ΚΥΠΕ
Τη σημασία της δικοινοτικής συνεργασίας σε επίπεδο πόλεων που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού τόνισαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος και ο «Δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, σε χαιρετισμό που απηύθυναν στο 5ο Κυπριακό Φόρουμ στη Λευκωσία.
Στην ομιλία του, ο κ. Προύντζος είπε ότι η Λευκωσία πληρώνει το λογαριασμό του άλυτου Κυπριακού, «αδυνατώντας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, καθιστάμενη σταδιακά εσωστρεφής και θλιμμένη, όπως ακριβώς και οι κάτοικοί της, ολόκληρες γενιές των οποίων προσπαθούν να σχεδιάσουν, να χτίσουν και να δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας πρόχειρες λύσεις για να αποφύγουν την ανωμαλία επί του εδάφους».
Επανέλαβε τη βούλησή του να συνεργαστεί με τον Μεχμέτ Χαρμαντζί με στόχο θετικά αποτελέσματα για την πόλη και όλους τους κατοίκους της, με την προσέγγισή του να βασίζεται στην αναθεώρηση και την επικαιροποίηση των προσπαθειών του master plan για μια κοινή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά, η οποία έχει επιβραδυνθεί από το 2001, βασιζόμενη στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και στην ατζέντα της ΕΕ για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Πρόσθεσε ότι ο πολιτισμός είναι επίσης ένας τομέας δυνητικής συνεργασίας, σημειώνοντας την υποψηφιότητα της Λευκωσίας για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030.
«Το πιο εύκολο θα ήταν να ξεκινήσουμε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ένα από τα κλισέ του Κυπριακού. Αρνούμαι να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Αντ' αυτού, τόνισα την ανάγκη δημιουργίας μιας πόλης ειρήνης και σταθερότητας σε μια περιοχή που φλέγεται. Η ελπίδα και η αισιοδοξία χτίζονται με μικρές ιστορίες επιτυχίας. Ελπίζω ότι σε συνεργασία με τον Μεχμέτ, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχουμε περισσότερες από αυτές σύντομα», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρμαντζί είπε ότι το συνεχιζόμενο Κυπριακό δεν αποτελεί δευτερεύον ζήτημα, αλλά το θεμελιώδες ζήτημα για όλους τους Κύπριους, που τέμνει όλα τα άλλα.
«Δεν μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το οικονομικό δυναμικό αυτού του νησιού ελλείψει ειρηνικής και βιώσιμης λύσης, ούτε μπορούμε να μιλάμε για περιβαλλοντική βιωσιμότητα ή οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι στους διαφαινόμενους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Φαίνεται επίσης σχεδόν παραπλανητικό να συζητάμε για την περιφερειακή ασφάλεια σε μια εποχή που οι δύο κυπριακές κοινότητες δεν μπορούν καν να βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι για να συζητήσουν με σοβαρότητα για το Κυπριακό και με την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση γύρω από το νησί», τόνισε σχετικά.
Κάλεσε επίσης τους παρευρισκόμενους να σκεφτούν τις ευκαιρίες που χάθηκαν όσον αφορά την οικονομική, κοινωνική και εξωτερική συνοχή και τι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί σε ολόκληρο το νησί αναφορικά με την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια αν είχε καταφέρει να ενταχθεί στην ΕΕ ως ενωμένη Κύπρος πριν από 20 χρόνια.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ομόλογός του προσέρχεται στο τραπέζι με νέες ιδέες δικοινοτικής συνεργασίας που θα ωφελήσει την πόλη και όλους τους Λευκωσιάτες.
«Οι Κύπριοι έχουν αποδείξει ότι αδιαφορούν για τα τεχνητά σύνορα και αμοιβαίες κοινωνικές, εμπορικές, εκπαιδευτικές και εργασιακές ευκαιρίες κατά μήκος της νεκρής ζώνης. Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως αυτή τη στιγμή είναι το θάρρος των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των ηγετών και στις δύο πλευρές να αναγνωρίσουν δημόσια ότι ένα βιώσιμο, ασφαλές και ευημερούν μέλλον για όλους τους Κύπριους θα είναι όνειρο και ψευδαίσθηση όσο παραμένουμε διαιρεμένοι», κατέληξε.
Η επανένωση της Κύπρου θα δώσει στον λαό της την καλύτερη ευκαιρία να αφήσει πίσω του το παρελθόν και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, δήλωσε από την πλευρά της η Τζούλια Μπερτετζόλο, επικεφαλής της Μονάδας στήριξης της διευθέτησης του Κυπριακού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Επιτροπή χρησιμοποιεί κυρίως δύο εργαλεία, την παρακολούθηση της εφαρμογής του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και κυρίως την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, στόχος του οποίου είναι να διευκολύνει την επανένωση, ενθαρρύνοντας την οικονομική ολοκλήρωση του νησιού, βελτιώνοντας τις επαφές μεταξύ των κοινοτήτων και φέρνοντας τους Τουρκοκύπριους πιο κοντά στην ΕΕ.
«Με τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ έχουμε την ευκαιρία να λύσουμε το Κυπριακό, ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Ο καθένας από εμάς, και ιδιαίτερα οι Κύπριοι, μπορούμε να κάνουμε κάτι για να δημιουργήσουμε ένα θετικό και συνεργατικό περιβάλλον, που θα ευνοεί την επίλυση του Κυπριακού για μια ειρηνική και ευημερούσα Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει και να στηρίξει περαιτέρω το έργο του Γενικού Γραμματέα και της Προσωπικής Απεσταλμένης για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για την Κύπρο», κατέληξε.