ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κυπριακό στο επίκεντρο των επαφών της ΠτΒ στο Λονδίνο

Το πρωί της Δευτέρας η Αννίτα Δημητρίου έγινε δεκτή από τον ομόλογό της, Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, σερ Λίντσεϊ Χόιλ

ΚΥΠΕ

Με συνεχείς συναντήσεις και με το Κυπριακό να τίθεται στο επίκεντρο των επαφών της έχει αρχίσει η πρώτη πλήρης ημέρα της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Λονδίνο.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας η Αννίτα Δημητρίου έγινε δεκτή από τον ομόλογό της, Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, σερ Λίντσεϊ Χόιλ στο κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ.

Μετά από μια πρώτη συνάντηση μαζί του, ξεναγήθηκε στους ιστορικούς χώρους του Παλατιού του Γουέστμινστερ που στεγάζει το κοινοβούλιο. Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Κοινοτήτων Ρόμπιν Γουόκερ και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (APPG) για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ και άλλους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής.

Ακολούθησε συνάντηση με την Πρόεδρο του Κλάδου Ηνωμένου Βασιλείου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου ντέιμ Μαρία Μίλερ και το βράδυ η κα Δημητρίου θα παρακαθίσει σε δείπνο προς τιμή της που παραθέτει ο ομόλογός της σερ Λίντσεϊ στην επίσημη οικία του.

Σε δήλωσή της μετά από το γεύμα με τα μέλη της APPG σε εστιατόριο του κοινοβουλίου, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως σκοπός της επίσκεψης είναι «να μπορέσουμε ακριβώς με χώρες που έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο, όπως η Μεγάλη Βρετανία, να ενημερώσουμε πρωτίστως για το τι συμβαίνει στην Κύπρο μας μετά από τόσα χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής, να ενημερώσουμε για ζητήματα που μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω συνεργασία, αλλά και για ενδεχόμενες προκλήσεις τις οποίες από κοινού καλούμαστε αυτή τη στιγμή να διαχειριστούμε».

Συνέχισε λέγοντας ότι η επίσκεψή της έρχεται σε ανταπόδοση της πρώτης επίσκεψης Βρετανού Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο, που είχε πραγματοποιήσει ο σερ Λίντσεϊ Χόιλ.

«Θέτουμε ως πρώτιστο την ενημέρωση για το Κυπριακό. Χαίρομαι που αυτήν τη στιγμή μαζί μου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Κύπρο μας. Βλέπετε πόσο ξεκάθαρες είναι οι θέσεις τους για το Κυπριακό, για μια παράνομη, μια απαράδεκτη κατάσταση που εξακολουθεί να συμβαίνει στην Κύπρο. Για αυτό χρειαζόμαστε τέτοια λόγια, τέτοιες παρεμβάσεις, ειδικά από τη Μεγάλη Βρετανία, μια χώρα με μια ιδιαίτερη ανταπόκριση, για να το πω διπλωματικά, να σταθούν δίπλα μας για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε διαπραγματεύσεις στο σωστό πλαίσιο που είναι η ΔΔΟ, όπως εμφαίνεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και για αυτό θεωρούμε πως τέτοιες συναντήσεις είναι σημαντικές».

Αναφερόμενη στις πρωινές συναντήσεις της είπε πως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, ειδικότερα μετά το Brexit και τις επιπλοκές που έχουν δημιουργηθεί. «Ένα θέμα αφορά την αύξηση των διδάκτρων για τους φοιτητές μας και τι θεραπεία θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει, ίσως μέσα από την ιδιότητά μας ως μέλη της Κοινοπολιτείας. Έχουμε επίσης θέσει το ζήτημα που αφορά τους εκπαιδευτικούς μας στα σχολεία της παροικίας, το οποίο επίσης έχει εγερθεί» είπε.

«Και βεβαίως βλέπουμε πώς από κοινού αντιμετωπίζουμε πολλαπλές προκλήσεις που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό, την κλιματική κρίση και με την κρίση δημοκρατίας - ειδικότερα κάτι το οποίο συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής την Κοινοτήτων ήταν κάτι το οποίο ξεκινήσαμε ως από κοινού ως πρωτοβουλία στη σύνοδο του IPU στη Βιέννη για τα social media, τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τι μπορεί να γίνει με όλη αυτή την κατάσταση η οποία εξελίσσεται ως ένα ανησυχητικό φαινόμενο» συνέχισε.

Η κα Δημητρίου συμπλήρωσε ότι «είμαστε εδώ για να τονίσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κύπρος μας, ως πλήρως μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να μη θέσει ως πρώτιστο στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του τόπου μας και για αυτό το λόγο στεκόμαστε όπως πρέπει στο πλευρό της Ουκρανίας. Συζητήσαμε βεβαίως και αυτή την πολύ σημαντική πτυχή και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μπορέσουμε πραγματικά να υπηρετήσουμε όπως πρέπει το διεθνές δίκαιο, χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά και είναι αυτό το ελάχιστο που αναμένουμε από χώρες όπως το ΗΒ ή αλλά κράτη μέλη ή χώρες του κόσμου που θέλουν να υπηρετήσουν πραγματικά τη δημοκρατία και τη νομιμότητα»

Στο γεύμα με την APPG συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις γύρω από το Βαρώσι.

Από την πλευρά του ο σερ Ρότζερ δήλωσε: «Ως Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο ήταν τεράστια χαρά για μένα και τους συναδέλφους μου να καλωσορίσουμε την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, επίσης ηγέτιδα του κόμματός της, στη Βουλή των Κοινοτήτων και να συζητήσουμε τα θέματα που αντιμετωπίζει το νησί της Κύπρου σήμερα. Είμαστε ξεκάθαρα απολύτως ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να δούμε μία πλήρη και ειρηνική και δικαιωματική επίλυση των προβλημάτων του νησιού. Είναι εξωφρενικό που υφίσταται ένας στρατός κατοχής σε μια χώρα μέλος της Κοινοπολιτείας και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τόσο πολύ. Πρέπει να φέρουμε ένα τέλος σε αυτό και αυτό σημαίνει να φέρουμε ανθρώπους γύρω από το τραπέζι, να κάνουμε ανθρώπους να αρχίσουν πάλι να συνομιλούν. Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές επιδιώκοντας να κάνουμε αυτό ακριβώς».

Την Τρίτη η κα Δημητρίου θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί φιλανθρωπικές οργανώσεις και αρκετούς συλλόγους της παροικίας, ενώ το βράδυ θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ και θα παραστεί σε δείπνο προς τιμή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X