ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Γεωργίας Κύπρου-Ελλάδας: Μέτωπο για αύξηση κονδυλίων για κλιματική αλλαγή

Γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας

ΚΥΠΕ

Τον Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, υποδέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ο Υπουργός, Πέτρος Ξενοφώντος, όπου συζήτησαν την ανάγκη για διεκδίκηση αυξημένου αποθεματικού της ΕΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω κοινού μετώπου των κρατών-μελών που επηρεάζονται περισσότερο από αυτές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του κ. Ξενοφώντος στις περιοχές της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, που πλήγηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού. Η επίσημη επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στην Κύπρο ολοκληρώνεται αύριο, με συμμετοχή του σε ημερίδα στον Αγρό με θέμα «Τρόοδος, η αγρότισσα της υπαίθρου και το μέλλον της κυπριακής αγροτικής οικονομίας», στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό.

«Ήταν συγκλονιστική η εμπειρία μας στη Θεσσαλία», επεσήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ξενοφώντος, διαβεβαιώνοντας τον κ. Αυγενάκη ότι η Κύπρος «θα είναι πάντα δίπλα στην Ελλάδα, δίπλα στους αγρότες, στους γεωργούς, γιατί πραγματικά έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές». Σημείωσε, δε, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η από κοινού προώθηση δράσεων στην ΕΕ, «έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα στηρίζει αυτές τις περιπτώσεις, που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα ποσά που διατίθενται σήμερα, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι το αποθεματικό της ΕΕ για τη γεωργία ανέρχεται περίπου στα €450 εκ. για όλα τα κράτη-μέλη, ποσό το οποίο και ο ίδιος και ο κ. Αυγενάκης στη συνέχεια είπαν ότι δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες. «Θα εργαστούμε με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, αλλά και με τη Βουλγαρία, την Κροατία και άλλες χώρες, έτσι ώστε αυτό το ποσό να αυξηθεί«, σημείωσε ο κ. Ξενοφώντoς, προσθέτοντας ότι στόχος είναι «άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά και χωρίς πολλή γραφειοκρατία να μπορούμε να αντλήσουμε χρηματοδότηση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την παρουσία του στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας, μαζί με άλλους αξιωματούχους και στελέχη κρατών-μελών της ΕΕ. «Δώσαμε δύναμη και κουράγιο, μοιράσαμε αισιοδοξία, αλλά κυρίως επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη που όλοι μας, ως κράτη-μέλη της ΕΕ καλλιεργούμε και υπηρετούμε με ευλάβεια», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αυγενάκης.

«Αντίστοιχη αλληλεγγύη και αντανακλαστικά επιβάλλεται να υπάρξουν από κάθε κράτος-μέλος προς το αντίστοιχο, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, προσθέτοντας ότι «η κλιματική αλλαγή έχει συνέπειες, εμείς τις βιώσαμε και εσείς τις βιώσατε κατά κάποιο τρόπο το περασμένο καλοκαίρι, με τις φωτιές που αντιμετωπίσατε». Επεσήμανε, δε, ότι «πρωταθλητής» φέτος στην Ευρώπη ήταν η Ελλάδα, με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο και με τη μεγάλη πλημμύρα στη Θεσσαλία.

«Αυτό πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία, συμφωνήσαμε σε αυτό και εχθές και σήμερα πιο επίσημα, να δουλέψουμε και να συντονίσουμε τα βήματά μας, ώστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να κινηθεί άμεσα, δυνατά, σωστά, να οργανώσει και να ενεργοποιήσει μηχανισμό αντίστοιχων κρίσεων, με ένα ταμείο πολύ πιο πλούσιο, γιατί φαίνεται τελικά ότι τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί και καταλήγουν στο ταμείο του γεωργικού αποθεματικού, δεν φτάνουν», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.

Ανέφερε, ακόμα, ότι και οι μηχανισμοί πρέπει να απλοποιηθούν, για να υπάρχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων και να μην κολλάνε οι διαδικασίες στη γραφειοκρατία. «Εμείς είμαστε θιασώτες της πρότασης που κατέθεσε η Κροατία, με τη στήριξη της Ελλάδας, και βέβαια και η Κύπρος εντάσσεται σε αυτή τη λογική, να έχουμε ένα περιθώριο 2-3% του ΚΑΠ που καταλήγει στο κάθε κράτος-μέλος για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών», είπε.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε, τέλος, στην προώθηση συνεργασιών μεταξύ μεσογειακών κρατών-μελών για θέματα αλιείας, όπως επίσης και σε θέματα γεωργίας, τα οποία θα χειριστούν συντονισμένα τα δύο κράτη και σε επίπεδο Βρυξελλών, όπως είπε, αλλά και σε διμερές επίπεδο, μέσω μνημονίου συναντίληψης.

Γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας

Θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στη γεωργία, στην αλιεία, καθώς και θέματα που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τα Συμβούλια της Ευρώπης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο Υπουργών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με διάφορα ακαδημαϊκά κρατικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας στους τομείς της γεωργικής εκπαίδευσης, της έξυπνης γεωργίας και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη γεωργία και σε θέματα βιολογικής γεωργίας.

Επισημάνθηκε ότι η συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας θεωρείται ωφέλιμη και η διεύρυνσή της στοχεύει στη διάχυση της γνώσης σε γεωργούς, μέσω της οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα οποία θα συμμετέχουν ως εκπαιδευτές ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, με δεδομένες τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πάταξη του φαινομένου βαφτίσματος ελληνικών γεωργικών προϊόντων ως κυπριακά. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μετά από σχετικές καταγγελίες Κύπριων εμπόρων πατατών κατανάλωσης και οργανωμένων συνόλων, απέστειλε σχετικό υλικό προς την αρμόδια αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας. Στόχος είναι ο εντοπισμός και η πάταξη του φαινομένου του βαφτίσματος πατατών προέλευσης Ελλάδας, Αιγύπτου και ενδεχομένως άλλων χωρών ως κυπριακές και η διάθεσή τους στην αγορά της Ελλάδας.

Καίριο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν τα θαλάσσια ξενικά είδη, δηλαδή τα θαλάσσια είδη που, λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, βρίσκονται εκτός των ορίων της ιστορικά φυσικής τους γεωγραφικής κατανομής, καθώς αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και για την Ελλάδα, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.

Τέλος, συμφωνήθηκε η συνέχιση της στενής συνεργασίας που ήδη υπάρχει σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, για τη διαμόρφωση πολιτικών και προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών, όπως επίσης και η ενδυνάμωσή της σε διμερές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η επικαιροποίηση του Προγράμματος Συνεργασίας, στη βάση της Συμφωνίας των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για συνεργασία στο αγροτικό τομέα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1991, σε θέματα αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργείων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση