ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα μέτρα από την συμβουλευτική ομάδα αν μείνουμε στους ίδιους αριθμούς

Πολλές περιπτώσεις ανυπακοής από τους πολίτες με τα ορφανά κρούσματα να αυξάνονται

Η Κύπρος ξεπέρασε τα 320 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν στους εννιά. Το ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά ημέρα κατεγράφη την Τετάρτη 1 Απριλίου, με την ανακοίνωση 58 νέων περιστατικών, αριθμός διπλάσιος σχεδόν από αυτόν της προηγούμενης ημέρας. Δεν πρόκειται για εξέλιξη μη αναμενόμενη, ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος να χαθεί το παιχνίδι είναι ορατός και η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο από την μια μέρα στην άλλη. Ορατός, επίσης, είναι και ο «κίνδυνος» της επιβολής αυστηρότερων μέτρων, τα οποία θα αφορούν τόσο το σύνολο του πληθυσμού, γενικότερα, όσο και τα άτομα τα οποία όφειλαν και οφείλουν να είναι σε αυτοπεριορισμό. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο θεωρείται θετικό από τους επιστήμονες, είναι ο εντοπισμός κρουσμάτων από εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε αναμενόμενο, αλλά και θετικό το γεγονός ότι τέσσερα από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη προέρχονται από εξετάσεις που διενήργησαν τα ιδιωτικά εργαστήρια. Παράλληλα, χαρακτήρισε ανησυχητικό το ότι αυξάνονται τα περιστατικά των οποίων το ιστορικό διερευνάται, καθώς δεν είναι γνωστό το πώς μεταδόθηκε σε αυτούς η νόσος ή αν την έχουν μεταδώσει αλλού. Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω μετά την ιχνηλάτηση των νέων περιστατικών, ενώ η άποψή του είναι ότι τώρα «μαζεύουμε» περιστατικά τα οποία προέκυψαν από την μη τήρηση των μέτρων προστασίας και προτού επιβληθούν τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Πλέον, τόνισε, οι περιορισμοί πρέπει να γίνουν περιορισμοί, καθώς εις γνώσιν του ιδίου είναι καταγγελίες που αφορούν ένοικους πολυκατοικιών, οι οποίοι έπρεπε να βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά βγήκαν από τα διαμερίσματά τους και έπαιζαν με τα παιδιά τους στην αυλή. Επίσης, σύμφωνα με άλλη καταγγελία, στην Πάφο, ένας άνδρας ο οποίος μετέβη για αιμοκάθαρση, προκάλεσε υποψίες στους ιατρούς ότι ήταν θετικός στον ιό, ωστόσο αρνήθηκε να υποβληθεί στην εξέταση. Τελικά, τρεις ημέρες αργότερα βρέθηκε θετικός στην νόσο COVID-19, αφού προηγουμένως είχε εκθέσει ολόκληρη την οικογένειά του στον ιό.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, είπε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, αν συνεχίσουν οι αριθμοί να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα κάθε μέρα. Επίσης, θεώρησε αδιανόητη την νοοτροπία που φαίνεται ότι έχουν κάποιοι, λέγοντας ότι η κατάσταση δεν ευνοεί το να αγνοούμε τα μέτρα προστασίας μας. Την Παρασκευή η συμβουλευτική ομάδα του Υπουργού Υγείας θα πραγματοποιήσει νέα τηλεδιάσκεψη, με νέα μέτρα να τίθενται επί τάπητος. Κάποια από αυτά θα αφορούν στα νοσοκομεία, καθώς ακόμα και επαγγελματίες υγείας ενδεχομένως να μην είναι όσο προσεκτικοί θα έπρεπε, δήλωσε ο καθηγητής. Όσον αφορά στα άτομα υπό κατ’ οίκον περιορισμό, ο ίδιος θα επαναλάβει την εισήγησή του για μεταφορά τους σε ξενοδοχεία ή άλλους χώρους καραντίνας, ώστε να εξαλειφθούν οι πιθανότητες να μεταδώσουν την νόσο COVID-19 σε άλλα άτομα. Όπως είπε, η εισήγησή του βρίσκει εμπόδιο την επίκληση της στέρησης της ελευθερίας του ατόμου, ωστόσο ο ίδιος δεν βλέπει άλλη λύση, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την εβδομάδα του Πάσχα, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι εισηγήθηκε αυτό το μέτρο, καθώς πιστεύει ότι οι πολίτες δεν θα παραμείνουν στα σπίτια τους τόσο εύκολα. Ωστόσο, συμπλήρωσε, είναι ένα μέτρο πολύ δραστικό, και η ενδεχόμενη εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από τους αριθμούς των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Νεαρές ηλικίες

Ακόμα ένα θέμα που προκαλεί προβληματισμό, είναι οι θάνατοι σε διεθνές επίπεδο, που αφορούν σε νεαρά άτομα, ενώ στην Κύπρο καταγράφηκε ο θάνατος ατόμων με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό. Στην Βρετανία καταγράφηκε, μάλιστα, και ο θάνατος ενός παιδιού μόλις 13 ετών. Κληθείς να εξηγήσει ο Δρ Καραγιάννης, είπε ότι στην Κύπρο βρισκόμαστε στον μέσο όρο θνητότητας από τον κορωνοϊό, δηλαδή γύρω στο 3%, ίσως και χαμηλότερα, ωστόσο οι αριθμοί μας είναι μικροί ακόμα, ώστε να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, δεν υπήρξαν, προς το παρόν, πολλά κρούσματα σε άτομα μεγάλης ηλικίας – κυρίως, πρόκειται για πιο νεαρά άτομα, όπως νοσηλευτές, γιατρούς και άτομα τα οποία ήρθαν στην Κύπρο από ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αποτελεί και ελπίδα ότι τα ηλικιωμένα άτομα τα οποία είναι πιο ευάλωτα στον ιό περιορίζονται, ώστε να μην εκτίθενται στον κίνδυνο. Παράλληλα, ο Δρ Καραγιάννης ελπίζει ότι δεν θα σημειωθούν θάνατοι σε νεαρότερα και υγιή άτομα όπως σε άλλες χώρες, καθώς δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι νοσούν βαριά, ενώ κάποιοι άλλοι περνούν την νόσο ακόμα και χωρίς να το αντιληφθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης την Τρίτη 31 Μαρτίου, η θνητότητα στην Κύπρο, ανά ηλικιακή ομάδα, κατανέμεται ως εξής:

0-19 ετών: 0 θάνατοι, 0% θνητότητα
20-59 ετών: 4 θάνατοι, 67% των θανάτων, 3,3% θνητότητα
60 και άνω: 2 θάνατοι, 33% των θανάτων, 4,3% θνητότητα
Επίσης, η κατανομή των κρουσμάτων ανά ηλικιακή ομάδα, έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Κατανομή κρουσμάτων ανά ηλικιακή ομάδα:
0-19 έτη: 5%
20-59 έτη: 66%
60 έτη και άνω: 26%
Άγνωστο: 3%

Όπως πληροφορείται η «Κ», εκ των ανηλίκων νοσούντων εξαιτίας του κορωνοϊού, όλοι έχουν παρουσιάσει πολύ ήπια συμπτώματα. Εξάλλου, το απόγευμα της Πέμπτης 2 Απριλίου, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Νικολόπουλος, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης για την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων, θα προβεί στην ανάλυση των μέχρι στιγμής επιδημιολογικών στοιχείων.

Φαρμακευτική αγωγή

Δεδομένου του ότι έχει αρχίσει και επίσημα η χορήγηση της θεραπευτικής αγωγής με τον συνδυασμό φαρμάκων τα οποία προβλέπονται από τα πρωτόκολλα θεραπείας τα οποία έχουν συσταθεί, αναμένουμε το προσεχές διάστημα, περί τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, να διαπιστώσουμε κατά πόσον έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο οργανισμός του καθενός ανθρώπου είναι και ανταποκρίνεται διαφορετικά, τόνισε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης. Όπως ανέφερε, γνωρίζουμε ότι τα συμπτώματα διαρκούν μέχρι περίπου δώδεκα ημέρες, αν ο ασθενής δεν χρειαστεί να διασωληνωθεί κατά την πέμπτη ή έκτη μέρα της νόσησης, επομένως αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι ένα συμπέρασμα ότι τα φάρμακα αποδίδουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X