ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας: Ελλάδα - Κύπρος, μοναδικοί πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή

Για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τις επερχόμενες προκλήσεις μίλησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Eυρωπαϊκό κοινοβούλιο

Ανταπόκριση από Στρασβούργο

Για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και τις προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η Ευρώπη, μίλησε στο Ευρ. Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε μια αναδρομή στις δυσκολίες που πέρασε η Ελλάδα, και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την Ευρώπη, καυτηριάζοντας μάλιστα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τη στάση που η Ένωση κράτησε. 

"Είναι σημαντικό ότι αυτή η ευκαιρία παρέχεται λίγες μόνο μέρες μετά το τέλος των μνημονίων και την έξοδο της Ελλάδας μετά από οχτώ χρόνια από τα μνημόνια. Από μέρος του προβλήματος έγινε πηγή λύσης η Ελλάδα, και είναι μια επιτυχία του ελληνικού λαού που έδωσε τη μάχη, αλλά είναι και μια επιτυχία της Ευρώπης που απέδειξε πως με αλληλεγγύη μπορούν να γίνουν πολλά. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση. Είναι μια νέα αρχή, που επουλώνει πληγές και διορθώνει σταδιακά αδικίες. Την προσεχή περίοδο θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, με έμφαση στον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, στην εμβάθυνση δομών και τη δημοσιονομική ισορροπία με πρόταγμα τη δίκαιη ανάπτυξη" τόνισε στην εισαγωγή του ο Αλέξης Τσίπρας. 

Όργανα που δεν λογοδοτούν

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός καυτηρίασε τη στάση της Ένωσης ή έστω όπως είπε μέρος αυτής, κατά την περίοδο που η Ελλάδα ταλανίζονταν οικονομικά. Έκανε λόγο έτσι για σχήματα τεχνοκρατών που έπαιρναν αποφάσεις χωρίς να λογοδοτούν, και πολιτικές που οδήγησαν στην άνοδο του σωβινισμού. 

"Η Ελλάδα και οι Έλληνες επέμειναν στην σταθερότητα της Ευρώπης, παρά το ότι κάποιες φορές μέρος αυτής πλήγωσε την Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Το διακύβευμα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η μέχρι σήμερα κρίση, ανθρωπιστική και οικονομική έχει εμφανίσει κενά στην ΕΕ. Η αποτυχία της να δώσει δημοκρατικές λύσεις θα έχει ως συνέχεια το θρίαμβο του σωβινισμού. Θα την καταστήσει μια κατακερματισμένη κοινότητα. Κατά την κρίση η ΕΕ έγινε πιο τεχνοκρατική, με αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων που δεν λογοδοτούν στους πολίτες και με σχήματα τεχνοκρατών όπως η Τρόικα να κρατάνε τα κλειδιά και να μην λογοδοτούν", τόνισε. 

Πυλώνες σταθερότητας

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά και τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αστάθεια στην περιοχή να αυξάνεται και να επιφέρει προβλήματα ανθρωπιστικής φύσεως, αλλά και το ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι οι μοναδικοί, ευρωπαϊκοί πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή. 

"Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα. Παρέχουμε ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, καταργήσαμε την υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου για τη Σαρία στη μουσουλμανική κοινότητα, ενώ ολοκηρώνεται και η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα. Επίσης η Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε σε συνεργασία με το κράτος, τους φορείς και την ΕΕ για τους μετανάστες. Η Ελλάδα συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Κρατήσαμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία και επιμένουμε στο γυρίσει η μεγάλη αυτη χώρα μέσα από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη σταθερότητα. Αποτελούμε δε μαζί με την Κύπρο, το μόνο ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή προχωρώντας σε συνέργιες με άλλες χώρες που εμβαθύνουν τη συνεργασία, όπως αντίστοιχα προχωρήσαμε και στις πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια με κορωνίδα τη συμφωνία των Πρεσπών. Φτάσαμε με τον κ. Ζάεφ, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για την περιοχή μας" κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. 

Το ιερατείο και η μάχη αρχών

Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης από την πλευρά του Αλεξη Τσίπρα, κινήθηκε στις λάθος συνταγές που μέχρι σήμερα λάμβαναν χώρα. Στο πλαίσιο δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική προς το ότι όργανα χωρίς λογοδοσία όπως είπε (Τρόικα) έπαιρναν αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Έτσι, για τον κ. Τσίπρα οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι μια μάχη αρχών για την Ευρώπη, που, η "αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, μετέφερε την ακροδεξιά από το εδώλιο του κατηγορουμένου της ιστορίας στην πρώτη γραμμή. Η προσφυγική κρίση έδειξε την αδυναμία της ΕΕ να προχωρήσει, όταν μεγάλο μέρος δεν ασπάζεται τις ίδιες φιλοσοφίες", όπως είπε. 

"Όλοι όσοι πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα οφείλουμε να μην αφήσουμε το όραμα να μην χαθεί, και να βρούμε λύσεις για το προσφυγικό και τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την πολιτική ενοποίηση, με δημοκρατικό έλεγχο, και όχι ένα νέο ιερατείο λιτότητας αλλά μια Ευρώπη της ανάπτυξης που θα στηρίζει την κοινωνική συνοχή. Έναν κοινό μηχανισμό προστασίας για αντιμετώπιση καταστροφών. Μια ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Η Ελλάδα ξεπέρασε την οικονομική κρίση, κράτησε στις πλάτες της την προσφυγική κρίση, άνοιξε δρόμους με φιλειρηνική πολιτική, και αυτά τα δείγματα αποτελούν ένα θετικό οιωνό στο συνεφιασμένο ουρανό της ΕΕ. Δείξαμε πως υπάρχουν τρόποι και πως μπορείς να προχωρήσεις μπροστά. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι μάχη αρχών και αξιών, για την ήττα όσων απειλούν την Ευρώπη. Σε αυτή τη μάχη όλες οι δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έχουν χρέος να μην αφήσουν την Ευρώπη να γυρίσει πίσω", κατέληξε ο κ. Τσίπρας. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X