Kathimerini.com.cy
Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο στάδιο διαβουλεύσεων με τεχνοκράτες άλλων χωρών και διεθνών οργανισμών, ώστε, μόλις ανάψει το πράσινο φως ως προς το θέμα της ασφάλειας, να είναι όλα έτοιμα για το στάδιο εφαρμογής στην πράξη της ιδέας του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από το λιμάνι της Λάρνακας προς τη Γαζα, δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου. Όπως σημείωσε, ένα από τα θέματα που μελετούν οι τεχνοκράτες είναι και τα ξέβαθα νερά στο σημείο που σχεδιάζεται να φτάσει το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια, τα οποία καθιστούν δύσκολη την προσέγγισή του στην ακτή.
Στο ερώτημα γιατί επιλέγεται η αποστολή βοήθειας δια θαλάσσης και όχι από ξηράς, ο κ. Αντωνίου επανέλαβε τις αναφορές του Προέδρου Χριστοδουλίδη και πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ότι ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερη ποσότητα βοήθειας.
Ένα από τα θέματα που μελετούν οι τεχνοκράτες είναι και τα ξέβαθα νερά στο σημείο που σχεδιάζεται να φτάσει το πλοίο, είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σημείωσε ότι ανάμεσα στις χώρες που ενδιαφέρονται για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι χώρες είναι έτοιμες να αναπτύξουν το πλάνο, όπως το ανέλυσε χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Γάζα.
Η επίβλεψη του σχεδίου από την ΚΔ;
Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που ανάψει το πράσινο φως η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει την επίβλεψη του ανθρωπιστικού σχεδίου, ο κ Αντωνίου απάντησε ότι η ΚΔ κατάθεσε το σχέδιο χωρίς προϋποθέσεις και όρους. «Θέλουμε είτε να έχουμε τον πρώτο ρόλο, αν μπορούμε να τον έχουμε, σε θέμα συντονισμού, είτε άλλες χώρες, που έχουν καλύτερη από εμάς τεχνογνωσία. Εμείς κρατούμε την ουσία, η οποία είναι να λειτουργήσει αυτός ο διάδρομος. Δεν θέλουμε να έχουμε τον πρωτεύοντα ρόλο, ούτε την πρωτοβουλία, ούτε να μας πιστωθούν πρωτεία. Θελουμε να βοηθήσουμε έμπρακτα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά», σημείωσε.