ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Ιδιαίτερο το πολιτικό βάρος συνάντησης Προέδρων Κύπρου-ΗΠΑ

Ο κ. Κόμπος υπενθύμισε ότι υπάρχει μία συνεργασία η οποία πάει πίσω αρκετούς μήνες με τις ΗΠΑ

ΚΥΠΕ

Συμβολικό αλλά και ιδιαίτερο πολιτικό βάρος θα έχει η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κύπρου την Τετάρτη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, τι να αναμένουμε από τη συνάντηση την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αμερικανού Προέδρου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εμείς αναμένουμε ότι θα έχουμε μία παραγωγική συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο, μία συζήτηση η οποία θα είναι συνέχεια του στρατηγικού διαλόγου που είχαμε προ ημερών στη Λευκωσία.

Ανέφερε ότι η ατζέντα εκείνη ήταν ιδιαίτερα σημαντική από άποψης θεματολογίας, προόδου η οποία επιτεύχθηκε και πρόσθεσε ότι «η αναβάθμιση πλέον στο επίπεδο των Προέδρων των δύο κρατών θα έχει ιδιαίτερη σημασία διότι έχει και το συμβολικό και το ιδιαίτερο πολιτικό βάρος».

Από άποψης ατζέντας, είπε, θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις σε μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις σε επίπεδο των πολιτών, σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, θέματα επενδύσεων, θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις διμερείς συνεργασίες στα της περιοχής όπου η κατάσταση, όπως ανέφερε, είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ο κ. Κόμπος υπενθύμισε ότι υπάρχει μία συνεργασία η οποία πάει πίσω αρκετούς μήνες με τις ΗΠΑ, και είναι κάτι το οποίο θέλουν να κτίσουν και οι δύο πλευρές περαιτέρω. Θα συζητηθούν ακόμη είπε, «ζητήματα τα οποία αφορούν απομάκρυνση πολιτών δηλαδή πώς τυγχάνει διαχείρισης κάποια κρίση στην περιοχή στη βάση μίας συγχρονισμένης αντιδράσης ή συνδρομής από πλευράς μας προς τις ΗΠΑ».

Φυσικά, είπε, το Κυπριακό δεν μπορεί να λείπει από αυτή τη συζήτηση τονίζοντας ότι «για μας είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας».

«Θα τεθεί από πλευράς μας αλλά θεωρούμε δεδομένο ότι θα τεθεί και από αμερικανικής πλευράς», ανέφερε ο Υπουργός.

Είπε ότι από την ατζέντα γίνεται αντιληπτό ότι η συνάντηση αφορά μία ευρεία γκάμα θεμάτων, δεν είναι μονοθεματική, και θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και τις ανακοινώσεις που θα προκύψουν.

Σε ερώτηση εάν για το Κυπριακό θα δοθεί κάποιο μήνυμα από πλευράς Ουάσινγκτον, είπε ότι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα από άποψης συμβολισμού, το οποίο έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία είναι ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Τα περί δύο κρατών, περί κυριαρχικής ισότητας, όλη αυτή η ρητορική, η οποία εκφεύγει του πλαισίου του ΣΑ του ΟΗΕ, η συγκεκριμένη συνάντηση όπως και όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν όλο αυτό το διάστημα σε σχέση με τον ρόλο και την υπόσταση και το πώς αυτή η υπόσταση τοις πράγμασι εκδηλώνεται σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τα μηνύματα θεωρώ ότι είναι απόλυτα σαφή και ξεκάθαρα και μακάρι από πλευράς Τουρκίας και από πλευράς τ/κ ηγεσίας να γίνουν αποδεκτά, αντιληπτά, ως ένα σοβαρό μήνυμα για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε πιο κάτω με εντατικές ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέσα στο πλαίσιο που θέτει το ΣΑ του ΟΗΕ», τόνισε ο Υπουργός.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον να αναμένουμε κάποιες ανακοινώσεις είτε για την βίζα είτε για άλλο θέμα, ο κ. Κόμπος είπε ότι θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση.

«Δεν μπορώ τώρα να προδικάσω αν θα υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα από άποψης ανακοινώσεων δεδομένου ότι προ ημερών στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου υπήρξαν ανακοινώσεις ως προς απτά αποτελέσματα που αφορούν το πρώτο βήμα», ανέφερε.

«Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση στα πλαίσια του στρατηγικού διαλόγου, θα πρέπει να κάνουμε όλοι λίγη υπομονή να δούμε τι μπορεί να προκύψει τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια απάντηση από τον ΟΗΕ σχετικά με την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κόμπος επισήμανε ότι «απάντηση δεν έχουμε και δεν είναι κάτι το οποίο είθισται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Είπε ότι είναι μία επιστολή στην οποία εκφράζαμε τις ευχαριστίες μας για την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ και αφετέρου την έκκλησή μας όπως ο ΟΗΕ προχωρήσει με ταχύτητα στα επόμενα βήματα.

«Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποια περισσότερη ενημέρωση ως προς το πότε μπορούμε να πάμε πιο κάτω, δεδηλωμένη είναι η βούλησή μας αυτό να γίνει όσο το δυνατό πιο σύντομα», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν θα είναι εντός του έτους, είπε «εμείς θα θέλαμε να γίνει ακόμη και αύριο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση