Kathimerini.com.cy
Προετοιμασμένη και από θέση ισχύος δίνει η Ελληνική Τράπεζα τη μάχη για αντιμετώπιση της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του Covid-19. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Ιωάννης Μάτσης, μιλώντας σήμερα στις εργασίες της 46ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, λόγω της πανδημίας.
Απευθυνόμενος στους μετόχους, ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στα βασικά όπλα που θα προτάξει η Ελληνική Τράπεζα απέναντι στην κρίση. Στάθηκε συγκεκριμένα:
• Στην ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο 22,5%
• Στην ισχυρή ρευστότητα όπως αποτυπώνεται από τον Δείκτη Απαίτησης Κάλυψης Ρευστότητας στο 512% και
• Στον μειωμένο κίνδυνο στον ισολογισμό της Τράπεζας, αφού οι καθαρές Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις προς περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στο 3,6%, ενώ παράλληλα οι αξίες των εμπραγμάτων εξασφαλίσεων ξεπερνούν το 140% των καθαρών αξιών των συγκεκριμένων χορηγήσεων.
Ο κ. Μάτσης υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελληνικής Τράπεζας να διαχειριστεί την κρίση αλλά και να εκμεταλλευτεί πιθανές ευκαιρίες. Μάλιστα, επανέλαβε τη δέσμευση της Τράπεζας να στηρίξει τους βιώσιμους πελάτες της τόσο της Λιανικής, όσο και της Επιχειρηματικής Τραπεζικής, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία, παρέχοντας τους την απαιτούμενη ρευστότητα μέσω της διευκόλυνσης καταβολής οφειλών και της χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης. Επίσης, δήλωσε την πρόθεσή της να αξιοποιήσει το πακέτο μέτρων διοχέτευσης ρευστότητας που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση. «Ως Ελληνική Τράπεζα έχουμε τη διάθεση και τη θέληση και σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα που έχουμε, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους βιώσιμους πελάτες μας και την επανεκκίνηση της οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του 2019, επεσήμανε ότι αυτά αναδεικνύουν τα ισχυρά θεμέλια και την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην υλοποίηση δέκα στόχων που τέθηκαν. Ειδικότερα, μίλησε για την ενσωμάτωση των εργασιών της πρώην ΣΚΤ, την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά €150 εκατομμύρια, τη σταδιακή μείωση του δικτύου καταστημάτων, τη διατήρηση διευρυμένης πελατειακής βάσης με 600 χιλιάδες πελάτες, τις δανειοδοτήσεις ύψους 812 εκατ. σε ιδιώτες και επιχειρήσεις κατά το 2019, τη διοχέτευση ρευστότητας για την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων σε ευρώ, μέσω μιας υγιούς σχέσης κινδύνου / απόδοσης.
Σε ό,τι αφορά τους επόμενους μεγάλους στόχους της Τράπεζας, ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στην περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας και στην επέκταση της αναπτυξιακής της πολιτικής, με εμπλουτισμό των προϊόντων που προσφέρει στους πελάτες της. «Θα ήθελα να τονίσω την ισχυρή προσωπική μου δέσμευση να παραμείνω επικεντρωμένος και να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά μαζί με τους στενούς συνεργάτες μου στη διευθυντική ομάδα, και ολόκληρο το προσωπικό μας, ώστε να επιτύχουμε τα αποτελέσματα στα οποία στοχεύουμε και να φέρουμε την Τράπεζά μας εκεί που αξίζει σε σας τους μετόχους της, στους πελάτες της, στο προσωπικό και στην κοινωνία γενικότερα», κατέληξε ο κ. Μάτσης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας Δρ Ευριπίδης Πολυκάρπου χαρακτήρισε επιτυχημένη τη χρονιά που πέρασε για τη διευρυμένη Ελληνική Τράπεζα. Ο κ. Πολυκάρπου καθόρισε ως κορυφαία προτεραιότητα την επιτάχυνση της τεχνολογικής αναβάθμισης της Τράπεζας και την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών προς όφελος των πελατών, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβασή τους στα εναλλακτικά και ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας για σταθερή και βιώσιμη κερδοφορία, εντατικοποίηση της προσπάθειάς μας για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ενδυνάμωση της ψηφιακής μας δυνατότητας, και υπεύθυνη ανάπτυξη του ισολογισμού μας, πάντοτε με σεβασμό προς τα συμφέροντα των πελατών μας, των μετόχων μας και της οικονομίας ευρύτερα», διαμήνυσε.