ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα

Επιδημιολόγοι, όμως, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να διατηρηθούν σε ισχύ για τουλάχιστον ένα μήνα

Kathimerini.gr

Την πρόθεσή του να δει τις ΗΠΑ «έτοιμες για εκκίνηση» σε δυόμισι εβδομάδες, με τις «εκκλησίες γεμάτες κόσμο για το Πάσχα», εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Ο πρόεδρος και πολλοί συντηρητικοί Αμερικανοί επιμένουν ότι τα αυστηρά μέτρα, με διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων και κλείσιμο σχολείων, απειλούν την οικονομία και ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι ο ιός.

Επιδημιολόγοι, όμως, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να διατηρηθούν σε ισχύ για τουλάχιστον ένα μήνα, για να προστατευθεί το σύστημα υγείας που στενάζει κάτω από το βάρος των περιστατικών. Στο μεταξύ, οι ειδικοί εξηγούν ότι μετά την πάροδο ενός μηνός σε συνθήκες καραντίνας, ίσως καταστεί δυνατή η χαλάρωση των μέτρων, ενώ το κράτος θα προετοιμάζεται για νέο κύμα μετάδοσης και για ανανέωση της «κατάστασης πολιορκίας». Ο ειδικός της δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, δρ Τομ Ινγκλεσμπι, εξηγεί: «Οσοι προτείνουν την άμεση λήξη της κοινωνικής αποστασιοποίησης πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο ιός θα μεταδοθεί ταχύτατα και μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η αμερικανική κυβέρνηση, όμως, το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της διακοπής λειτουργίας σχολείων και επιχειρήσεων ενδέχεται να είναι τεράστιο. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης τη δεκαετία του 1930, η ανεργία στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 25%, ενώ οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό ίσως φθάσει τώρα το 30% εξαιτίας του κορωνοϊού. Η καλύτερη συνταγή ωστόσο για την οικονομική ανάκαμψη παραμένει η καταπολέμηση της πανδημίας. Ο επιδημιολόγος δρ Λάρι Μπρίλιαντ προειδοποιεί ότι αν ο πρόεδρος Τραμπ στείλει τους εργαζομένους ξανά στις δουλειές τους το Πάσχα, «η Ιστορία θα κρίνει ότι διέπραξε επικών διαστάσεων σφάλμα», ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ στον πληθυσμό και αιματολογικών εξετάσεων σε όσους λαμβάνουν εξιτήριο από νοσοκομείο.

Αν ο ιός COVID-19 είναι όσο επίφοβος, υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες, ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί η εξάπλωσή του είναι η διακεκομμένη επιβολή περιοριστικών μέτρων, με σύντομα διαλείμματα λειτουργίας καταστημάτων και σχολείων, για έναν ολόκληρο χρόνο. Η κοινωνική απομάκρυνση και το κλείσιμο επιχειρήσεων έχουν δείξει την αξία τους στη Νότια Κορέα και στη Σιγκαπούρη, ενώ ο αριθμός θανάτων αρχίζει να κάμπτεται και στην Ιταλία. Ο Τραμπ επιμένει στη χαλάρωση των μέτρων, βασισμένος στην πεποίθησή του ότι ο COVID-19 είναι συγκρίσιμος με τη γρίπη. Στο μεταξύ, ο ιατρικός ειδήμων του συντηρητικού τηλεοπτικού δικτύου Fox, δρ Μαρκ Σίγκελ, είπε πριν από δύο εβδομάδες ότι «το χειρότερο σενάριο θα είναι ο ιός COVID-19 να είναι σαν τη γρίπη», απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ και του συνόλου των ιολόγων.

Η επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Κεντ Στέιτ, δρ Τάρα Σμιθ, απαντά στην ερώτηση τι θα πρότεινε σε ένα ζευγάρι που προγραμματίζει να παντρευτεί εντός των προσεχών εβδομάδων. «Θα πρέπει να σκεφθούν ότι θα διακινδυνεύσουν τις ζωές άλλων. Τι θα αισθάνονταν αν μάθαιναν ότι η χαρούμενη τελετή τους δημιούργησε θύλακο μετάδοσης;», λέει η δρ Σμιθ.

Στη γρίπη του 1918, αμερικανικές πόλεις, όπως το Σεντ Λούις του Μιζούρι, που αντέδρασαν γρήγορα, έσωσαν χιλιάδες ζωές. Στην παρούσα κρίση, χώρες όπως η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, που υιοθέτησαν αμέσως σκληρά μέτρα, αντιμετώπισαν την πανδημία πολύ καλύτερα από όσες ακολούθησαν «χαλαρή» τακτική, όπως η Ιταλία, το Ιράν και οι ΗΠΑ. Τα στατιστικά μοντέλα αποδεικνύουν άλλωστε την αξία των αυστηρών μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης.

NICHOLAS KRISTOF / THE NEW YORK TIMES

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση