ΚΥΠΕ
Η κυρίαρχη ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι «γράφτηκε μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας με την ίδρυση τουρκικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - ενώ μίλησε και για «την σημασία των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και του εναέριου χώρου στην ανατολική Μεσόγειο».
Σε ομιλία του στο «Διεθνές Συμπόσιο» για την 50ή επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης» στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, αυτή θα πρέπει να γίνει στη βάση της λύσης των δύο κρατών. «Εάν δεν είμαστε κυρίαρχο κράτος και συμμετέχουμε σε μια κοινή δημοκρατία, η ύπαρξή μας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Εξάλλου, η κυριαρχία είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα» ισχυρίστηκε.
Πρόσθεσε δε ότι το μοντέλο λύσης δύο κρατών είναι απαραίτητο για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία. «Βλέπουμε πλέον όλοι μαζί τους κινδύνους της ομοσπονδίας. Οι διαπραγματεύσεις έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές. Ζητήθηκαν μηδενικές εγγυήσεις, κατάργηση του δικαιώματος των εγγυήσεων. Οι Τούρκοι της Κύπρου τάχα θα έμπαιναν στην ΕΕ στη βάση της ισότητας, εκπλήσσομαι με το μυαλό όσων το πιστεύουν αυτό» είπε.
Κατά τον κ. Τατάρ, υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο. «Επομένως, μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις μόνο με την αποδοχή της κυριαρχίας μας» συμπλήρωσε.
Μίλησε επίσης για άδικα «εμπάργκο» και ανειλικρινή συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας έναντι των Τ/κ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος γράφει σήμερα ότι μιλώντας στην επιμνημόσυνη τελετή των «αγωνιστών» της τουρκικής εισβολής του 1974 στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Ανδρόνικος, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε χθες ότι το «τεφτέρι της ομοσπονδίας έχει κλείσει» και επανέλαβε ότι «ο αγώνας του τ/κ λαού για την προστασία των δικαιωμάτων του, του δικαίου και της ανεξαρτησίας του στα εδάφη όπου ζει, είναι σεβαστός στον κόσμο».
«Είναι αυτοκτονία για εμάς να επιστρέψουμε στην προ του 1974 περίοδο». Αυτό, είπε, θα σήμαινε προδοσία των «μαρτύρων». Αναφέροντας ότι η «ειρήνη που ήρθε στο νησί πριν από 50 χρόνια συνεχίστηκε με την εγγυοδοσία του τουρκικού στρατού», ο Τατάρ είπε: «Ό,τι και να λέει ο κόσμος, εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις εγγυήσεις της Τουρκίας».