ΚΥΠΕ
Χρέος μας είναι να προστατεύσουμε τις νυχτερίδες, είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος μιλούσε στην εκδήλωση για τη Διεθνή Βραδιά Νυχτερίδων (International Bat Night), η οποία καθιερώθηκε το 1997.
Η Κύπρος αποτελεί μέρος της Συμφωνίας για τη Διατήρηση του Πληθυσμού των Νυχτερίδων της Ευρώπης αφού την έχει υπογράψει από το 2012, ανέφερε αρχικά ο Υπουργός Γεωργίας.
Σήμερα στην Κύπρο έχουν καταγραφεί 19 είδη νυχτερίδων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ένα είδος, η αιγυπτιακή φρουτονυχτερίδα ή νυχτοπάππαρος στην καθομιλουμένη, είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος νυχτερίδας που συναντάται στον τόπο μας. "Η Κύπρος αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που φιλοξενεί πληθυσμούς του είδους αυτού", σημείωσε.
"Οι νυχτερίδες στην Κύπρο, όπως και στις υπόλοιπες χώρες, κινδυνεύουν κυρίως από ανθρωπογενείς διαταράξεις", επεσήμανε ο κ. Ξενοφώντος, υπογραμμίζοντας ότι τα περισσότερα είδη νυχτερίδων συγκαταλέγονται στα πιο απειλούμενα θηλαστικά παγκοσμίως. "Η μείωση του πληθυσμού των εντομοφάγων νυχτερίδων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κουνουπιών και άλλων επιβλαβών εντόμων, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να καταφεύγει στη χρήση χημικών εντομοκτόνων, με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον", τόνισε.
"Στοχεύοντας στην προστασία όλων των ειδών νυχτερίδων που φιλοξενούνται σήμερα στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εντάξει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 αρκετές περιοχές στις οποίες παρουσιάζονται πληθυσμοί νυχτερίδων", είπε ο Υπουργός Γεωργίας. Τα Διαχειριστικά Σχέδια τα οποία ετοιμάστηκαν για τις περιοχές αυτές προτείνουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης των νυχτερίδων, τόνισε. "Επίσης, η εκπαίδευση στα σχολεία και σε οργανωμένα σύνολα είναι μέρος των δραστηριοτήτων Λειτουργών του Υπουργείου μας, με στόχο την ενημέρωση των νέων σχετικά με τα θέματα προστασίας των νυχτερίδων, έτσι ώστε να αλλάξει και η προκατάληψη που υπάρχει για τις νυχτερίδες", πρόσθεσε.
Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Ξενοφώντος, μέσω κυρίως Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις για την προστασία και διαχείριση των νυχτερίδων, όπως η συντήρηση υφιστάμενων κτηρίων αλλά και γαλαριών σε παλιά λατομεία, η δημιουργία τεχνητών καταφυγίων, οι φυτεύσεις δέντρων για τη φρουτονυχτερίδα κ.ά.
"Οι νυχτερίδες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας πολλών οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο. Χρέος μας είναι να τις προστατεύσουμε αφού αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της τοπικής και παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς μας", κατέληξε.