ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τέσσερα πολιτικά πρόσωπα μιλούν για την Ζέτα Αιμιλιανίδου

Μιχάλης Σοφοκλέους, Μάριος Πελεκάνος, Πάμπης Κυρίτσης και Βίκτωρας Παπαδόπουλος για την Υπουργό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η οδύνη που προκάλεσε ο θάνατος της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου το βράδυ της Δευτέρας (6/6) έστρεψε φυσιολογικά όλα τα βλέμματα της επικαιρότητας σε αυτή την κατεύθυνση.

Το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα της ραδιοφωνικής ειδησιογραφικής εκπομπής του ΣΠΟΡ ΦΜ 95,0 και της Οριάνας Παπαντωνίου «Διασπορά Ειδήσεων» ήταν αφιερωμένο στην Ζέτα Αιμιλιανίδου, αφού τέσσερα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής μίλησαν για την υπουργό, συνεργάτη και άνθρωπο, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκου Κληρίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο τέως Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος βρέθηκαν καλεσμένοι ραδιοφωνικά καταθέτοντας το δικό τους φόρο τιμής στην Ζέτα Αιμιλιανίδου.

«Ένα από τα παρήγορα για την οικογένεια της Ζέτας Αιμιλιανίδου είναι όλη αυτή η αγάπη που ξεχειλίζει τις τελευταίες ώρες τα κοινωνικά δίκτυα. Μια αγάπη, δίκαιη…». Με αυτά τα λόγια έκανε αρχή μιλώντας για την Υπουργό Εργασίας ο Μιχάλης Σοφοκλέους τονίζοντας πως πρόλαβε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της από όπου έχει περάσει. Μία γυναίκα που για εννέα και πλέον χρόνια δεν ήταν απλά η κεφαλή του υπουργείου αλλά ένας άνθρωπος που έφτιαχνε στοχευμένες πολιτικές που βοηθούσαν τον κόσμο ενώ παράλληλα εκσυγχρόνιζαν την κοινωνία. Μια γυναίκα που έμενε στο γραφείο μέχρι τις 11 και 12 το βράδυ, ένα απίστευτο μείγμα μητέρας και φίλης, με άπλετο χιούμορ, οξυδέρκεια, μια αληθινή κυρία, μια συνεχής μεταρρυθμίστρια, που είχε πάντα μια συμβουλή να σου δώσει.

Σειρά πήρε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος που πρόλαβε να την ζήσει από κοντά τους τελευταίους 11 μήνες. «Δεν χάσαμε μόνο μία εξαίρετη επαγγελματία, δε χάσαμε μόνο μία υπουργό που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία, χάσαμε και έναν πολύ όμορφο άνθρωπο» αρκέστηκε ν’αναφέρει λέγοντας πως κατά την αυριανή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου -στην οποία θα τηρηθεί και μονόλεπτος σιγή εις μνήμη της κυρίας Αιμιλιανίδου- θα αποφασιστούν οι τιμές που θα αποδοθούν στην εκλιπούσα την ώρα που με απόφαση της Προεδρίας οι σημαίες θα συνεχίζουν να κυματίζουν μεσίστιες.

Το μεγαλείο πολύ συχνά το επιβεβαιώνουν οι «αντίπαλοι» με το λόγο να παίρνει ο τέως Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης που βρέθηκε πολλές φορές απέναντι από την υπουργό. «Βρεθήκαμε απέναντι πάντοτε όμως στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου. Η Ζέτα απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια πως πρόκειται για ένα έντιμο και αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο, που είχε λόγο, μπέσα». Πρόσθεσε πως τη θεωρεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο άνθρωπο που είχε τις αναγκαίες ευαισθησίες για να γεμίσει την καρέκλα της Υπουργού Εργασίας τονίζοντας την αστείρευτη ενέργεια και επιμονή της. «Χαλκέντερη…» με αυτό το επίθετο ο Πάμπης Κυρίτσης χαρακτήρισε τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, υπογραμμίζοντας πως ένα από τα στοιχεία που την ξεχώριζαν ήταν η ικανότητα της να μπαίνει στα παπούτσια του άλλου. «Νιώθαμε ότι είχαμε απέναντι μας ένα άνθρωπο ντόμπρο, με συναίσθηση, σε έκανε να νιώθεις ασφάλεια» κατέληξε.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας που ξεκίνησε λέγοντας πως πρόκειται για μία εκ των ευφυέστερων και ικανότερων αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών που διέθετε η Κύπρος ενώ αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα και μία από τις καλύτερες υπουργούς που είχαμε ποτέ στη χώρα μας. «Καθόταν κοντά μου στο υπουργικό συμβούλιο και συζητούσαμε, ανταλλάζαμε απόψεις. Μου δημιουργούσε ένα αίσθημα ασφάλειας» ανέφερε ενώ συνέχισε λέγοντας πως σε κάθε υπουργικό συμβούλιο μπορεί να υπήρχαν προς συζήτηση από 85 μέχρι 115 θέματα. «Τα γνώριζε όλα. Πάντα έκανε παρεμβάσεις. Συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, είχε πάρα πολύ χιούμορ». Πρόσθεσε πως την χαρακτήριζε η ταπεινότητα, δεν της άρεσε η δημοσιότητα αλλά η ουσία των πραγμάτων. Εργασιομανής, με τεχνοκρατική, νομική και πολιτική άποψη που άφησε τεράστια παρακαταθήκη (αναφέροντας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα λέγοντας πως εμπνεύστηκε, σχεδίασε και το εφάρμοσε σε ελάχιστο διάστημα) ενώ πρωτοστάτησε εκχωρώντας εξουσίες της για καλύτερη πρόνοια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ