ΚΥΠΕ
Ο Γενικός Εισαγγελέας «έχει βάλει τα πράγματα στη θέση τους», ανέφερε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με το διορισμό, από το Υπουργικό Συμβούλιο, Ερευνητικής Επιτροπής για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, σημειώνοντας ότι «αυτή η Κυβέρνηση πρέπει πρώτα και κύρια να σέβεται τους θεσμούς και να τους συμβουλεύεται προτού πάρει αποφάσεις».
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Μαλάς είπε πως «δεν γίνεται έναν όργανο το οποίο βρίσκεται υπό έλεγχο, και αναφέρομαι στο Υπουργικό Συμβούλιο, να διορίζει ελέγχοντα λειτουργό για να το ελέγξει» και πρόσθεσε πως, «εκείνο το οποίο βγαίνει από αυτή τη διαδικασία είναι ότι και πάλι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν συμβουλεύθηκε τον Γενικό Εισαγγελέα ως όφειλε και προέβη σε ενέργειες οι οποίες αντιβαίνουν στην ενεργοποίηση μιας διαδικασίας που δυνητικά θα πρέπει να είναι αδιάβλητη».
«Ευτυχώς που υπάρχει και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής. Και οι δυο έχουν επιδείξει έναν πρωτόγνωρο ζήλο ανεξαρτησίας και αν είναι κάτι για το οποίο ελέγχεται και πάλι αυτή η Κυβέρνηση είναι ότι έχει παραβιάσει κάθε διαδικασία σεβασμού της ανεξαρτησίας αυτών των θεσμών και προσπαθεί να ασκήσει επικυριαρχία επί των ανεξάρτητων αξιωματούχων» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς σχετικά ο Σταύρος Μαλάς είπε πως αυτή η έρευνα μπορεί να πάει όσα χρόνια πίσω χρειάζεται, αλλά η ουσία, συνέχισε, «είναι ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεται από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο προσπάθησε να δημιουργήσει μια διαδικασία που να αφήνει τον ίδιο του τον εαυτό έξω από τον έλεγχο».
Με αφορμή την περιοδεία του στο Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας, στη Λεμεσό, ο κ.Μαλάς είπε πως δεν πρέπει να μιλάμε για ποσοστό ανεργίας, αλλά για τους πραγματικούς αριθμούς ανέργων, που κατά την άποψη του «δεν έχουν μειωθεί όπως λέει η Κυβέρνηση».
«Αυτό που έχει μειωθεί είναι οι θέσεις εργασίες και ο ενεργός πληθυσμός που αποτείνεται γι αυτές τις θέσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα της φυγής συμπολιτών μας από τη χώρα μας», ανέφερε και διαμήνυσε ότι «πρέπει να σταματήσει αυτή η μεγάλη αιμορραγία της φυγής, ειδικά νέων παιδιών, και να δώσουμε κίνητρα ώστε να συγκρατήσουμε αυτά τα παιδιά στη χώρα τους».
Ανέφερε ότι «ειδικά για νέους, απόφοιτους Πανεπιστημίων, θα δώσουμε κίνητρα σε προγράμματα καινοτομίας, έρευνας, με πολλαπλάσια δαπάνη που δίνεται σήμερα και θεωρούμε πως αυτές οι νέες θέσεις εργασίας μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 5 χιλιάδες ετησίως».
Το έχουμε πράξει και στο παρελθόν, δεν είναι πολιτικές κενού περιεχομένου, είπε ο Σταύρος Μαλάς και τόνισε πως «είναι πολιτικές που έχουν συγκεκριμένο στόχο και στρατηγική και εντάσσονται στο πλαίσιο της έξυπνης επιχειρηματικότητας, μια πολιτική η οποία έχει εκπονηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όμως δεν της δώσαμε περιεχόμενο με το να τη στηρίξουμε οικονομικά».