ΚΥΠΕ
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η πετυχημένη υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Παγκύπριο Συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου. Επεσήμανε, δε, ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης έχει δεδομένο χρονοδιάγραμμα από το οποίο δεν μπορούμε να αποκλίνουμε.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στη βελτίωση και διεύρυνση των κινήτρων για αντιμετώπιση της αστυφιλίας με στεγαστικά σχέδια και προώθηση υποδομών υγείας και παιδείας στην ύπαιθρο.
Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα στη Λεμεσό, είχε ως κύριο θέμα «Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο – Η επόμενη μέρα των Κοινοτήτων». Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, το Συνέδριο προσφέρει την ευκαιρία «για αξιολόγηση των όσων έχουν γίνει, για γόνιμη συζήτηση και για απολογισμό της δράσης μέσα από την αποτίμηση του έργου που παράχθηκε, των στόχων που επιτεύχθηκαν σε αυτή την προσπάθεια», καθώς και για την κωδικοποίηση των αδυναμιών και προβλημάτων που προέκυψαν.
Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες και αναφερόμενος στη θεματολογία του Συνεδρίου, είπε ότι αποτελεί «ξεκάθαρη ένδειξη του γεγονότος ότι στόχος σας και προσδοκία όλων είναι η συνεχής αξιολόγηση δεδομένων προς επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης και ανάπτυξης των δυνατοτήτων των Κοινοτήτων μας».
«Η παρούσα Κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει την πετυχημένη υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προτεραιότητα και παραμένει προσηλωμένη στις αρχές που τη διέπουν», ανέφερε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της ικανότητας των Τοπικών Αρχών να παρέχουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες τους, και είναι κάτι που αποτελεί στόχο όλων μας.
Υπογράμμισε, ακολούθως, ότι «η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει δεδομένο χρονοδιάγραμμα από το οποίο, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούμε να αποκλίνουμε».
«Μιλώντας για την τόσο σημαντική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το μυαλό μου πηγαίνει στο ΓεΣΥ, τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση του τόπου. Ξεκίνησε, βλέπουμε τα προβλήματα, αξιολογούμε, είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε, χωρίς όμως ποτέ να αλλάζουμε τη γενικότερη φιλοσοφία» είπε.
Σημείωσε, ακόμα, ότι «από τις επόμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024, θα πρέπει να λειτουργήσουμε με το νέο νομοθετικό πλαίσιο».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις πρόνοιες των μεταρρυθμίσεων που άπτονται της λειτουργίας των κοινοτήτων, επεσήμανε ότι η δημιουργία συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών ήταν μια εισήγηση η οποία προήλθε από την Ένωση Κοινοτήτων. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι «τα συμπλέγματα θα δώσουν τη δυνατότητα στην κάθε κοινότητα, όσο μικρή και απομακρυσμένη και εάν είναι, να προσφέρει υπηρεσίες από κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, πράγμα που η υφιστάμενη κατάσταση, δεν επιτρέπει στις πλείστες των περιπτώσεων».
«Ως Κυβέρνηση θα στηρίξουμε ουσιαστικά τη σύσταση του νέου αυτού θεσμού, τόσο με τη μεταφορά τεχνογνωσίας όσο και οικονομικά, ώστε να λειτουργήσει όσο καλύτερα γίνεται, προς όφελος των ίδιων των κοινοτήτων και ενδεχομένως, μέσα από εμπειρία και τα οφέλη που αναμένεται να αποκομίσουν οι κοινότητες από τη λειτουργία του θεσμού, να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον και σε ένα επόμενο επίπεδο που είναι η δημιουργία αγροτικών δήμων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος σημείωσε, ακόμα, ότι έννοια της κοινότητας είναι ταυτισμένη με την ύπαιθρο και αναφέρθηκε στις προσπάθειες για ανάπτυξη της υπαίθρου και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της, λέγοντας ότι αυτή είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
«Στο πλαίσιο της πολιτικής μας προσέγγισης για περαιτέρω περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, η προσέγγιση της Κυβέρνησης επικεντρώνεται στη βελτίωση και διεύρυνση των κινήτρων ειδικότερα για τα στεγαστικά σχέδια που αφορούν την ύπαιθρό μας, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις σταθεροποίησης και ενίσχυσης του πληθυσμού», είπε.
Εξήγησε ότι στόχος είναι η ανατροπή της φθίνουσας κατάστασης που επικρατεί σε αρκετές κοινότητες, λέγοντας ότι, πέραν των στεγαστικών σχεδίων υπάρχει ανάγκη για υποδομές, ιδίως για θέματα υγείας και παιδείας, που αφορούν τις νεαρές οικογένειες.
Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες στην Ένωση Κοινοτήτων «για την εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία» με την Κυβέρνηση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνεχιστεί. Ευχαρίστησε, ακόμα, τους Κοινοτάρχες των κατεχόμενων χωριών, υπογραμμίζοντας ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι χρειάζεται για να δημιουργηθούν συνθήκες για επίλυση του Κυπριακού». Ευχαρίστησε, εξάλλου, και τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας για την παρουσία τους στο Συνέδριο.