Η εξάπλωση του νέου ιού σε ολόκληρη την Κύπρο προκαλεί μεγάλη κοινωνική και πολιτική αναστάτωση στην δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού. Στο εσωτερικό της τ/κ κοινότητας επικρατεί κλίμα πολιτικού και κοινωνικού αναβρασμού. Η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί αναμετριέται με την «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ, την ώρα που και στο εσωτερικό της «κυβέρνησης» επικρατεί σύγχυση και κλίμα ασυνεννοησίας.
Η σύγκρουση στην κορυφή
Από το βράδυ της Παρασκευής οι σχέσεις της ηγεσίας Ακιντζί με την «κυβέρνηση» έχουν οδηγηθεί σε αχαρτογράφητα νερά. Η «κυβέρνηση «κατηγορεί» τον κ. Ακιντζί με το πρόσχημα ότι επιχειρεί ένα πολιτικό πραξικόπημα. Ο δε, T/κ ηγέτης προειδοποιεί την «κυβέρνηση» για τις επιπτώσεις της αδράνειας σε ότι αφορά την αποτελεσματική καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Ο κ. Ακιντζί επιμένει στο γεγονός ότι η τ/κ ηγεσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει στην επιβολή καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης θα έχει αρχικά διάρκεια 14 ημερών, και δεν θα πλήξει τα βασικά ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των τ/κ. κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου το «υπουργείο υγείας» θα έχει την δυνατότητα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου ιού.
Η «κυβέρνηση» Τατάρ δεν συμφωνεί με τον κ. Ακιντζί και επιμένει σε δέσμη, νέων έκτακτων μέτρων που ανακοινώνονται κατά διαστήματα, τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα. Τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου», δεν επιθυμούν να δώσουν διαστάσεις στην κοινωνική αναστάτωση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός και δέχονται πιέσεις από τ/κ επιχειρηματικούς κύκλους για την επίσπευση της επιστροφής στην κανονικότητα, αν και εφόσον κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες γίνει εφικτός ο περιορισμός του κορωνοϊού στα Κατεχόμενα.
Κλίμα ασυνεννοησίας και εντός της κυβέρνησης
Εν τω μεταξύ, όπως πληροφορείται η «Κ» προβληματική εικόνα παρουσιάζει και η ίδια η «κυβέρνηση». Συγκεκριμένα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), το οποίο ελέγχει την «πρωθυπουργία» και σημαντικά «υπουργεία» διαφωνεί με Κόμμα του Λαού (ΚΛ) του Κουντρέτ Όζερσαϊ ως προς την λήψη ορισμένων μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Σε αντίθεση με το ΚΛ, το οποίο φαίνεται σε κάποια σημεία να συμφωνεί με τον κ. Ακιντζί ως προς την σοβαρότητα της όλης κατάστασης, το ΚΕΕ επιμένει στο γεγονός ότι κατά την λήψη όλων των αποφάσεων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η εύθραυστη τ/κ οικονομία και οι προβληματισμοί των τ/κ επιχειρηματικών κύκλων.