ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση Υποκλοπών: «Εμφύλιος» στην επιτροπή PEGA

Μόνο η τελική έκθεση θα αντιπροσωπεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Γερούν Λένερς

Kathimerini.gr

Με διαφωνίες στο εσωτερικό της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων (PEGA) συνοδεύθηκε η παρουσίαση, χθες, ενός προσχεδίου συμπερασμάτων από την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σόφι ιντ Φελντ. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Γερούν Λένερς, έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για προσχέδιο και ότι μόνο το τελικό κείμενο, μετά τις τροπολογίες που θα κατατεθούν και τη σχετική επεξεργασία, θα αντιπροσωπεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση των μελών της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εξέφρασαν με επιστολή τους δυσαρέσκεια για το ότι δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Στην επιστολή, που υπογράφει ο Ισπανός ευρωβουλευτής Χουάν Ιγνάθιο Σοΐδο, επικρίνεται η εισηγήτρια της επιτροπής για τις δηλώσεις της την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, καθώς, όπως αναφέρεται, είχε συμφωνηθεί να γίνει επεξεργασία μιας κοινής δήλωσης, κάτι που δεν έγινε.

Στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε, η χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης περιγράφεται ως ένα σοβαρό πρόβλημα συνολικά της Ευρώπης. «Το σκάνδαλο των λογισμικών παρακολούθησης δεν είναι μια σειρά από περιπτώσεις κατάχρησης σε μεμονωμένες χώρες, αλλά μια υπόθεση που επηρεάζει όλη την Ευρώπη. Κυβερνήσεις κρατών-μελών χρησιμοποίησαν λογισμικά παρακολούθησης πολιτών τους για πολιτικούς λόγους και για να καλύψουν διαφθορά και εγκληματική δραστηριότητα», αναφέρεται στο προσχέδιο. Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, με ασφάλεια μπορεί να θεωρηθεί ότι σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν πωληθεί ένα ή περισσότερα λογισμικά παρακολούθησης. Μία μόνο εταιρεία, η NSO Group, πώλησε τα προϊόντα της σε 22 τελικούς αποδέκτες σε όχι λιγότερα από 14 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο. Στο προσχέδιο αναφέρεται επίσης ότι σε τουλάχιστον τέσσερα κράτη-μέλη (Πολωνία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Ισπανία) υπήρξε παράνομη χρήση λογισμικού, ενώ υπάρχουν υποψίες για ανάλογη χρήση και στην Κύπρο. Η Κύπρος και η Βουλγαρία αναφέρονται ως κόμβοι εμπορίας και εξαγωγής παράνομου λογισμικού. Η Ιρλανδία αναφέρεται ότι πρόσφερε ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για έναν μεγάλο πωλητή παράνομου λογισμικού, το Λουξεμβούργο λειτούργησε ως τραπεζικός κόμβος για πολλούς «παίκτες» της βιομηχανίας λογισμικού παρακολούθησης, στην Τσεχία φιλοξενείται η ετήσια συνάντηση της βιομηχανίας λογισμικού παρακολούθησης, η Μάλτα είναι δημοφιλής προορισμός για πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο εμπόριο παράνομου λογισμικού. Όπως περιγράφεται, παρά τη φήμη της Ε.Ε. για εφαρμογή αυστηρών κανονιστικών πλαισίων, ορισμένες χώρες-μέλη αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελκυστικές ως κόμβοι για τη διακίνηση λογισμικού παρακολούθησης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι όταν αυστηροποιήθηκαν οι κανονισμοί εξαγωγής στο Ισραήλ, η Ε.Ε. αποδείχθηκε ελκυστική για τους πωλητές.

Το προσχέδιο της έκθεσης αναλύει σε 17 σελίδες τα όσα η επιτροπή συγκέντρωσε από την έρευνα για την Ελλάδα, πώς ξετυλίχτηκε το κουβάρι των αποκαλύψεων από την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη και μετά. Αναφέρεται ότι η κυβέρνηση αρνείται ότι προμηθεύτηκε το λογισμικό Predator και ότι, εάν αυτό ισχύει, τότε κάποιος μη κρατικός φορέας θα πρέπει να ευθύνεται για την παγίδευση των τηλεφώνων. Η εισηγήτρια της επιτροπής σημείωσε στην τοποθέτησή της ότι το κακόβουλο λογισμικό στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε συστηματικά και σε ευρεία κλίμακα ως μέρος πολιτικής στρατηγικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X