Της Οριάνας Παπαντωνίου
Πέντε ερωτήματα για τις σχέσεις Εκκλησίας - κράτους τέθηκαν ενώπιον των κομμάτων. Ζητήθηκαν μονολεκτικές απαντήσεις, ίσως ό,τι δυσκολότερο μπορεί να ζητήσει κάποιος από τα κόμματα που θεωρούν πως «σε τόσο σοβαρά ζητήματα πρέπει να δίδεται η ευχέρεια να αναλύουν τις θέσεις τους». Ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο φορολόγησης του εκκλησιαστικού πλούτου αλλά και κατά πόσο πρέπει να τεθεί ένα όριο στις εισφορές των πιστών. Απαντήσεις δόθηκαν από τα κόμματα και για την ευθύνη του κράτους σε σχέση με την ανέγερση παράνομων οικοδομών εντός εκκλησιαστικών περιουσιών αλλά και κατά πόσο θα πρέπει να εισακούεται η θέση της Εκκλησίας σε θέματα που δεν την αφορούν άμεσα.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να γίνει ξεκάθαρος διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους;
2. Πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διεξάγεται σήμερα ο φορολογικός έλεγχος της Εκκλησίας;
3. Θα πρέπει να μπει όριο στις εισφορές /δωρεές που μπορεί ένα άτομο να κάνει προς την Εκκλησία;
4. Είναι ευθύνη του κράτους η ανέγερση μονών χωρίς τις απαιτούμενες άδειες;
5. Θα πρέπει η Πολιτεία να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της Εκκλησίας πριν λάβει αποφάσεις σε θέματα που δεν την αφορούν άμεσα;
ΔΗΣΥ
1. Ο σεβασμός στην Εκκλησία είναι δεδομένος και ο ρόλος της είναι διακριτός, κάτι που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.
2. Συμφωνήθηκε εδώ και χρόνια ο τρόπος φορολόγησης της Εκκλησίας και αυτό τηρείται. Επ’ αυτού πρέπει να διενεργούνται οι κατάλληλοι έλεγχοι.
3.΄Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός πώς θα εκφράζει την πίστη του και πώς θα διαθέτει τους πόρους του.
4. Οι νομοθεσίες είναι υποχρεωτικές για όλους. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου.
5. Η Πολιτεία οφείλει να ακούει
τις απόψεις όλων των κοινωνικών φορέων και θεσμών. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τα όργανα της Πολιτείας.
ΑΚΕΛ
1. ΝΑΙ. Έπρεπε να γίνει προ πολλού. Στην πράξη, όχι μόνο στα χαρτιά.
2. Δεδομένου ότι από το 2012 η Εκκλησία καταβάλλει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και κεφαλαιουχικών κερδών, προτεραιότητα είναι η διαφάνεια και ο έλεγχος από το κράτος στα οικονομικά της Εκκλησίας, όπως για παράδειγμα γίνεται στα πολιτικά κόμματα.
3. Το κυριότερο είναι ο έλεγχος της πηγής των χρημάτων των μεγάλων δωρεών και εισφορών.
4. ΝΑΙ
5. ΟΧΙ
ΕΛΑΜ
1. ΟΧΙ
2. Χρειάζονται βελτιώσεις για να αποφεύγονται τυχόν καταχρήσεις.
3. ΟΧΙ
4. Οι ανεγέρσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι ευθύνη
του κράτους.
5. ΝΑΙ
ΔΗΠΑ
1. ΝΑΙ
2. ΝΑΙ. Το κράτος πρέπει να φορολογεί οτιδήποτε προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς διάκριση και με πλήρη διαφάνεια.
3. ΟΧΙ. Εφόσον υπάρχει επαρκής έλεγχος, σύμφωνα με σύγχρονα/διεθνή πρότυπα.
4. ΟΧΙ. Πρέπει να ισχύουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για κάθε ανέγερση.
5. ΟΧΙ. Ο διάλογος είναι πάντοτε ωφέλιμος, αλλά οι τελικές αποφάσεις πρέπει να προέρχονται από την Πολιτεία. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ξεκάθαρος διαχωρισμός.
ΕΔΕΚ
1. Υφίσταται ήδη.
2. Οι εκκλησιαστικές επιχειρήσεις φορολογούνται.
3. ΟΧΙ
4. ΝΑΙ
5. ΟΧΙ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
1. ΝΑΙ. Τούτο άλλωστε καθορίζεται από ποικίλες διατάξεις του Συντάγματος.
2. Η Εκκλησία φορολογείται σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Δεν γνωρίζουμε αν τυγχάνει οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αλλάξει.
3. Αντί οποιουδήποτε ορίου θα εισηγηθούμε τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η αρχή του «Know your customer».
4. Δεν πρέπει να επιτρέπεται η ανέγερση μονών ή ναών χωρίς την έκδοση των απαιτούμενών πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.
5. Η Πολιτεία μπορεί να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της Εκκλησίας όπως και οποιουδήποτε άλλου οργανωμένου συνόλου αλλά δεν πρέπει να έχει βαρύνουσα σημασία στη λήψη της τελικής απόφασης.
VOLT
1. ΝΑΙ
2. ΝΑΙ
3. ΟΧΙ
4. ΝΑΙ
5. ΟΧΙ
Να σημειωθεί ότι το ΔΗΚΟ είναι το μόνο κόμμα που μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο