ΚΥΠΕ
Το μεγάλο πρόβλημα της ηχορύπανσης από τη μη εφαρμογή του Νόμου για τα Κέντρα Αναψυχής βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής. Στην Επιτροπή ακούστηκαν καταγγελίες για μεγάλη ηχορύπανση σε σπίτια που γειτνιάζουν με Κέντρα Αναψυχής καθώς και για απειλές στους κατοίκους, που θέλουν να προβούν σε καταγγελίες.
Στην Επιτροπή συζητήθηκε επίσης και η Έκθεση του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σχετικά με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Στο θέμα της ηχορύπανσης, η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε πως παρά τη διαβούλευση που έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών με όλους τους φορείς, συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες σοβαρές διαφωνίες ακόμα και από κρατικές υπηρεσίες και σημείωσε πως η συζήτηση των νομοσχεδίων θα συνεχιστεί σε επόμενες συνεδρίες.
«Όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος έλεγχος των ορίων εκπομπής ήχου από τα κέντρα αναψυχής και από άλλους χώρους ψυχαγωγίας, μέσω της εφαρμογής αυστηρής νομοθεσίας και να αρθούν φαινόμενα ηχητικής οχληρίας που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια πολλούς συμπολίτες μας», είπε.
Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 25% των πολιτών υποφέρουν από θέματα ηχορύπανσης και οι δαπάνες για θεραπείες ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Είπε πως στην Κύπρο δυστυχώς από το 2016 δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την ηχορύπανση με αποτέλεσμα να έχουμε απελπισμένους πολίτες, καθώς Αστυνομία, Δήμοι και Υφυπουργείο Τουρισμού "αρνούνται να συνεννοηθούν μεταξύ τους" για την εφαρμογή του νόμου.
«Υποστηρίζουμε το επιχειρείν αλλά πάνω από όλα υποστηρίζουμε το δικαίωμα των πολιτών στον ύπνο», είπε και σημείωσε πως υπάρχουν κέντρα αναψυχής που οι τοίχοι των διπλανών κατοικιών κουνιούνται από την ηχορύπανση. Πρόσθεσε πως οι πολίτες που κάνουν παράπονο απειλούνται, κάτι το οποίο είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει το κράτος να το αντιμετωπίσει.
Έκθεση ΟΑΣΕ για Εκλογές
Σε σχέση με την Έκθεση του ODIHR του ΟΑΣΕ η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εσωτερικών Μαρίνα Νικολάου, είπε πως υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στην Έκθεση και πρόσθεσε πως η Επιτροπή έχει αποφασίσει ότι θα αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας διευκρινίσεις αν θα προχωρήσουν σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Στις δικές του δηλώσεις, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Ειδικός αντιπρόσωπος για την κοινωνία των πολιτών στον ΟΑΣΕ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν επίσης το πώς αυτές οι εισηγήσεις μπορούν να εφαρμοστούν στο εθνικό δίκαιο ενόψει Προεδρικών Εκλογών.
Ο κ. Χατζηγιάννης χαιρέτισε το γεγονός ότι η Έκθεση ήταν πολύ θετική για το επίπεδο Δημοκρατίας της Κύπρου, καθώς και τις ορθές και δίκαιες εκλογές.
Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της εθνικής νομοθεσίας και να τύχουν εφαρμογής.
Όπως είπε, οι κύριες εισηγήσεις αφορούν την πρόσβαση αναπήρων στα εκλογικά κέντρα, καθώς υπάρχουν κενά στις υποδομές, τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Εκλογών, οι οποίες στις διάφορες νομοθεσίες είναι διαφορετικές και δημιουργούν κάποιες περιπλοκές.
Μια τρίτη εισήγηση, συνέχισε, αφορά τη χρηματοδότηση των υποψηφίων, καθώς ενώ υπάρχει περιορισμός στους ανεξάρτητους υποψήφιους δεν υπάρχει περιορισμός στα ποσά που ξοδεύουν τα κόμματα. Μια τέταρτη εισήγηση-παρατήρηση αφορά στον έλεγχο χρηματοδοτήσεως των υποψηφίων και θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης να γίνουν κάποιες ενισχυτικές προσθήκες μέσα στην υφιστάμενη νομοθεσία. Άλλη μια εισήγηση είναι η θεσμοθέτηση διεθνών παρατηρητών προκειμένου οι εκλογές να τυγχάνουν ελέγχου από διεθνείς παρατηρητές καθώς και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Στο ίδιο θέμα, η κ. Ατταλίδου είπε πως οι εισηγήσεις της Έκθεσης είναι πάρα πολύ καλές και στάθηκε στην εισήγηση για το ΡΙΚ και στην υπόδειξη για διασφάλιση της αμεροληψία του ΡΙΚ, στο θέμα του εκλογικού καταλόγου και στην αυτόματη ένταξη των πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους ώστε να καταργηθούν τα αναχώματα ώστε να μπορούν οι πολίτες να ψηφίσουν. Επίσης, είπε πως είναι πολύ σωστή η εισήγηση για υπάρξει και εγχώριων αλλά και ξένων παρατηρητών στις εκλογές.
Θέμα Εκπομπής του ΡΙΚ
Στο μεταξύ, στην Επιτροπή Εσωτερικών ενεγράφηκε προς συζήτηση, θέμα για πολιτικές παρεμβάσεις στο ΡΙΚ μετά την αποχώρηση του δημοσιογράφου Ντίνου Φοινικαρίδη από την εκπομπή ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ. Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία.
Αναφερόμενη στο περιστατικό, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε πως οι Οικολόγοι ενέγραψαν το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών και τόνισε πως η δημοσιογραφική δεοντολογία και η ελευθερία του Τύπου είναι πυλώνες της Δημοκρατίας. Οι Οικολόγοι, όπως είπε, δεν θα ανεχθούν αυτοί οι πυλώνες να τύχουν επίθεσης από οποιαδήποτε πολιτικά συμφέροντα.