ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Γεωργίας: Η Ιρλανδία στηρίζει την εντολή του ΟΗΕ στην Κύπρο

Ο κ. Χέιντον επισκέφθηκε την Κύπρο στο πλαίσιο της παρουσίας Ιρλανδών Υπουργών σε όλο τον κόσμο για τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου

ΚΥΠΕ

Την πλήρη υποστήριξη της Ιρλανδίας στην εντολή του ΟΗΕ στην Κύπρο, εξέφρασε σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Έρευνας και Ανάπτυξης, Ασφάλειας Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και Ανάπτυξης Νέων Αγορών της Ιρλανδίας Μάρτιν Χέιντον, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ιρλανδίας και Κύπρου.

Ο κ. Χέιντον επισκέφθηκε την Κύπρο στο πλαίσιο της παρουσίας Ιρλανδών Υπουργών σε όλο τον κόσμο για τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου. Οπως δήλωσε ερωτηθείς σχετικά, «εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών διεθνώς, θέλουμε σε ένδειξη αλληλεγγύης να στείλουμε ένα μήνυμα για τη σημασία της ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο μοιραζόμαστε τόσο εμείς, όσο και η Κύπρος».

Είναι, είπε, «μια ευκαιρία να αναδείξουμε τον ρόλο των Ιρλανδών σε όλο τον κόσμο και είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας την ιρλανδική κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο Ιρλανδός Υφυπουργός είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, τους οποίους και ευχαρίστησε εκ μέρους της ιρλανδικής κυβέρνησης για την υποστήριξή τους στον τομέα του Brexit. «Ιρλανδία και Κύπρος συνδέονται με πολύ στενούς δεσμούς, μοιραζόμαστε ένα κοινό σύστημα δικαίου, η Κύπρος κατανοεί τους στενούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και πώς το Brexit έχει αυξήσει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Μοιραζόμαστε την επιθυμία για μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, μοιραζόμαστε αυτούς τους στόχους και συνεργαζόμαστε ως μέρος αυτού στην ΕΕ», πρόσθεσε.

«Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με μέλη της ιρλανδικής αστυνομίας που υπηρετούν ως τμήμα της UNPOL, είμαστε πολύ υπερήφανοι για τα πολλά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της ιρλανδικής αστυνομίας αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ. Επανέλαβα στους εκπροσώπους της κυπριακής Κυβέρνησης την πολύ ισχυρή υποστήριξη της Ιρλανδίας στην εντολή του ΟΗΕ στο νησί», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και το πώς αυτή επηρεάζει τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων, ο κ. Χέιντον ανέφερε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης ωχριούν όταν αναλογιστούμε τι υπομένουν οι φίλοι μας στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, μία τρομερή επίθεση και εισβολή».

Σημείωσε περαιτέρω ότι, «είχα την ευκαιρία να επαναδιατυπώσω σήμερα μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών την καταδίκη της Ιρλανδίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπάρχουν επιπτώσεις για όλες τις χώρες και συζήτησα το ζήτημα σήμερα με τους Υπουργούς, έχω επίγνωση των επιπτώσεων από τις κυρώσεις και άλλα σχετικά μέτρα και στην κυπριακή οικονομία, όλοι όμως συμφωνήσαμε ότι αυτή είναι η αλληλεγγύη που πρέπει και δείξουμε στον ουκρανικό λαό».

Όπως είπε, «είναι μια τεράστια ευκαιρία για εμάς, ιδιαίτερα τις μικρές χώρες που στέκονται ενωμένες εντός της ΕΕ, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία».

Ο Χέιντον επεσήμανε στη συνέχεια ότι «υπάρχουν προκλήσεις αναφορικά με τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, ακούμε σε όλο τον κόσμο για αυξήσεις του κόστους ζωής, για την ενεργειακή ασφάλεια και αυξήσεις των τιμών γενικότερα, αλλά θα τα ξεπεράσουμε». Είμαστε, σημείωσε, «έτοιμοι και αποφασισμένοι να δεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες λόγω της μαζικής μετακίνησης ανθρώπων ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης».

Όσον αφορά στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο κ. Χέιντον επεσήμανε ότι οι εξαγωγές από την Ιρλανδία προς την Κύπρο αυξήθηκαν κατά 4 εκατ. ευρώ μεταξύ 2019 και 2020 και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις ιρλανδικού ουίσκι. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το ουίσκι μας, είναι ένας τομέας και μια αγορά με την οποία θα θέλαμε να αυξήσουμε περαιτέρω τις εμπορικές μας συναλλαγές, πιστεύουμε ότι έχουμε πολλές δυνατότητες να το κατορθώσουμε, ο κυπριακός λαός έχει καλό γούστο στο ουίσκι».

Τέλος, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με τα σχέδια της Ιρλανδίας αναφορικά με τις προσπάθειες ανάκαμψης και τον αντίκτυπο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στον αγροτικό τομέα, ο Ιρλανδός Υφυπουργός δήλωσε ότι «έχουμε την ευθύνη να επιτύχουμε τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που έχουμε θέσει στη χώρα μας, αλλά και ως μέρος της ΕΕ, φιλοδοξούμε να παράγουμε τα τρόφιμά μας με πιο βιώσιμο τρόπο στο μέλλον και η Ιρλανδία είναι μια χώρα που εξάγει το 90% των τροφίμων που παράγει».

Πρόκειται «για μια μεγάλη πρόκληση, αλλά οι αγρότες και οι επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων είναι απόλυτα έτοιμοι για αυτή την πρόκληση, διότι οι αγορές υψηλής αξίας στις οποίες θέλουμε να διατίθενται τα προϊόντα των παραγωγών μας έχουν προσδοκίες για ένα βελτιωμένο προφίλ εκπομπών από το σύστημα παραγωγής τροφίμων», δήλωσε.

«Νομίζω ότι αν η σύρραξη στην Ουκρανία και οι σημερινές προκλήσεις μας δίδαξαν κάτι, αυτό είναι ότι αν υπήρχε οποιοσδήποτε εφησυχασμός σχετικά με τη σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τους λόγους για τους οποίους καθιερώθηκε, αυτός δεν θα πρέπει να υφίσταται πλέον», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία, είπε ο κ. Χέιντον, υποστήριζε πάντοτε την ΚΑΠ, συστάθηκε για πολύ καλό λόγο και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζεται και στο μέλλον, όπως και όλες οι νέες φιλοδοξίες και απαιτήσεις για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των κρατών μελών.

«Προφανώς το Brexit σημαίνει ότι έχουμε λιγότερα χρήματα συνολικά, επομένως η παραγωγή τροφίμων και η επισιτιστική ασφάλεια θα πρέπει να αποτελεί βασικό κομμάτι της συζήτησης. Παράγουμε πολύ καλής ποιότητας τρόφιμα στην Ιρλανδία και στην Ευρώπη και η ΚΑΠ συνεχίζει να στηρίζει αυτήν την παραγωγή», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση