ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Οι δύο προβληματισμοί του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Την ατζέντα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέλυσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο Γιώργος Κακούρης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται σε διάσκεψη Τύπου να τοποθετηθούν οι επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ για το ζήτημα που ήγειρε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς την παρουσία και των 27 κρατών μελών στην αίθουσα συνεδρίασης, δημιουργούν ένα πολύ λανθασμένο προηγούμενο ΕΕ, καθώς είναι στη συζήτηση το αν θα πρέπει να καταργηθεί το βέτο των κρατών – μελών σε ορισμένα θέματα, μετέφερε από τις Βρυξέλλες ο συνεργάτης της «Κ», Γιώργος Κακούρης.

Υπενθυμίζεται ότι αυτός ο τρόπος λήψης απόφασης έγινε για πρώτη φορά στη χθεσινοβραδινή διάσκεψη, όπου επιτεύχθηκε η έγκριση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, μετά την αποχώρηση από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, με το πράσινο φως να δίνεται από τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη. «Θα γίνει μία επίσημη δημοσιογραφική διάσκεψη και θα έχουμε περισσότερες τοποθετήσεις για το πώς και αν βλέπουν να επηρεάζει την ευρύτερη συζήτηση για το δικαίωμα άσκησης βέτο των κρατών μελών, αν θεωρούν πως δεν την επηρεάζει, αν θεωρούν πως δημιουργείται προηγούμενο, και αν ναι, αν δημιουργείται η ανάγκη να ρυθμιστεί αυτός ο τρόπος λήψης αποφάσεων, με κάποιες δικλείδες ασφαλείας», σημείωσε, τονίζοντας ότι πλέον ανοίγει μία μεγάλη συζήτηση.

«Από την άλλη όμως, όταν μία χώρα καταχράται του δικαιώματος του βέτο, για να δημιουργήσει πρόβλημα, το οποίο κακόπιστα φαίνεται ότι δημιουργούσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, για να πάρει ανταλλάγματα, φαίνεται ότι χρειάζεται κάποιος μηχανισμός και κάτι να γίνει με αυτό το θέμα. Δεν πρέπει απλώς να αφήνεται και κάθε φορά να μπλοκάρει τα πάντα. Ρωτήσαμε σήμερα τον ΠτΔ για αυτό κατά τις δηλώσεις του και είπε ότι μια λύση θα ήταν να μην αφήνονται τα προβλήματα να φτάνουν σε αυτό το σημείο», ανάφερε.

Ο προβληματισμός του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη στάση της ΕΕ στο Μεσανατολικό και η εισήγηση του Μπορέλ

Δύο σημαντικά θέματα που αναμένεται να συζητηθούν κατά τη σημερινή διάσκεψη είναι το Μεταναστευτικό και η στάση της ΕΕ για τον πόλεμεο στη Γάζα. Είναι δύσκολο, τόνισε, να υπάρξουν κάποια συμπεράσματα, τα οποία να λένε κάτι νέο, από αυτό που λέγεται ήδη, καθώς, όπως φάνηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τρεις διαφορετικές απόψεις, καποιοι θέλουν εκεχειρία, κάποια μιλάνε για ανθρωπιστική παύση, κάποια δε θέλουν τίποτα.

«Ένα θέμα, το οποίο τόνισε και χθες ο ΠτΔ και το έχει βάλει στην ατζέντα της κυβέρνησης, χωρίς να παίρνει θέση δημόσια, είναι να υπάρξει κοινή θέση της ΕΕ, εξηγώντας ότι είναι αποτυχία της ΕΕ να μην έχει να πει κάτι συγκεκριμένο, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η ανθρωπιστική κρίση, για να μπορέσει να συνεισφέρει στην κατάσταση στην περιοχή. Είναι κάτι το οποίο αναμένεται να επαναλάβει σήμερα στη διάσκεψη ο Πρόεδρος», ανάφερε ο Γιώργος Κακούρης.

«Αυτό που ενδεχομένως να συζητηθεί σήμερα, είναι αυτό που είπε πριν από μερικές μέρες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ότι θα προτείνει να επιβληθούν κυρώσεις στη Χαμάς, αλλά ακόμα και σε ακραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη, που προβαίνουν σε πράξεις βίας και χειροτερεύουν την κατάσταση. Βέβαια κάτι τέτοιο απαιτεί μία τεχνοκρατική διαδικασία, αλλά μπορεί να δώσουν την κατεύθυνση οι ηγέτες σήμερα», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση