ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τ. Τσιελεπής για Χριστοδουλίδη: Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά του στο Κυπριακό

«Η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει πλέον να λοξοκοιτάζει όσον αφορά τη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προτεραιότητα του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι η επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Διεθνολόγος και Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής. Τόνισε ότι η προετοιμασία του εδάφους και η προσπάθεια επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας πρέπει να αρχίσει από τώρα και ότι ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να πείσει ότι έχει την ειλικρινή βούληση να προχωρήσει, παρά το ότι δεν αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις πριν τις εκλογές στην Τουρκία.

Σε ερώτηση τι θα πρέπει να προσέξει ο Νίκος Χριστοδουλίδης από εδώ και πέρα στο Κυπριακό, ο κ. Τσιελεπής σημείωσε ότι ο νέος Πρόεδρος έχει ενώπιόν του μια βαριά κληρονομία. «Εδώ και έξι σχεδόν χρόνια δεν υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, τα τετελεσμένα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, η Τουρκία και ο Ερσίν Τατάρ έχουν επιστρέψει στις πολιτικές των δύο κρατών και η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει πλέον να λοξοκοιτάζει όσον αφορά τη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά επιρρίπτονται τουλάχιστον ίσες ευθύνες και στην δική μας πλευρά για την κατάσταση που επικρατεί. Αυτή είναι η κληρονομιά του νέου Προέδρου και αυτή καλείται να διαχειριστεί», εξήγησε.

Κληθείς να απαντήσει αν θα συμμετείχε στην διαπραγματευτική ομάδα του κ. Χριστοδουλίδη αν του το ζητούσε ο ίδιος, ο κ. Τσιελεπής ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει τέτοια κρούση από τον Πρόεδρο και υπενθύμισε ότι ήταν στις διαπραγματευτικές ομάδες και του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Νίκου Αναστασιάδη. Τόνισε ότι για να έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνει κατορθωτό να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία και να υπάρχει μια μίνιμουμ συναίνεση με τον νέο Πρόεδρο ότι θα προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. «Δεν υπάρχει νόημα να είσαι σε μια διαπραγματευτική ομάδα όταν διαφωνείς ριζικά με τις πολιτικές του Προέδρου. Εμείς πάντα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και φυσικά αν μας ζητηθεί κάτι θα του πούμε τη γνώμη μας», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή στην διαπραγματευτική ομάδα προϋποθέτει ένα κοινό έδαφος που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση