ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Στόχος η εύρυθμη λειτουργία όχι αλλαγή της φιλοσοφίας της ΤΑ

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σχετικά με την αντιμισθία των αντιδημάρχων, ανέφερε ότι όπως είχε προταθεί αρχικά, οι αντιδήμαρχοι θα έπαιρναν το 50% της αντιμισθίας των δημάρχων

ΚΥΠΕ

Οι αλλαγές που προτείνονται στην νομοθεσία που αφορά στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία των νομοσχεδίων και όχι με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της φιλοσοφίας που διέπει την ΤΑ, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Ξεκίνησε στην Επιτροπή η συζήτηση των τροποποιήσεων που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για εισαγωγή ρυθμίσεων αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών, την αντιμισθία των αντιδημάρχων, και την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των διατάξεων που αφορούν στη σύσταση συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών.

Στόχος, είπαν τα μέλη της Επιτροπής, είναι να ψηφιστούν οι τροποποιήσεις πριν το κλείσιμο της Βουλής και τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Ιωάννου, είπε ότι οι αλλαγές που προτείνονται έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία των νομοσχεδίων και όχι με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της φιλοσοφίας που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σχετικά με την αντιμισθία των αντιδημάρχων, ανέφερε ότι όπως είχε προταθεί αρχικά, οι αντιδήμαρχοι θα έπαιρναν το 50% της αντιμισθίας των δημάρχων. Σημείωσε ότι, ήταν και κάτι που ήταν σχόλιο του Γενικού Ελεγκτή, ότι θα υπάρχουν αντιδήμαρχοι που εκπροσωπούν δημοτικά διαμερίσματα 50, 30, 100, κατοίκων και αντιδήμαρχοι που εκπροσωπούν δημοτικά διαμερίσματα χιλιάδων κατοίκων. Για να γίνει πιο δίκαιο, είπε, και μετά από διαβούλευση με τα κόμματα, το Υπουργείο του ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρουν μια πρόταση όπως γίνει μια διαφορετική ρύθμιση στην αντιμισθία.

Συγκεκριμένα, προτείνουν είπε, όπως, για δημοτικά διαμερίσματα μέχρι 500 κατοίκων, να παίρνουν το 20% και όχι το 50% της αντιμισθίας, από 500-1000 κατοίκους να παίρνουν το 30% και από χίλιους και πάνω το 50%.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι υπάρχουν κοινότητες με 37 ή 65 κάτοικους. Αν δεν έκαναν αυτές τις αλλαγές, είπε, με τον μισθό που παίρνει ο συγκεκριμένος δήμαρχος, θα έπαιρναν οι αντιδήμαρχοι σχεδόν €2.500 μισθό, ενώ με την πρόταση που κατέθεσαν θα παίρνουν €900 μισθό «που είναι, ούτως ή αλλιώς, πολύ ψηλότερα από το τι παίρνουν ως κοινοτάρχες τώρα».

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι πιο δίκαιο σε σχέση με την ευρύτερη κοινωνία», είπε ο Υπουργός.

Για το θέμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2024, απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι δουλεύουν εντατικά ούτως ώστε να γίνει σωστή ενημέρωση του κόσμου, και ότι θα γίνει μια εντατική καμπάνια τους μήνες που θα προηγηθούν ούτως ώστε να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, σε δικές του δηλώσεις, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στη σημερινή επανεκκίνηση, όπως είπε, της συζήτησης των τριών νομοσχεδίων, επικράτησε πνεύμα σύμπνοιας, και συναντίληψης ως προς την αναγκαιότητα το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσουν αυτή την προσπάθεια «για να οδεύσουμε πλέον προς τις εκλογές που θα διεξαχθούν τελεσίδικα στις 9 Ιουνίου 2024».

Είναι γνωστό, είπε, ότι τα νομοσχέδια, όπως μετατράπηκαν σε μεταρρύθμιση, δεν ικανοποιούν όλα τα θέλω, όλων των συνιστωσών, είτε αυτά είναι κόμματα είτε είναι Ένωση Δήμων, Κοινοτήτων, είτε το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής.

Είπε ότι έγινε μια παρουσίαση των τριών νομοσχεδίων, του περί Δήμων, του περί Κοινοτήτων, και του περί Επαρχιακών Οργανισμών, και υπάρχουν επιμέρους πτυχές που χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις, αποσαφηνίσεις προνοιών αλλά ενδεχομένως και καταργήσεις και κάποιων άλλων προνοιών.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή θα ολοκληρώσει αυτήν την προσπάθεια μέσα στα χρονοδιαγράμματα που η ίδια έχει θέσει, μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, και επανέλαβε την έκκληση, όπως, «ανεξαρτήτως των επιμέρους διαφωνιών μας, με φειδώ να προχωρήσουμε σε αλλαγές, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου», γιατί δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, αλλά θα εκτεθεί η Κύπρος ανά το παγκόσμιο. Υπενθύμισε ότι «βάλαμε πλάτες με μια πρωτοφανή απόφαση αναβάλλοντας με νομοθεσία εκλογική διαδικασία για να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση για να προχωρήσουμε με την κοινή πλέον ταυτόχρονη εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές, και τις εκλογές ΤΑ». Απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα στους παραπέρα χειρισμούς, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πιο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα, ο κ. Δαμιανού, ότι, το μεγαλύτερο θεσμικό πρόβλημα, κατά την άποψή του, είναι το γεγονός ότι έχει ρυθμιστεί την τελευταία στιγμή από την ολομέλεια της Βουλής ότι ο πρόεδρος του επαρχιακού οργανισμού θα εκλέγεται, και αυτό δημιουργεί κατά την όψη τους ως ΑΚΕΛ, στρεβλώσεις, αφού δεν υπάρχουν πρόνοιες για τις διαδικασίες, τις αρμοδιότητες και τις αντιμισθίες του προέδρου αλλά κυρίως επηρεάζεται η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.

Είπε ότι το κόμμα του θα κάνει πολύ περιορισμένες εισηγήσεις για τις τροποποιήσεις σεβόμενοι την ανάγκη να προχωρήσει αλώβητη ως προς την φιλοσοφία η μεταρρύθμιση.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό, και γίνεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού, αλλά η συνολική εικόνα είναι ότι αν εφαρμοστούν οι νόμοι με ένα τρόπο αποφασιστικό, χωρίς εκπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου θα είναι θετικό.

Είπε ακόμη, ότι όσον αφορά στις κοινότητες που δεν θα περιληφθούν στους 20 νέους ενοποιημένους δήμους υπολείπονται πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν και στην πορεία του χρόνου θα πρέπει να εγκύψουν στις ανάγκες των κοινοτήτων γιατί δεν είναι πολίτες υποδεέστερης κατηγορίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, σε δικές του δηλώσεις, ανέφερε ότι ως ΔΗΣΥ, επί της φιλοσοφίας, «δεν θα αγγίξουμε τα τρία νομοσχέδια», και ότι εκεί που χρειάζεται να διορθωθεί κάτι, απόρροια των τροπολογιών αυτών θα το πράξουν, χωρίς να αλλάζουν τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είπε ακόμη ότι, σε μια συναινετική πράξη, είναι όλοι ικανοποιημένοι, αλλά την ίδια ώρα δεν υλοποιούνται απόλυτα οι εισηγήσεις του κάθε ενός ξεχωριστά. Ως εκ τούτου, ανέφερε, «παραμένουμε στην μεγάλη εικόνα» σημειώνοντας ότι το κόμμα του θα είναι παρών, «συναινετικά με όλα τα κόμματα, πριν το κλείσιμο της Βουλής το καλοκαίρι, να μπορέσουμε να ψηφίσουμε επιτέλους τα νομοσχέδια για να μπορέσουμε να μπούμε στην επόμενη φάση της υλοποίησης και κατ’ επέκταση, των εκλογών του Ιουνίου 2024».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι ως ΔΗΠΑ, είναι ικανοποιημένοι από αυτά που άκουσαν, και ότι έχουν κάποιες παρατηρήσεις που θα τις υποβάλουν στην κατ’ άρθρον συζήτηση με στόχο να μην ανοικτούν άλλα θέματα, από αυτά που έχουν τεθεί τόσο στη σύσκεψη με τον Υπουργό όσο και στη Βουλή, αλλά να προχωρήσουν, ούτως ώστε αυτό που ξεκίνησε πριν πάρα πολλά χρόνια, και ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο να προχωρήσει και να ψηφιστεί. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ένας χρόνος που απομένει να είναι αρκετός ώστε να είναι όλα στην εντέλεια τον Ιούνιο του 2024.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε ότι αν ένας ανεξάρτητος υποψήφιος ή συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων δεν πάρει έδρα, τότε υπάρχει η εισήγηση να μην μπουν στη δεύτερη κατανομή, εξηγώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει το φαινόμενο να τους καταχωρηθεί έδρα σε άλλο Δήμο που δεν ήταν υποψήφιοι.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι ήταν το μόνο κόμμα που είχε καταψηφίσει το Νόμο για την ΤΑ «γιατί εκτιμούσαμε ότι στη βάση σκοπιμοτήτων που υπήρξαν δεν θα οδηγούσε σε μεταρρύθμιση της ΤΑ αλλά σε απορρύθμισή της». Ήδη σήμερα, είπε, ένα χρόνο περίπου πριν τις εκλογές αρχίζουν να διαπιστώνονται «τρομερά λάθη και προβλήματα» που υπάρχουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, οι όποιες προσπάθειες επιχειρούνται για να γίνουν μικροβελτιώσεις, στην ουσία, «δεν πρόκειται να οδηγήσουν ουσιαστικά στη βελτίωση του συγκεκριμένου νόμου». Τα προβλήματα θα φανούν και στην εκλογική διαδικασία, αλλά πολύ περισσότερο στην συνέχεια με την εφαρμογή της, πρόσθεσε. Ως εκ τούτου, είπε, «η λύση είναι μία, ριζική τροποποίηση του νόμου και κυρίως ενοποίηση των Δήμων, απλοποίηση των διαδικασιών, μείωση των ψηφοδελτίων, και ανάδειξη της δυνατότητας των πολιτών μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να εκφράζονται σωστά και να εκλέγουν τα δημοτικά τους συμβούλια, τους δήμαρχους και τα συμβούλια των επαρχιακών οργανισμών.

Σε ερώτηση αν δεν είναι ουτοπικό αυτό στο σημείο που βρίσκεται η διαδικασία, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «ποτέ δεν είναι αργά. Αν όντως θέλουμε να βοηθήσουμε την ΤΑ πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε τις αλλαγές».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση