ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο φόβος μεταλλάξεων οδηγεί σε συντηρητικό unlock

Ο υπουργός Υγείας απαντά στην «Κ» για τις επικρίσεις γύρω από το Astrazeneca και το εμβολιαστικό πλάνο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε συντηρητική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στην «Κ» την Κυριακή που πέρασε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο κύριος λόγος όπως εξήγησε είναι οι μεταλλάξεις του ιού που ανησυχούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

«Παρακολουθούμε αυτά που συμβαίνουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου οι πλείστοι εταίροι μας επαναφέρουν αυστηρούς περιορισμούς ή επεκτείνουν το lockdown τους. Τα μέτρα που εφαρμόσαμε από τον Αύγουστο, μας οδήγησαν σε lockdown μόλις τον Ιανουάριο, όταν οι άλλες χώρες βρίσκονταν ήδη σε αυστηρούς περιορισμούς από τον Νοέμβριο. Είμαστε η μοναδική χώρα που επιχειρεί επανεκκίνηση μετά από μόνο 3 εβδομάδες σε lockdown. Χρειάζεται όμως προσοχή. Το εγχείρημα εμπερικλείει μεγάλο ρίσκο και για αυτό προετοιμαζόμαστε έγκαιρα για να διαχειριστούμε ένα νέο κύμα, που βεβαίως απευχόμαστε να ζήσουμε. Για να προλάβουμε εν τη γενέσει τους πιθανές εξάρσεις κρουσμάτων, εφαρμόζουμε πρόγραμμα μαζικών τεστ στον γενικό πληθυσμό, εστιάζοντας στους εργαζόμενους. Επιπρόσθετα, με συστράτευση όλων των αρμόδιων Τμημάτων των Υπουργείων, εντατικοποιήσαμε την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων, την ώρα που το εμβολιαστικό πλάνο προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και για τις επιφυλάξεις που επικρατούν γύρω από το AstraZeneca καθώς ενώ στην Κύπρο δεν έχει τεθεί ηλικιακός περιορισμός σε άλλες χώρες υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις. Όπως εξήγησε «όλες οι αρμόδιες αρχές στην ΕΕ και διεθνώς, όλοι οι επιστήμονες που έχουν την ευθύνη να αδειοδοτούν τη χρήση και κυκλοφορία ενός εμβολίου συμφωνούν ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι ασφαλές. Από εκεί και πέρα η συζήτηση που γίνεται αφορά την αποτελεσματικότητα στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Κι αυτό διότι από τις κλινικές μελέτες η εκπροσώπηση των ηλικιών αυτών δεν ήταν μεγάλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγηθεί σε αυτές τις ηλικίες με εξίσου καλά αποτελέσματα. Το βλέπουμε εξάλλου να συμβαίνει στην πράξη σε κάποιες χώρες που έχουν εμβολιάσει εκατομμύρια πολίτες αυτών των ηλικιών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η κάθε χώρα καθορίζει τη δική της εμβολιαστική πολιτική με βάση τις προτεραιότητες που έχει θέσει. Η δική μας προτεραιότητα μέσω της εμβολιαστικής κάλυψης είναι να προστατεύσουμε τους ευπαθείς, τους ηλικιωμένους και κατά συνέπεια να σώσουμε ζωές. Για αυτό και, ακολουθώντας τις επιστημονικές συστάσεις των επιστημόνων-εκπροσώπων των «27» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, εντάξαμε το εμβόλιο στο Εμβολιαστικό μας Πλάνο, χωρίς να θέτουμε ηλικιακούς περιορισμούς». Υπογράμμισε ωστόσο πως οποιαδήποτε στιγμή προκύψουν επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα για το αντίθετο θα αναπροσαρμοστεί το εμβολιαστικό πλάνο.

Πλάνο αποκλιμάκωσης στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου απέφυγε να θέσει χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως συγκεκριμένη τεχνοκρατική ομάδα ετοιμάζει μετά από οδηγίες του το πλάνο αποκλιμάκωσης, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, σε όλους τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αναλόγως και του βαθμού επικινδυνότητας, όπως καθορίζεται από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα. «Σίγουρα» σημείωσε «σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης».

Τα περί διαφωνιών με Κωστρίκκη

Κληθείς να τοποθετηθεί για την φημολογία διαφωνιών με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας και ιδιαίτερα μετά την παραίτηση του κ. Κωστρίκκη ξεκαθάρισε πως είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες σε μία πολυμελή ομάδα. « Αν όλοι συμφωνούσαν μεταξύ τους, δεν θα είχε νόημα να υπάρχει αυτή η Επιτροπή. Προσωπικά, ήμουν πάντοτε ανοικτός στον διάλογο και σε καμιά περίπτωση δεν επιχείρησα να αποκλείσω κανέναν. Ο Λεόντιος Κωστρίκκης ήταν ένας από τους στενούς μου συνεργάτες και δηλώνω ειλικρινά ότι ήταν απώλεια που αποχώρησε και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Για αυτό εξάλλου του ζήτησα να μείνει, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Είμαι σίγουρος ότι εάν χρειαστούμε τη βοήθειά του θα είναι δίπλα μας. Όμως για να κλείσω αυτό το κεφάλαιο θέλω να σας πω ότι διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων υπήρχαν και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και οι εισηγήσεις ήταν πάντοτε ένας συγκερασμός των διαφορετικών θέσεων. Μας συμβούλευαν και οι αποφάσεις λαμβάνονταν σε πολιτικό επίπεδο, όπως γίνεται και τώρα. Αντιλαμβανόμαστε και συμμεριζόμαστε την κόπωση που έχει επέλθει μετά από έναν χρόνο. Ωστόσο, οι συμπολίτες μας θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα και να είναι βέβαιοι ότι όλες μας οι ενέργειες στοχεύουν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει αν με το τέλος της θητείας του θα παραμείνει στην πολιτική, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ξεκαθάρισε πως κλείνει τον πολιτικό του κύκλο.

«Δεν θα μπω στον πειρασμό να υπεκφύγω με την κλασική φράση «στην πολιτική ποτέ μην πεις ποτέ». Ναι, το σύντομο πέρασμά μου από την πολιτική θα κλείσει με τη θητεία μου στο Υπουργείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση