ΚΥΠΕ
Σε έμπρακτη αλληλεγγύη από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ανατολικής Μεσογείου για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Κύπρος, στόχευε η ενημέρωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους Πρέσβεις των 26 χωρών μελών της ΕΕ δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά την ενημερωτική συνάντηση στο Προεδρικό.
Ο κ. Ιωάννου είπε αρχικά ότι η ενημέρωση στόχευε στα θέματα μετανάστευσης και συγκεκριμένα για το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο και στην προβολή των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το σχέδιο δράσης της Ανατολικής Μεσογείου.
Επανέλαβε πως το σχέδιο δράσης Ανατολικής Μεσογείου που αποφασίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στοχεύει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε τις θέσεις που πιστεύει ότι πρέπει να συμπεριληφθούν, τις οποίες διαβίβασε επίσημα στις Βρυξέλες, ο ίδιος με επίσκεψη του, πριν τρεις εβδομάδες.
Ο Υπουργός Εσωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλες, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι και οι Βρυξέλες προσανατολίζονται στην ίδια δέσμη μέτρων. Πρόσθεσε πως ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης μέχρι τον Ιούνιο και να αρχίσει η υλοποίηση του.
Απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε ότι παρουσιάστηκαν στοιχεία, όπως το γεγονός πως τα τελευταία επτά χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση 490% στις αφίξεις παράνομων μεταναστών, το γεγονός ότι το 95% αυτών εισέρχεται στα εδάφη που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατίας μέσω της πράσινης γραμμής, το γεγονός της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και το γεγονός ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Κύπρος κατ’ αναλογία πληθυσμού, είναι η πρώτη χώρα σε αφίξεις παράνομων μεταναστών.
Σημείωσε περαιτέρω πως το ισχυρότερο στατιστικό στοιχείο είναι το γεγονός πως το 6% του πληθυσμού της Κύπρου είναι αιτητές ασύλου ή άτομα υπό καθεστώς προστασίας (άσυλο) σε σύγκριση με άλλες χώρες πρώτης γραμμής, στις οποίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1% και άλλες χώρες της ΕΕ που είναι χαμηλότερο από 1%.
Συνεχίζοντας είπε πως «όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία έχουν διαβιβαστεί για να αποδείξουμε με αριθμούς το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος».
Σημείωσε περαιτέρω ότι «έχουμε μεταφέρει πως αν δεν γίνει κάτι σε σχέση με το σχέδιο δράσης κατά τους επόμενους μήνες, τότε η Κύπρος είναι η επόμενη χώρα που θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά το μεταναστευτικό».
Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι από τις τοποθετήσεις των Πρεσβευτών διαφάνηκε ότι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος της Κύπρου.
«Όλοι εκφράζουν αλληλεγγύη», είπε προσθέτοντας πως «εμείς ζητούμε η αλληλεγγύη αυτή να αποδειχθεί στην πράξη». Ο κ. Ιωάννου είπε πως θεωρεί ότι υπάρχει θέληση καθώς η Κύπρος λαμβάνει οικονομική και τεχνική βοήθεια, αλλά, όπως πρόσθεσε, «αποδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σύνορα και η ύπαρξη της πράσινη γραμμής που τυγχάνει εκμετάλλευσης από την Τουρκία που στέλνει παράνομους μετανάστες στην Κύπρο, στοχεύουμε σε εφαρμογή πρακτικότερων μέτρων».
Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία το 70% των παράτυπων μεταναστών είναι ούτω καλούμενοι φοιτητές και ανέφερε πως μεταξύ των μέτρων που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ο έλεγχος των επιβατών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και άλλων αεροδρομίων της Τουρκίας, ώστε να πιστοποιείται με έγγραφα ότι είναι φοιτητές.
Είπε επίσης ότι ζητήθηκε όπως γίνει ενημέρωση στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, καθώς παρατηρήθηκε ότι πάρα πολλοί εκ των μεταναστών είναι θύματα εκμετάλλευσης που έρχονται στην Κύπρο εξαπατώμενοι με ψευδείς παραστάσεις, νομιζόμενοι ότι η Κύπρος είναι χώρα εντός Σέγκεν, ότι από την Κύπρο μπορούν να πάρουν το τρένο και να μεταβούν στη Γερμανία και ότι είναι διαμετακομιστικός σταθμός, κάτι που στην πράξη δεν υφίσταται.
Σε ό,τι αφορά το θέμα ενημέρωσης στις χώρες προέλευσης, είπε πως μέσω το Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών θα αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσθεσε πως «σε αυτή τη δράση ζητούμε και το εκτόπισμα της ΕΕ με την οικονομική βοήθεια της ΕΕ ώστε να γίνει πιο ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης σε αυτές τις χώρες».
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως εφαρμόζεται σχέδιο εθελούσιας μετεγκατάστασης, το οποίο συμφωνήθηκε επί γαλλικής προεδρίας της ΕΕ που διαλαμβάνει ότι περί τα 1.600 άτομα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Πρόσθεσε πως μέσα από αυτό το σχέδιο μετεγκαταστάθηκαν περί τα 500 κυρίως στην Γερμανία και κάποιοι στη Γαλλία.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως η Κυβέρνηση επενδύει πολλά στο σχέδιο εθελούσιων επιστροφών, που δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς κατά τους τελευταίους τέσσερεις μήνες αποχώρησε εθελούσια διπλάσιος αριθμός παράτυπων μεταναστών σε σύγκριση με τους αντίστοιχους τέσσερεις μήνες της περσινής περιόδου.
Είπε ακόμα ότι ο στόχος είναι όπως από τον Ιούνιο είτε με εθελούσιες επιστροφές, είτε με απελάσεις να επιστρέφονται 800 με 1.000 άτομα τον μήνα.
Σε ερώτηση αναφορικά με την ταχύτητα εξέτασης των αιτήσεων για παροχή ασύλου, είπε πως πριν από δύο εβδομάδες αυξήθηκαν οι εξεταστές ώστε να εξετάζεται διπλάσιος αριθμός αιτήσεων και σημείωσε πως μετά από ρυθμίσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου αυξήθηκε κατά 60% ο αριθμός των προσφυγών που εξετάζονται.