ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο της συνάντησης Χριστοδουλίδη - Ερντογάν

Τι ανέφερε στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Tο παρασκήνιο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, αποκάλυψε στη ραδιοφωνική εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου.

Όπως ανέφερε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσερχόμενος στη Σύνοδο συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με τον οποίο συνομίλησαν για λίγο. Καθώς προχωρούσαν στην αίθουσα είδαν τον Πρόεδρο της Τουρκίας με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας να συνομιλούν, τους πλησίασαν, χαιρετίστηκαν και κάθισαν για καφέ. Μετά από λίγο έφθασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα χαριτολογώντας τους ρώτησε κατά πόσο κάνουν συνάντηση στην απουσία του».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) είπε ότι «μέσα στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας μου είχα την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς ξένους ηγέτες και σε αυτό το πλαίσιο είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Το μήνυμα μου και στις δύο περιπτώσεις ήταν σαφές, ήταν ξεκάθαρο: η ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου». «Εξέφρασα, μάλιστα, την ετοιμότητα μας, η Κυπριακή Δημοκρατία να σταθούμε αρωγοί στην ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, παράλληλα με συγκεκριμένη ουσιαστική πρόοδο για επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου» τόνισε.

Είπε ότι άκουσε την Παρέμβαση του κ. Ερντογάν (κατά τις εργασίες της Συνόδου της ΕΠΚ), «δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό, αναφέρθηκε σε αριθμό θεμάτων που αφορούν προκλήσεις για την Τουρκία και την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στην επιθυμία της Τουρκίας να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ, να έρθει πιο κοντά σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αναφέρθηκε, για παράδειγμα, συγκεκριμένα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Όλα αυτά- και αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερα - περνούν μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και δεν πρέπει να μας φοβίζει – το ανέφερα αυτό συγκεκριμένα – ο διάλογος και η συζήτηση». «Και θεωρώ ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων – αντιλαμβάνεστε δεν μπήκαμε σε θέματα ουσίας – βοηθά προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου μας που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνω - γιατί το ανέφερα πολλές φορές και στον Τούρκο Πρόεδρο και στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών – στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», πρόσθεσε.

Οτιδήποτε ξεφεύγει του εν λόγω πλαισίου, τόνισε ο Πρόεδρος, «των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, δεν μπορεί καν να συζητηθεί. Και ανέφερα ότι αυτή είναι και η ξεκάθαρη θέση της ΕΕ, μια θέση που, είμαι σίγουρος, θα μεταφερθεί και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες προς τον Τούρκο Πρόεδρο. Το γνωρίζω γιατί είχαμε σχετικές συζητήσεις, ότι θα συναντιόταν και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον Γάλλο Πρόεδρο και ένα από τα θέματα που ζήτησα να μεταφερθούν στον Τούρκο Πρόεδρο είναι ότι η πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X