ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός - «Όμικρον» εναντίον «Δέλτα»: Ποια μετάλλαξη θα επικρατήσει;

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία μια μάχη που ίσως καθορίσει το μέλλον της πανδημίας

Kathimerini.gr

Καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται στη νότια Αφρική και εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο, οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία μια μάχη που θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον της πανδημίας. Το βασικό ερώτημα που φαίνεται να προκύπτει είναι: Θα μπορούσε η «Όμικρον» να «εκθρονίσει» τη «Δέλτα»;

Επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρουν ότι πιθανόν να κυριαρχήσει η «Όμικρον».

«Είναι ακόμα νωρίς, αλλά αρχίζουν να εμφανίζονται όλο και περισσότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι η “Όμικρον” είναι πιθανόν να επικρατήσει της “Δέλτα” από πολλές – αν όχι από όλες – τις απόψεις», δήλωσε ο Δρ. Τζέικομπ Λεμιέ, ο οποίος παρακολουθεί τις παραλλαγές του κορωνοϊού για μια συνεργατική έρευνα, η οποία διεξάγεται από την Ιατρική σχολή του Harvard.

Άλλοι όμως λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν η «Όμικρον» είναι τελικά πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα», και αν είναι, δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο γρήγορα θα επικρατήσει.

«Ιδιαίτερα εδώ στις ΗΠΑ, αυτό που παρατηρούμε είναι σοβαρές εξάρσεις της Δέλτα – Πιστεύω θα ξέρουμε σε περίπου δύο εβδομάδες αν η “Όμικρον” θα πάρει τη θέση της», τόνισε ο Μάθιου Μπίνικερ, ειδικός στην Κλινική Ιολογία στην Κλινική Mayo της Μινεσότα.

Πολλά κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σε ό,τι αφορά την «Όμικρον», συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο προκαλεί ηπιότερη ή σοβαρότερη νόσηση και πόσο ανθεκτική είναι στα υπάρχοντα εμβόλια κατά της Covid-19.

Σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα, οι επιστήμονες φέρνουν ως παράδειγμα την κατάσταση στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η «Όμικρον». Η ταχύτητα με την οποία μολύνει ανθρώπους και πλησιάζει στο να επικρατήσει, κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν ότι η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι ενός νέου κύματος που μπορεί να θέσει υπό μεγάλη πίεση τα νοσοκομεία.

Στη Νότια Αφρική, το νέο στέλεχος κινήθηκε γρήγορα από μια περίοδο χαμηλής μεταδοτικότητας, με κατά μέσο όρο λιγότερα από 200 νέα κρούσματα ημερησίως στα μέσα Νοεμβρίου, σε πάνω από 16.000 κρούσματα ημερησίως μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Όμικρον αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% των νέων κρουσμάτων στην επαρχία Gauteng, το επίκεντρο του νέου κύματος.

Πηγή: Associated Press

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση