ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Απομάκρυνε την Αμερική και τώρα την απειλεί

Πλέον ο Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει μαχητικά από τη Ρωσία

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

«Kάποτε, όταν συνέβαινε ένα σοβαρό γεγονός στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Αμερικανοί αναλυτές και οι πολιτικοί άμεσα έστρεφαν την προσοχή τους στην Τουρκία και στη βάση του Ιντσιρλίκ, όμως έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ο άξονας που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και τη Σούδα, αποκτά σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια στρατηγική τους», αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στην Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως με την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη μεταφορά τους στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα Στενά και μειώνουν τη σημασία που έδιναν στο ζήτημα αυτό στην Τουρκία.

Πλέον ο Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει μαχητικά από τη Ρωσία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έρχεται και η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η παρουσία τού μήκους 230 μέτρων πλοίου-πλατφόρμα «USS Hershell Woody Williams» υπερτονίζει την παρουσία των ΗΠΑ στην Κρήτη, εις βάρος της Αγκυρας.

Για τους γείτονες το ποτήρι ξεχείλισε όταν διαπίστωσαν την έλευση των αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού στα ελληνικά νησιά. «Αν οι ΗΠΑ ήθελαν να μείνουν εκτός του ζητήματος του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών, θα είχαν θέσει όρους έστω σε αυτό το ζήτημα, κι όμως δεν το έκαναν και πήραν το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα που η Αγκυρα το βλέπει ως εθνικής ασφάλειας», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Hurriyet Σεντάτ Εργκίν.

Παρά τα παράπονα για τις ΗΠΑ και την αναβάθμιση της Ελλάδας, έμπειροι αναλυτές τονίζουν πως η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον είναι και το αποτέλεσμα των επιλογών της Αγκυρας. Η αγορά των S-400 άλλαξε τα δεδομένα στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως και οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία στον οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα, και η μη επιβολή κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εντείνει το πρόβλημα.
Τελευταίο παράδειγμα αυτής της στάσης της Αγκυρας καταγράφηκε την Παρασκευή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Πράγα, τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του, να τον ενημερώσει για τις επαφές του και να συζητήσει το ζήτημα της Ουκρανίας. Λίγα λεπτά αργότερα, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε πως «όπως κάναμε στην περίπτωση των Patriot, όταν δεν μας έδωσαν, αγοράσαμε τους S-400. Σε περίπτωση που δεν μας δώσουν τα F-16, υπάρχουν πολλές χώρες που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση