ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τη σημασία αναπτυξιακών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων ανέδειξε συζήτηση στον ΔΗΣΥ

Οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στη συζήτηση θα κωδικοποιηθούν και θα τύχουν αξιοποίησης από τον ΔΗΣΥ για την παραγωγή πολιτικής, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη σημασία μιας δημοσιονομικής πολιτικής καθώς και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς και αναπτυξιακών πολιτικών που να θωρακίζουν και να ενισχύουν την οικονομία ανέδειξε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Οι προκλήσεις και το μέλλον της οικονομίας μας. Εισηγήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, στη συζήτηση, της οποίας προήδρευσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, συμμετείχαν ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γκίκας Χαρδούβελης, ο τέως Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης και πρώην Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο τέως Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου συμμετείχε επίσης ο Γιώργος Κυριάκου, εκ μέρους της ΟΕΒ ο Μιχάλης Αντωνίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων Ανθή Εξαδάκτυλου, ο Νίκος Χειμαρίδης εκ μέρους του ΣΕΛΚ και ο Μιχάλης Κρονίδης, εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών.

Όπως αναφέρεται, στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Δημητρίου έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης και κυρίως ότι πρέπει να αναλυθεί σωστά το νέο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον με τις πολλαπλές προκλήσεις, ενώ εστίασε στη γεωπολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα, στις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων και στα υψηλά επιτόκια.

Σε τέτοιες συνθήκες χρειάζεται συνετή δημοσιονομική πολιτική καθώς και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και αναπτυξιακές πολιτικές που να θωρακίζουν και να ενισχύουν την οικονομία, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σημείωσε σχετικά.

Προστίθεται ότι οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν με τις παρεμβάσεις τους πως οι σημερινές προκλήσεις απειλούν τόσο τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις, συνιστώντας απειλή για ολόκληρη την οικονομία αλλά και για το δημοκρατικό πολίτευμα, μέσα από την ενδεχόμενη ανάδειξη του λαϊκισμού και των ακραίων πολιτικών προσεγγίσεων.

Αναφέρεται ακόμη ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση, στις επενδύσεις στη νέα τεχνολογία και την ψηφιακή εποχή, και στην αναγκαιότητα για ένα φορολογικό σύστημα που θα στηρίζει τη μεσαία τάξη και τις οικογένειες με παιδιά και θα βασίζεται στις αρχές της απλοποίησης, της ελκυστικότητας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και που θα παρέχει κίνητρα και ελαφρύνσεις.

Αναδείχθηκε επίσης η αναγκαιότητα για μια νέα στεγαστική πολιτική κυριότερα μέσω πολεοδομικών και άλλων κινήτρων για αύξηση της προσφοράς στην αγορά, έτσι ώστε να επέλθει ισορροπία με την αυξημένη ζήτηση για να συγκρατηθούν οι τιμές των ενοικίων και του κόστους στέγασης γενικότερα.

Τέλος, αναφέρεται πως διαπιστώθηκε πως πρέπει να αποφεύγονται αστόχευτες, επικίνδυνες και λαϊκίστικες προτάσεις που αφορούν τόσο τα δημοσιονομικά του κράτους όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ευρωστία του οποίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα.

Οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στη συζήτηση θα κωδικοποιηθούν και θα τύχουν αξιοποίησης από τον ΔΗΣΥ για την παραγωγή πολιτικής, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση