ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ: Πρώτα έπιαναν διαβατήριο και μετά έδιναν χορηγία στον ΔΗΣΥ

Στοιχεία και για δικηγορικά γραφεία που συνδέονται με νυν και πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στοιχεία για εισφορών ατόμων που συμμετείχαν στο ΚΕΠ και πολιτογραφήθηκαν κύπριοι πολίτες παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης. Επικαλούμενος δημοσιοποιημένο κατάλογο εισφορών ο κ. Χριστοφίδης υποστήριξε:

Πρόσωπο που πολιτογραφήθηκε κύπριος εμφανίζεται να έδωσε εισφορά στον ΔΗΣΥ 50 χιλιάδες ευρώ το 2019.

Άλλος επενδυτής το 2018 εμφανίζεται κατά τον κ. Χριστοφίδη να κατέθεσε εισφορά 40 χιλιάδες ευρώ στον ΔΗΣΥ.

Τρίτος επενδυτής που πολιτογραφήθηκε εμφανίζεται να έδωσε εισφορά στον ΔΗΣΥ 50 χιλιάδες ευρώ το 2017 και 25 χιλιάδες το 2016.

Τέταρτος επενδυτής που πήρε την κυπριακή υπηκοότητα το 2018 έδωσε κατά τον κ. Χριστοφίδη εισφορά 20 χιλιάδες ευρώ στο ΔΗΣΥ.

Πέμπτος επενδυτής μέσω συγκεκριμένης εταιρείας κατέθεσε εισφορά στον ΔΗΣΥ 20 χιλιάδες ευρώ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

Επίσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ έδωσε στην Επιτροπή Ελέγχου στοιχεία για πέντε δικηγορικά γραφεία τα οποία έχουν κάποια σχέση με νυν ή πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα όπως ανάφερε ο κ. Χριστοφίδης:

Το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι υπέβαλαν 57 αιτήσεις.

Το δικηγορικό γραφείο Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ υπέβαλε 7 αιτήσεις.

Νομικός Οίκος Harneys (Αριστοδήμου, Λοϊζίδης, Γιολίτης ΔΕΠΕ) υπέβαλε 7 αιτήσεις. Το συγκεκριμένο γραφείο όπως ανάφερε ο κ. Χριστοφίδης συνδέεται με την πρώην υπουργό Έμιλυ Γιολίτη.

Δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης και ΣΙΑ ΔΕΠΕ υπέβαλε 272 αιτήσεις. Το γραφείο ανήκει σε συγγενείς 1ου βαθμού του τέως υπουργού Μάριου Δημητριάδη.

Δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm υπέβαλε 10 αιτήσεις. Ο τέως υπουργός και νυν βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης άνηκε στην ομάδα του δικηγορικού γραφείου ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που παρουσίασε και να ενημερώσει να υπήρξαν παρατυπίες στις διαδικασίες έγκρισης. Επίσης για τα στοιχεία που αφορούν νυν ή πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Χριστοφίδης ζήτησε να πληροφορηθεί αν προκύπτει σύγκρουση συμφέροντος.

Υπό έλεγχο 26 δικηγορικά γραφεία

Τη συνολική εικόνα του κομματιού διερεύνησης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το ΚΕΠ παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Γιώργος Χριστοφίδης. Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΔΣ τέθηκαν 26 υποθέσεις για διερεύνηση. Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκε η διερεύνηση σε 12 υποθέσεις. Για 5 διατυπώθηκαν κατηγορητήρια ενώ άλλες για άλλες 8 εκκρεμεί η διερεύνησή τους. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη το Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει επιβάλει ποινή 70 χιλιάδων ευρώ σε ένα δικηγορικό γραφείο.

ΥΠΟΙΚ: Το 2012 η τροποποίηση του νόμου για μειωμένο ΦΠΑ στην αγορά κατοικίας

Απάντηση στις βολές που δέχεται το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών για το μειωμένο ΦΠΑ στην αγορά κατοικίας από επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν στην Κύπρο έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Καλεσμένος της δεύτερης συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου με θέμα την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) ο κ. Παντελή κάνοντας μια ιστορική αναφορά είπε πως η πρώτη τροποποίηση του νόμου για μείωση του ΦΠΑ στην αγορά κύριας και μόνιμης κατοικίας έγινε το 2011 και αφορούσε αγορές από κύπριους πολίτες και της Ε.Ε. Τον Ιούνιο του 2012 η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση του σχετικού νόμου δίνοντας το δικαίωμα του μειωμένου ΦΠΑ σε πολίτες τρίτων χωρών καθώς και αιτητές πολιτογραφήσεων. Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε πως το ΚΕΠ είχε συνεισφορά στην σταθεροποίηση της οικονομίας μετά το 2013 αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά 1.7%. Ο κ. Παντελή παραδέχθηκε πως το ΚΕΠ είχε αδυναμίες.

Η Κομισιόν

Για το αποτύπωμα του ΚΕΠ στην Ε.Ε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Κορνήλιος Κορνηλίου ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2020 εξέφρασε για πρώτη φορά ανησυχίες για το ΚΕΠ. Ανησυχίες που όπως συμπλήρωσε δεν αφορούσαν μόνο την Κύπρο αλλά και άλλα κράτη μέλη όπως η Μάλτα. Τον Οκτώβριο του 2020 η Κομισιόν έστειλε την πρώτη επιστολή στην Κύπρο ζητώντας διευκρινήσεις για το ΚΕΠ. Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ικανοποίησαν την Κομισιόν ανάφερε ο κ. Κορνηλίου. Παρόμοια επιστολή εστάλη και για το μειωμένο ΦΠΑ πρόσθεσε ο κ. Κορνηλίου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής ανάφερε στην Επιτροπή της Βουλής πως πρόθεσή του είναι να ενημερώσει την Κομισιόν για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ για την αγορά κατοικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X