ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Ελέγχου: Καταγγελίες για παραβίαση νομοθεσίας και φιλοσοφίας του ΓεΣΥ

Οι καταγγελίες ακούστηκαν διά στόματος του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη

ΚΥΠΕ

Καταγγελίες για παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά και της φιλοσοφίας του Γενικού Συστήματός Υγείας από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ακούστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα το θέμα της μη ένταξης των Τμημάτων Ατυχημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, ύστερα από εισήγηση του Βουλευτή και Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου.

Οι καταγγελίες ακούστηκαν διά στόματος του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος είπε συγκεκριμένα ότι σύμφωνα με εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπιστώνεται ότι ο ΟΑΥ ενεργεί παραβιάζοντας πρόδηλα και κατάφωρα θεμελιώδεις πρόνοιες και την όλη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Όπως είπε ενώπιον των Βουλευτών παρατηρείται σημαντικό πρόβλημα στις συμβάσεις του εν λόγω Οργανισμού με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αναφέροντας πως ο ΟΑΥ είναι πρόσωπο δημοσίου συμφέροντος και θα πρέπει οι συμβάσεις του να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμα πως η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία ζητά όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τον ΟΑΥ, ωστόσο, όπως πρόσθεσε δεν έλαβαν ακόμα απάντηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αναφέρθηκε, επίσης, σε περιστατικά κατά τα οποία γιατροί εκτός ΓεΣΥ, που εργάζονται σε ιδιωτικά
νοσηλευτήρια, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Σύστημα, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς του ΓεΣΥ και πληρώνονται από το σύστημα, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από την νομοθεσία.

Απορρίπτει τα περί παραβίασης ο Α. Τσινωντίδης

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Άθως Τσινωντίδης, απέρριψε τα περί παραβίασης της νομοθεσίας, λέγοντας ότι ο Οργανισμός λειτουργεί νόμιμα.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ΟΑΥ πληρώνει ένα πακέτο υπηρεσιών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ, στη βάση συγκεκριμένης συμφωνίας, ενώ επικαλέστηκε γνωματεύσεις από ιδιώτες δικηγόρους, λέγοντας ότι ο ΟΑΥ λειτουργεί σύμφωνα με την νομοθεσία.

Επίσης, στην Επιτροπή Ελέγχου τέθηκε ζήτημα για απαγόρευση της πρόσβασης του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ στο σύστημα πληροφορικής του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ότι κάποια περιστατικά χρήζουν άμεσης παρακολούθησης και δεν γίνεται να περιμένουν στοιχεία για τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον Άθω Τσινωντίδη η δουλειά του Επιτρόπου είναι να ελέγχει παράπονα ασθενών και όχι το όλο σύστημα, σημειώνοντας πως υπάρχει υπάλληλος που προσφέρει όλες τις πληροφορίες που ζητά ο Επίτροπος.

Σχετικά με την ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ είπε ότι έγιναν διαβουλεύσεις με τα τέσσερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και μόνο ένα από τη Λεμεσό αποδέχθηκε την πρόταση του ΟΑΥ.

Αναφορικά στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Πάφου, είπε ότι σε νέο γύρο διαβουλεύσεων πριν δύο μήνες τους εξέφρασε την πρόθεση για επαναλειτουργία του, εντός ΓεΣΥ, ενώ σε σχέση με τα άλλα δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε Λευκωσία και Λάρνακα, που διαθέτουν ΤΑΕΠ είπε ότι η διαβούλευση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Επιπλέον, ο κ. Τσινωντίδης δήλωσε ότι λήφθηκε απόφαση πως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα στην ολότητα τους ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να λειτουργούν εκτός ΓεΣΥ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, μετά τη συνεδρία, για το μέγεθος των δαπανών σχετικά με τις υπηρεσίες του Οργανισμού, ο κ. Τσινωντίδης ανέφερε ότι οι δαπάνες του ΟΑΥ δεν έχουν ξεφύγει και ότι κλείνουν το 2021, χωρίς οποιοδήποτε έλλειμα.

Για τις λίστες αναμονής, ανέφερε ότι «με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, έχουν τριπλασιαστεί οι ειδικοί στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο κύπριος πολίτης», σημειώνοντας ότι «εάν υπάρχουν θέματα, τα οποία λόγω της επιθυμίας πολιτών να επισκεφθούν ειδικό γιατρό, παρακάμπτοντας τον προσωπικό τους ιατρό, σίγουρα αυτό προβληματίζει τον Οργανισμό, αλλά δεν είναι πρόβλημα του ΓεΣΥ».

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι αριθμοί των ειδικών ιατρών είναι σε βαθμό που δεν δικαιολογούν τις καθυστερήσεις.

«Ο οργανισμός προχωρεί στον ποιοτικό έλεγχο τόσο των παραπεμπτικών από προσωπικούς ιατρούς, όσο και των επισκέψεων που γίνονται σε ειδικούς ιατρούς, ούτως ώστε να εντοπίσει περιπτώσεις όπου γίνεται κατάχρηση ή γίνεται αχρείαστη χρήση των πόρων του ΓεΣΥ και στερεί σε εκείνον που πραγματικά έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ», είπε.

Ο ΟΑΥ παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία, λέει ο Σιζόπουλος

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Σιζόπουλος, ανέφερε ότι με τον τρόπο που λειτουργεί ο ΟΑΥ παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία και φιλοσοφία του ΓεΣΥ, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

«Με την ευκαιρία της συζήτησης της μη ακόμα ένταξης των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ έχουν πραγματικά αποκαλυφθεί σημαντικά γεγονότα και κυρίως στη βάση τόσο των επιστολών και των εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά και της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έγινε μετά από αίτημα της ΕΔΕΚ έχει επιβεβαιωθεί κατά τρόπο αναντίλεκτο ότι ο ΟΑΥ με τον τρόπο, τον οποίο εφαρμόζει το ΓεΣΥ, παραβιάζει κατάφωρα και την φιλοσοφία του ΓεΣΥ, αλλά και την κειμένη νομοθεσία, μέσα από τους κανονισμούς και την επιλεκτική εφαρμογή την οποία προωθεί», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Σημείωσε ότι μέσα από όλα αυτά προκύπτει υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και στέρηση από τον πολίτη του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής και νοσηλευτηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο έχουν αυξηθεί σημαντικά οι λίστες αναμονής ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα και επίσης έχει αυξηθεί σημαντικά ο σφαιρικός προϋπολογισμός, για την προσφορά των υπηρεσιών, κάτι το οποίο ουσιαστικά επιβαρύνει το φορολογούμενο πολίτη.

Τόνισε πως «είναι καιρός κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πάνω από όλα η ίδια η πολιτεία», σημειώνοντας ότι «από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται ότι μέσα από τις ενέργειες του ΟΑΥ υπάρχει κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα και ως εκ τούτου κάποιοι θα πρέπει να προωθήσουν την υπόθεση προς πλήρης διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι γιατροί αμείβονται για ιατρικές πράξεις γιατρών, που δεν είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ και προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς του ΓεΣΥ σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που δεν είναι ενταγμένα στο Σύστημα.

Σε σχέση με τις λίστες αναμονής που έχουν δημιουργηθεί, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις πολιτών που αποτάθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο σε γιατρούς, κυρίως ενδοκρινολόγους και πνευμονολόγους, που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ και το ραντεβού που έχουν κλείσει είναι για τον Μάρτιο του 2022, με αποτέλεσμα να αποτείνονται σε γιατρούς εκτός ΓεΣΥ και να επιβαρύνονται οικονομικά για φάρμακα και εξετάσεις.

Όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς πρέπει να κινούνται εντός των ορίων της νομοθεσίας, λέει η Σ. Ορφανίδου

Σε δηλώσεις της, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ξεκαθάρισε ότι η θέση του κόμματος της είναι ότι τόσο ο ΟΑΥ, όσο και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και όχι μόνο, θα πρέπει να κινούνται εντός των ορίων της νομοθεσίας.

Από τη στιγμή, είπε, «που και ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας έχουν εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση ότι πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα το συγκεκριμένο και μετά από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, θα αναμένουμε να έρθει ενώπιον της Βουλής η νομοθετική ρύθμιση, που θα ρυθμίζει αυτό το θέμα για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία σύγκρουση με τη νομοθεσία».

Είπε ακόμα ότι «με το που θα γίνει αυτή η ρύθμιση αναμένουμε βεβαίως να ολοκληρωθεί και η διαδικασία του ΟΑΥ, που έχει ήδη ξεκινήσει διαβούλευση μαζί με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, για να ενταχθούν και τα ΤΑΕΠ τους εντός του ΓεΣΥ, γιατί δεν νοείται να υπάρχει ιδιωτικό νοσηλευτήριο εντός του ΓεΣΥ, χωρίς να έχει ενταχθεί και το ΤΑΕΠ του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου εντός του ΓεΣΥ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΓεΣΥ  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Ελεγκτής
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση