ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H Οracle και ο Tραμπ νικητές στη «μάχη» για την TikTok

Πριν από λίγο καιρό και ενώ η Microsoft ήταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με την ByteDance, η εταιρεία εξεδήλωσε επίσης ενδιαφέρον

Kathimerini.gr

Η TikTok, η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή, που βρέθηκε στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι απέρριψε την προσφορά της Microsoft για την εξαγορά των αμερικανικών δραστηριοτήτων της. Σύμφωνα με πληροφορίες των Wall Street Journal και Bloomberg η ByteDance, μητρική της TikTok, πολύ σύντομα, ίσως και εντός της ημέρας, θα ανακοινώσει ότι στην κούρσα για την απόκτηση των αμερικανικών δραστηριοτήτων επικράτησε η Oracle, στην οποία είχε δείξει και την προτίμησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε δώσει προθεσμία στην TikTok έως την 15η Σεπτεμβρίου να βρει αγοραστή για τις αμερικανικές δραστηριότητές της. Σε διαφορετική περίπτωση θα έκλεινε στις ΗΠΑ η πλατφόρμα ανάρτησης βίντεο, της οποίας ο αριθμός των χρηστών εκτινάχθηκε την περίοδο της καραντίνας. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όσο μένει σε κινεζικά χέρια η πλατφόρμα συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αφού θα μπορούσαν τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών να παραδοθούν στο Πεκίνο. Η εταιρεία απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς, ωστόσο δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναζητήσει αγοραστή.

Πριν από λίγο καιρό και ενώ η Microsoft ήταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με την ByteDance, η Oracle εξεδήλωσε επίσης ενδιαφέρον και ο Τραμπ σχολίασε πως μία τέτοια συμφωνία θα ήταν «φανταστική». Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Oracle είναι υποστηρικτής του Τραμπ και έχει προσφέρει σημαντική χρηματοδότηση στην εκστρατεία του.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η συμφωνία με την Oracle, που θα ονομαστεί «έμπιστος τεχνολογικός εταίρος», δεν θα έχει τη διάρθρωση απευθείας πώλησης. Το επόμενο βήμα θα είναι ο Λευκός Οίκος και η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων να δώσουν την έγκρισή τους, με τα εμπλεκόμενα μέρη να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς η συμφωνία ανταποκρίνεται στις ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων.

H εξέλιξη αυτή συνιστά ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ του τεχνολογικού «ψυχρού πολέμου» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Αρχικά η Ουάσιγκτον έβαλε στο στόχαστρο τους κολοσσούς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και δικτύων Huawei και ZTE, αλλά πολύ γρήγορα φάνηκε ότι θα επιδιώξει να βάλει «φρένο» σε κάθε κινεζική επιχείρηση, που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Δύση. Ανησυχίες για το ρόλο των κινεζικών εταιρειών έχουν βεβαίως εκφράσει και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι και έχουν προωθήσει πλαίσιο, το οποίο ορθώνει «τείχη» απέναντι σε πιθανές εξαγορές σε κρίσιμους για την εθνική ασφάλεια τομείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X