξε περιστατικό που είχε συμπτώματα για 6 μέρες προτού αποταθεί στον γιατρό του», τόνισε ο ίδιος. Αν χρειαστεί θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, σημείωσε ο κ. Ιωάννου. «Αλλά τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται όταν λαμβάνονται, αλλιώς δεν έχει νόημα η επιβολή τους», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού παραμένει ελαφρώς πάνω από το 1 όπως ανέφερε ο Δρ Γ. Νικολόπουλος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X