ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προβληματισμοί για τα σχολεία Ριζικαρπάσου στην Επ. Προσφύγων

Επίσης, τέθηκαν θέματα που αφορούν στην απαγόρευση κάποιων μαθημάτων, αλλά και του ελέγχου των βιβλίων, καθώς και θέματα στατικής επάρκειας των κτηρίων

ΚΥΠΕ

Προβληματισμοί γύρω από το θέμα των σχολείων του Ριζοκαρπάσου, εκφράστηκαν κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, τα μέλη της οποίας ζήτησαν το θέμα να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο στην μεθεπόμενη της συνεδρία στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνάς Μιχαηλίδου, αλλά και της Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννας Αριστοτέλους.

Κατά τη σημερινή συνεδρία τέθηκαν επί τάπητος προβληματισμοί σε σχέση με τη διαδικασία διδασκαλίας και τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών, λόγω της απαγόρευσης της εισόδου στους επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης, τέθηκαν θέματα που αφορούν στην απαγόρευση κάποιων μαθημάτων, αλλά και του ελέγχου των βιβλίων, καθώς και θέματα στατικής επάρκειας των κτηρίων.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης.

Ο κ. Κέττηρος είπε πως «οι κατοχικές αρχές απαγορεύουν στη σχολική εφορία και στους επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας να επισκεφθούν τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό», για να προσθέσει πως «υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό πολύ λεπτοί και σοβαροί, που αναφέρθηκαν στην Επιτροπή».

«Προσπαθούμε μέσα σε ένα πλαίσιο, που δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα στους εγκλωβισμένους, να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση», είπε ο κ. Κέττηρος.

Σημείωσε πως ζήτησαν σε πολιτικό επίπεδο στην επόμενη συνεδρία να έρθουν στην Επιτροπή η Υπουργός Παιδείας και η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, ώστε να δουν αυτά τα ζητήματα, γιατί αφορά πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τη διαχείριση του Κυπριακού.

Σε σχέση με την κτιριακή κατάσταση των σχολείων, ο κ. Κέττηρος είπε πως «δεν υπάρχουν ζητήματα σοβαρά», σημειώνοντας πως υπάρχει ένα θέμα που αφορά στις μονώσεις που πρέπει να γίνουν.

Ανέφερε ακόμα πως δεν επιτρέπουν οι κατοχικές αρχές στις σχολικές εφορίες να μπουν μέσα στο σχολείο και δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές να μπουν στα σχολεία, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει και το θέμα της απαγόρευσης κάποιων μαθημάτων και του ελέγχου των βιβλίων.

Επιπλέον, ο κ. Κέττηρος ανέφερε πως στο σχολείο του Κορμακίτη δεν έχουν φθάσει ακόμα βιβλία, ενώ συμπλήρωσε ότι στο Γυμνάσιο της Καρπασίας δεν έχουν εγκρίνει οι κατοχικές αρχές νέα βιβλία, που αφορούν στη Φυσική ή τη Βιολογία.

«Τα ξεψαχνίζουν λέξη προς λέξη. Ξέρουμε τι προσπαθούν να κάνουν με αυτό τον τρόπο, όμως, όπως σας έχω πει προσπαθούμε και εμείς διακριτικά με ένα τρόπο, που δεν θα προκαλέσει προβλήματα ούτε στη λειτουργία του σχολείου, ούτε στους εγκλωβισμένους και κυρίως στους μαθητές να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση για το πως θα ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα», είπε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος της για την κατάσταση, η οποία όπως είπε δημιουργήθηκε στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου από τον Μάιο του 2023.

Όπως είπε από τότε δεν επιτρέπεται η είσοδος στα μέλη της σχολικής εφορίας και στους επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας, για να προσθέσει πως το γεγονός αυτό συμβάλλει σε μαθησιακά προβλήματα των μαθητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση