ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα κόμματα στρώνουν τον δρόμο για τις βουλευτικές του ’26

Οι σχεδιασμοί και οι ηχηρές απουσίες που πιθανόν να στοιχίσουν

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Καθοριστικό για την επόμενη μέρα στα κόμματα κρίνεται το ποσοστό που θα λάβουν στις βουλευτικές εκλογές του 2026. Άλλωστε μετά το κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών του Ιουνίου, για τα πλείστα κόμματα, έγιναν βαρύγδουπες δηλώσεις για όσα θα αλλάξουν ώστε να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών και κατ’ επέκταση να ανεβάσουν τα ποσοστά τους. Βέβαια, κάποιοι άρχισαν ήδη να εργάζονται για τις Προεδρικές του 2028, γνωρίζοντας όμως πως ο δρόμος περνάει μέσα από τις βουλευτικές σε σχέση με την ισχύ και την επιρροή που θα μπορούν να ασκήσουν την επόμενη μέρα.

Υπάρχουν σκέψεις το τακτικό συνέδριο του ΑΚΕΛ να γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2025, ώστε το κόμμα να προχωρήσει στις βουλευτικές χωρίς βαρίδια.

Η απειλή της καθόδου νέων κομμάτων, που θα διεκδικήσουν έδρες εντός του κοινοβουλίου είναι ορατή, ενώ για ακόμη μία φορά η αποχή θα διαδραματίσει τον δικό της ρόλο σε σχέση με τα ποσοστά, μιας και σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται να προχωρούν με δράσεις για αντιμετώπισή της παρά μόνο σε δηλώσεις για το φαινόμενο, μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Στον ΔΗΣΥ, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε κεντρικό επίπεδο, σε αντίθεση με τις ενέργειες ανά επαρχία και τα κομματικά πηγαδάκια που παροτρύνουν στελέχη για να κατέβουν υποψήφιοι.

Οι ανησυχίες ΔΗΣΥ

Στην Πινδάρου παραμένει κενή η μία εκ των τριών θέσεων του αντιπροέδρου και παρά το ενδιαφέρον που υπάρχει από στελέχη πρώτης γραμμής, φαίνεται η ηγεσία του κόμματος να έχει σκέψεις για υποψήφιο που στήριξε την υποψηφιότητα Κωνσταντίνου Πετρίδη στις ευρωεκλογές και η παρουσία του στο κόμμα πιθανώς να φέρει κοντά στελέχη που απομακρύνθηκαν. Στο παζλ και η απουσία από το ψηφοδέλτιο νυν βουλευτών, εξαιτίας της καταστατικής αλλαγής που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018 και θα ισχύει από τις βουλευτικές του 2026 για όριο τριών θητειών. Ηγετικά στελέχη σημειώνουν πως θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι επιλογές που θα προσελκύσουν ψηφοφόρους και θα καλύψουν το κενό που δημιουργείται. Στη Λευκωσία, ήδη έγιναν οι πρώτες κρούσεις σε άτομα πέραν του στενού κομματικού κύκλου, χωρίς ωστόσο να ευοδωθούν οι προσπάθειες. Ανησυχία υπάρχει για την επαρχία Αμμοχώστου, μιας και όπως διαμηνύεται, στελέχη του ΔΗΣΥ φαίνεται να δηλώνουν πλέον ξεκάθαρα την υποστήριξή τους προς το ΕΛΑΜ, ενώ δεν αποκλείεται να ενταχθούν και στο ψηφοδέλτιο του εθνικιστικού κόμματος, μιας και δεν βρίσκουν στέγη στον ΔΗΣΥ.

Ανησυχητικές διαρροές προς το ΕΛΑΜ φαίνεται να παρατηρούνται και στη Λεμεσό, με στελέχη του ΔΗΣΥ να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, το μαρτυρούν άλλωστε και οι φωτογραφίες από πρόσφατες εκδηλώσεις, ενώ ανησυχία υπάρχει και σε σχέση με την απουσία από το ψηφοδέλτιο του πρώτου σε σταυρούς προτίμησης στην επαρχία, του αναπληρωτή προέδρου Ευθύμιου Δίπλαρου. Ερωτηματικό, μάλιστα, είναι και η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος στον προεκλογικό αγώνα, μιας και πιθανώς να εξετάζει τα επόμενα βήματα και την επαγγελματική αποκατάστασή του αλλά και για το πού θα δώσει τη στήριξή του, αν μάλιστα εντός ψηφοδελτίου ενταχθούν και δικοί του άνθρωποι όπως ο Λουκάς Σπαθάρης και ο Γιώργος Καραϊσκάκης.

Πάντως, στελέχη του κόμματος εκφράζουν προβληματισμό και σε σχέση με τη μη λήψη απόφασης για στελέχη τους που είναι μέλη της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και το ενδεχόμενο να εκφράσουν επιθυμία να κατέλθουν ως υποψήφιοι.

Από του χρόνου

Στο ΑΚΕΛ αναμένεται να εμβαθύνουν στο θέμα βουλευτικές εκλογές με τον νέο χρόνο. Ωστόσο, αυτό που συζητείται είναι πως θα πρέπει να επαναληφθεί η τακτική επιλογής προσώπων που ακολουθήθηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, δηλαδή νέα και άφθαρτα πρόσωπα από την ευρύτερη κοινωνία. Βέβαια, αυτό δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί αν αναλογιστεί κανείς πως οι πλείστες θέσεις είναι κατειλημμένες. Στη Λευκωσία όπως όλα δείχνουν, θα λάβουν εξαίρεση και θα επαναδιεκδικήσουν Γιώργος Λουκαΐδης και Άριστος Δαμιανού, ενώ θέση στο ψηφοδέλτιο έχει ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης και φυσικά ο γ.γ. του κόμματος Στέφανος Στεφάνου. Η απουσία της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, αν μάλιστα η ίδια ενταχθεί τελικά σε νεοσύστατο κομματικό σχηματισμό, ίσως επιφέρει περαιτέρω πίεση, ενώ και στην επαρχία Λεμεσού τίθεται ζήτημα μιας και από το παζλ φεύγει, λόγω θητειών, ο Άντρος Καυκαλιάς. Πάντως, ενόψει εκλογών και σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί νέα δυναμική υπάρχουν σκέψεις το τακτικό συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, να γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2025 ώστε το κόμμα να προχωρήσει στις βουλευτικές του 2026 χωρίς βαρίδια με τη νέα σύνθεση της Κ.Ε. και όλες τις καταστατικές αλλαγές σε ισχύ.

Θέμα θητειών

Στο ΔΗΚΟ φαίνεται ότι θα αναμένουν το Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο στις 9 Φεβρουαρίου, όπου πιθανώς να συζητηθεί και θέμα θητειών, και μετά να ανοίξουν το κεφάλαιο βουλευτικές εκλογές. Δεν θα θεωρηθεί έκπληξη, αν εντός των υποψηφίων συμπεριληφθεί η Ελένη Θεοχάρους, ενώ φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις να γίνει πρόταση εκ νέου, λόγω και των καλών ποσοστών που έλαβε, στον Λεόντιο Κωστρίκκη για την επαρχία Αμμοχώστου. Στη Λευκωσία επαναδιεκδικούν οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα διεκδικήσει και ο γ.γ. του κόμματος Γιώργος Σολωμού. Στη Λάρνακα, στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να ενταχθούν ο νυν βουλευτής Χρήστος Ορφανίδης, ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Κωνσταντίνος Σκεπαρνίδης και πιθανώς ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θεόδωρος Μανιταράς.

Το καλό του κόμματος

Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρει ότι με γνώμονα το καλό του κόμματος θα αξιολογήσει πότε ο ίδιος θα αποχωρήσει από το κόμμα χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν τελικά θα το οδηγήσει στις βουλευτικές εκλογές του 2026. Πάντως, αυτό που σημειώνεται τούτη την ώρα είναι πως το Κίνημα θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα μετά το ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Νοεμβρίου, στο οποίο θα παραστεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ θα χαιρετήσουν και εκπρόσωποι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Διαμηνύεται, πάντως, πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχει ήδη στο μυαλό του κάποια πρόσωπα, εντός και εκτός κόμματος, που θα ήθελε εντός των ψηφοδελτίων και σύντομα θα μιλήσει μαζί τους με στόχο αρχές του χρόνου να έχει κλείσει ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η σχέση Νίκου Χριστοδουλίδη και Αννίτας Δημητρίου ανοίγει το ζήτημα των εσωκομματικών διεργασιών και συμμαχιών για το 2028 ...
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ