Kathimerini.com.cy
Η μείωση της αβεβαιότητας εν μέσω της έλευσης των νέων εμβολίων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησε σε βελτίωση τον Δεκέμβριο του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, σε σύγκριση με το μέγεθος της υποχώρησης που σημεώσε τον προηγούμενο μήνα, «παρά το γεγονός αυτό, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να παραμένει σε ψηλά επίπεδα αφού πολλές χώρες προβαίνουν και τον Ιανουάριο σε νέους περιορισμούς».
Σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, ο ΣΠΟΔ της Κύπρου, ο οποίος καταγράφει τις τάσεις της οικονομίας σε μηνιαία βάση και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατέγραψε ετήσια μείωση 4,3% το Δεκέμβριο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 101.9, μετά από τις ετήσιες μειώσεις 4,7% το Νοέμβριο και 3,7% τον Οκτώβριο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).
Το μέγεθος της υποχώρησης του Δείκτη που καταγράφηκε το Νοέμβριο φαίνεται να μη συνεχίζεται και το Δεκέμβριο, εν μέσω των βελτιωμένων προσδοκιών που δημιούργησε η έλευση διεθνώς των εμβολίων κατά της πανδημίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας.
Αναλυτικότερα, αναφέρεται ότι παρόλο που ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, επιδεινώθηκε το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, το Δεκέμβριο κατέγραψε ετήσια βελτίωση συμβάλλοντας θετικά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ.
Σε εγχώριο επίπεδο, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, σημαντική ετήσια αύξηση εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αντανακλώντας, εν μέρει, την όλο ένα και περισσότερο στροφή προς τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.
Προστίθεται ότι «προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η βελτίωση, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, που φαίνεται να καταγράφει ο όγκος λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 σε σύγκριση με τους προηγουμένους μήνες».
Αντίθετα, αναφέρεται ότι «αρνητική επίδραση στο ΣΠΟΔ ασκούν μια σειρά από εγχώριες μεταβλητές. Συγκεκριμένα, παρά την εποχικότητα του, ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη του ΣΠΟΔ, καθώς για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 οι αφίξεις τουριστών συνέχισαν να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου».
Επιπλέον, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει πως «επιβραδυνόμενη διαφαίνεται να είναι η ετήσια βελτίωση του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντικατοπτρίζοντας τόσο τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας αλλά και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο».
Τέλος, αναφέρεται ότι η σημαντική ετήσια αύξηση του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων που καταγράφηκε τον Οκτώβριο αναστράφηκε, αφού αρνητικοί ετήσιοι ρυθμοί μεγέθυνσης καταγράφηκαν για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020.