ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φθινόπωρο στην Αξιοθέα

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» είναι έτοιμο να υποδεχτεί ξανά το κοινό του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» είναι έτοιμο να υποδεχτεί ξανά το κοινό του στο πανέμορφο Αρχοντικό Αξιοθέας για το Β’ μέρος του 25ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο αφιερώνεται φέτος στη μνήμη του εμπνευστή και δημιουργού του Μιχάλη Πιερή (1952-2021).

Μετά από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις του καλοκαιριού, το ταξίδι στην τέχνη και τον πολιτισμό συνεχίζεται με 13 προσεχτικά επιλεγμένες παραστάσεις που θα γεμίσουν τις δροσερές νύχτες του φθινοπώρου με μουσική, ποίηση, χορό και θέατρο.

Η έναρξη θα δοθεί την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, με μια συναυλία του ηλεκτροακουστικού συνόλου Ermis Michail Electric World που φέρνει κοντά επτά μουσικούς από την Κύπρο — Ερμής Μιχαήλ (ηλεκτρική κιθάρα, συνθέσεις), Βασιλική Αναστασίου (φωνή), Χάρης Ιωάννου (σαξόφωνο), Μάριος Χαραλάμπους (σαξόφωνο), Ηλίας Ιωάννου (τρομπέτα), Ανδρέας Ροδοσθένους (ηλεκτρικό μπάσο), Ανδρέας Στεφάνου (τύμπανα). Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνονται πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευές παραδοσιακής μουσικής από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες, τις οποίες το σχήμα προσεγγίζει με φρεσκάδα και πρωτοτυπία, συνδυάζοντάς τις με στοιχεία της σύγχρονης δυτικής μουσικής.

Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου τη σκηνή του Αρχοντικού Αξιοθέας θα φωτίσουν τα νέα μουσικά ταλέντα της Κύπρου και της Κρήτης που θα παρουσιάσουν μια επιλογή από τα σπουδαιότερα έργα του ρεπερτορίου για σολίστ και μουσικά σύνολα, καθώς και αριστουργήματα του ρομαντισμού από τον Μπραμς και τον Μέντελσον. Στην πρώτη συναυλία τα παιδιά του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Πανεπιστημίου Κύπρου θα συνοδεύονται από τους καθηγητές τους, ενώ στη δεύτερη, θα συμπράξουν με μέλη των Μουσικών συνόλων, του Δημοτικού Ωδείου και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης υπό την καθοδήγηση του κορυφαίου βιολονίστα και παιδαγωγού κ. Γεώργιου Δεμερτζή. Οι συναυλίες προσφέρονται δωρεάν για το κοινό. Την καλλιτεχνική διεύθυνση αναλαμβάνει ο Πέτρος Στυλιανού.

Την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού και η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών, πλαισιωμένες από έξι καταξιωμένους μουσικούς, θα ακολουθήσουν το ταξίδι μιας φορεσιάς από το Ικόνιο στη Λευκωσία για να παρουσιάσουν τη θλιβερή ιστορία των προσφύγων της Μικράς Ασίας και του Πόντου και τις επιρροές τους στην τοπική κουλτούρα της Κύπρου. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ φιλοξενεί ξανά τον Βαγγέλη Πετρινιώτη και τη Δέσποινα Ψαθά, δύο νέους καλλιτέχνες που ασχολούνται με τη μελέτη του ρεμπέτικου τραγουδιού σε διδακτορικό επίπεδο και έχουν δημιουργήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με τη δουλειά τους. Η θεματική της φετινής τους συναυλίας είναι η ευρεία χρήση των όρων αλάνι και μάγκας στο ρεπερτόριο του είδους αυτού και θα παρουσιαστεί μέσα από επιλεγμένα τραγούδια του πρώιμου αλλά και μεταγενέστερου ρεμπέτικου.

Την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, ο Πάνος Μπούσαλης (κιθάρα, φωνή), η Χριστίνα Πιερή (φωνή) και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα) θα παρουσιάσουν μια επιλογή από τραγούδια που ξεχώρισαν μέσα από την παρουσία τους σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και σταδιοδρόμησαν αυτόνομα στην πορεία του χρόνου. Θα ακουστούν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου κ.ά.

Την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, ο επιφανής Κύπριος συνθέτης Χρήστος Πήττας παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τη νέα εκτεταμένη μουσικο-ποιητική σύνθεση «Η ελεγεία της Γενεύης», βασισμένη στο ομώνυμο τρίπτυχο ποίημα του Μιχάλη Πιερή, καθώς και δύο παλαιότερες συνθέσεις του που απορρέουν από την πολύχρονη σχέση και τον γόνιμο καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ του ποιητή και του μουσουργού. Πρόκειται για το λαϊκότροπο τραγούδι «Όταν ο έρωτας θα φύγει» και τη μουσικο-ποιητική σύνθεση «Φεγγάρι μνήμη στο Παλέρμο». Ερμηνεύουν η Αμαλία Τάτση και ο Διονύσης Τσαντίνης, συνοδευόμενοι από τέσσερις μουσικούς. Στη συναυλία συμμετέχουν επίσης δέκα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.).
Την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, το φιλόμουσο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το εκρηκτικό τρίο People of the Wind, αποτελούμενο από τους James Wylie (Νέα Ζηλανδία), Fausto Sierakowski (Γαλλία) και Αλέξανδρο Ριζόπουλο (Ελλάδα), μαζί με τον δυναμικό ερμηνευτή Γιάννη Διονυσίου από την Κύπρο, σε ένα ζωντανό δρώμενο εμπνευσμένο αφενός από τις μουσικές παραδόσεις του ζουρνά και αφετέρου από το εργαλείο του αυτοσχεδιασμού. Η συναυλία περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις του σχήματος και παραδοσιακά τραγούδια από τη Μακεδονία, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και το Ιράν.

Το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Φεστιβάλ συνεχίζει με δύο παραστάσεις του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή: την επιτυχημένη παραγωγή «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό" Καβάφη» (Τρίτη, 4 Οκτωβρίου), η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο πλαίσιο της Τελετής Αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, και την αγαπημένη «κυπριακή» Λυσιστράτη, σε μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο του Κώστα Μόντη, η οποία παρουσιάζεται μετά από απαίτηση του κοινού (Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου).

Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ υποδέχεται το εξαιρετικό Harris Lambrakis Quartet με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα, τον Δημήτρη Θεοχάρη στο πιάνο, τον Χάρη Λαμπράκη στο νέυ και τον Δημήτρη Τσεκούρα στο κοντραμπάσο, για μια συναυλία στην οποία η τροπική (modal) τζαζ, η ελληνική παραδοσιακή μουσική και οι τροπικές μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου συναντώνται και μπλέκονται αρμονικά με τις τζαζ αρμονίες των '60s και την αυτοσχεδιαστική μουσική.

Τη σκυτάλη παίρνει την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, η μοναδική Σαβίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico και τους Lotus Eaters σε μια πρωτοποριακή παράσταση με τίτλο «Η δεσποινίς Κλοτίλδη δεν θα είναι απόψε στο Σπόρτιγκ Κλουμπ», στην οποία θα ακουστούν μουσικές από τη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα που αντανακλούν τον κοσμοπολίτικο και πολυεθνικό χαρακτήρα της: παραδοσιακά και αστικά μικρασιάτικα τραγούδια στις ελληνικές, λαντίνο και αρμένικες παραλλαγές τους, καθώς και ναπολιτάνικες καντσονέτες και οπερέτες τόσο στα ιταλικά, όσο και στις μεταφρασμένες εκδοχές τους. Το κείμενο που θα παρεμβαίνει στην παράσταση είναι βασισμένο σε ένα διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού και φωτίζει με τον δικό του τρόπο τα ήθη της εποχής.

Το 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου κλείνει την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, με τη μουσικο-ποιητική βραδιά «Metamorfosi di città: ενθύμηση Μιχάλη Πιερή» μέσω της οποίας ο Μάριος Τακούσιης και ο Γαβριήλ Καραπατάκης αποτίνουν φόρο τιμής στον Μιχάλη Πιερή, αγκαλιάζοντας με τη μουσική τους τα ποιήματά του από τη συλλογή του Μεταμορφώσεις πόλεων, αλλά και από άλλες συλλογές του ποιητή. Συμμετέχουν ο Γιάννης Κουτής στο ούτι και την κιθάρα και μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. στην ανάγνωση των ποιημάτων.

Περισσότερες Πληροφορίες 

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Κέντρου: https://ucyweb.ucy.ac.cy/cucentre/documents/PROGRAMME_SEP-OCT_2022_FINAL.pdf και στο: https://anyflip.com/mlhb/kxhd/

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30

Επικοινωνία και κρατήσεις: Τηλέφωνο 22894531-2, culture@ucy.ac.cyhttps://www.facebook.com/ucyculturalcentre/  

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζει η εταιρεία Medochemie και ο ΟΠΑΠ Κύπρου. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X