ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

EY: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο μέρος της λύσης για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων

Για να υλοποιηθεί το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να διπλασιαστούν

Δελτίο Τύπου

- Η ηλεκτροδότηση στον τομέα των μεταφορών και της θέρμανσης, η αξιοποίηση του υδρογόνου και οι υποδομές των έξυπνων δικτύων αποτελούν βασικούς επενδυτικούς τομείς
- Η αντιστοίχιση κεφαλαίων και παραγωγικής ισχύος απαιτεί νέα επενδυτικά μοντέλα
- Η Κίνα διατηρεί την πρώτη θέση στον δείκτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρά την επιβράδυνση που έχει σημειωθεί

Η επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων, θα απαιτήσει επενδύσεις, όχι μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στην ηλεκτροδότηση στον τομέα των μεταφορών και της θέρμανσης, στην αξιοποίηση του υδρογόνου ως φορέα ενέργειας και στις υποδομές που χρησιμοποιούν τα έξυπνα δίκτυα. Αυτό προκύπτει από την 54η Έρευνα της EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).

Η έκθεση επισημαίνει ότι η αξιοποίηση βασικών τεχνολογιών, όπως οι ανανεώσιμες ή συνδυαστικές πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα, η ανταπόκριση στη ζήτηση και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, θα επιταχυνθεί στο μέλλον. Προβλέπει, επίσης, ότι, για να υλοποιηθεί το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να διπλασιαστούν, από τα 300 δις δολάρια που δόθηκαν το 2018, περίπου στα 600 δις δολάρια ετησίως, ώστε μέχρι το 2050, να φθάσουν γύρω στα 18,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή του πιο πρόσφατου Δείκτη, κυρίως λόγω του μεγέθους των επενδύσεων που γίνονται στην περιοχή, παρά την μείωση της τάξης του 39% που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, εξαιτίας της στροφής από τα τιμολόγια τροφοδοσίας στις δημοπρασίες για έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Οι ΗΠΑ διατηρούν τη δεύτερη θέση, καθώς τα υπό εκτέλεση έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ενισχύουν τις προοπτικές της αγοράς, ενώ οι αγορές ηλιακής και χερσαίας αιολικής ενέργειας συνεχίζουν να επωφελούνται από φορολογικές επιδοτήσεις. Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο ανεβαίνει στην έβδομη θέση του Δείκτη, με τις δημοπρασίες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να δημιουργούν την προοπτική παραγωγής ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις. Άλλες χώρες που ανεβαίνουν στην κατάταξη του Δείκτη είναι η Ισπανία και το Βιετνάμ, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των αγορών ηλιακής ενέργειας, καθώς και η αναζωογονημένη Πολωνική αγορά, η οποία εισέρχεται στην κατάταξη των κορυφαίων 40 χωρών, έπειτα από μερικά δύσκολα χρόνια.

Η έκθεση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος της ενέργειας μπορεί να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την μετάβαση σε ένα μοντέλο με μηδενικούς ρύπους, καθώς και τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Για παράδειγμα, η στροφή στο μοντέλο yieldco – κατά το οποίο μια νέα εταιρεία, με βεβαιωμένες ταμειακές ροές προχωρά σε δημόσια εγγραφή – θα μπορούσε να συμβάλλει στην προσέγγιση των εταιρειών ενέργειας και των επενδυτών. Αυτό θα επέτρεπε την αξιοποίηση των σημαντικών δεξαμενών κεφαλαίων από τους κατασκευαστές των αναγκαίων συστημάτων ενέργειας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μηδενικών εκπομπών.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Χριστόφορος Σωκράτους, Συνέταιρος και Επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας της ΕΥ Κύπρου, αναφέρει: «Η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο με τέσσερις χώρες να έχουν ήδη δεσμευθεί να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050 και πάνω από 60 να το εξετάζουν σοβαρά. Αυτός ο συνεχιζόμενος μετασχηματισμός δημιουργεί νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για ολόκληρη την ενεργειακή βιομηχανία, δημιουργώντας παράλληλα μια τεράστια ανάγκη για νέα κεφάλαια. Καθώς η Κύπρος εξελίσσεται σε περιφερειακό ενεργειακό παίκτη, πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τις αλλαγές αυτές και το ρόλο μας στο αναδυόμενο νέο οικοσύστημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X