ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας για κλιματική κρίση και πολιτική προστασία

Tι συζήτησαν Κασουλίδης - Στυλιανίδης

ΚΥΠΕ

Τη διεύρυνση της συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την πολιτική προστασία και την πράσινη μετάβαση συζήτησαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Χρήστο Στυλιανίδη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία, να ανταλλάξουμε απόψεις επί ευρείας θεματολογίας, με έμφαση στις συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, για θέματα αρμοδιότητας», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών και ο επικεφαλής των πιλότων δασοπυρόσβεσης της Κύπρου.

«Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τις επί μέρους πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ίδιος (ο κ. Στυλιανίδης) στο Υπουργείο του, με στόχο να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και τις δυνατότητες της Ελλάδας στην πρόληψη αλλά και αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αναφύονται από την κλιματική κρίση και την ανάγκη μιας ενιαίας και συλλογικής διαχείρισης των επιπλοκών που επηρεάζουν τα κράτη και τους πολίτες.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κυρίως στους τομείς της επισιτιστικής κρίσης και της ενεργειακής τροφοδότησης, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ανάγκη για επίσπευση της διαδικασίας της πράσινης μετάβασης γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

«Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η ΕΕ καλείται να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο συντονισμού και καθοδήγησης των εθνικών πολιτικών των κρατών-μελών», σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συζητήθηκαν τρόποι ενισχυμένης συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ για επιμέρους θέματα της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας, ενώ αξιολογήθηκαν τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά εργαλεία.

«Ενημερώθηκα για την πορεία εφαρμογής του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU, που αποτέλεσε πρωτοβουλία του κ. Στυλιανίδη, κατά τη θητεία του ως Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ.», πρόσθεσε.

Στο ζήτημα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, «συμφωνήσαμε στην ανάγκη θεσμοθέτησης μιας περιφερειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο των τριμερών μηχανισμών που έχουμε εγκαθιδρύσει με κράτη της περιοχής. Είναι γεγονός ότι η αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι σεισμοί και άλλες καταστροφές προϋποθέτουν έγκαιρη και προληπτική δράση και απαιτούν συνέργειες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας στα θέματα κλιματικής κρίσης θα συνεχιστεί με έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης, είπε ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη και παραγωγική. «Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων σε θέματα κλιματικής αλλαγής και στα θέματα συνεργασίας εντός ευρωπαϊκών οργάνων αλλά και στην περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.

Ήδη, ως Ελλάδα, ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «έχουμε ξεκινήσει έναν διάλογο με τις χώρες της περιοχής», σημείωσε, αναφέροντας ότι έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συναντίληψης με το Ισραήλ, ακριβώς για να ξεκινήσει αυτή η περιφερειακή συνεργασία στην πολιτική προστασία, αλλά υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής προστασίας και του RescEU. «Και αυτό γιατί προσφέρει πρώτα-πρώτα την ευρωπαϊκή κάλυψη, ανοίγει νέες κατευθύνσεις και προσφέρει και χρηματοδοτικές λύσεις, για να είμαστε ειλικρινείς», είπε.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η συζήτηση γίνεται και με άλλα Υπουργεία της Κύπρου, και η προσπάθεια θα πρέπει να ενισχυθεί, «διότι η Ελλάδα και η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο παίζουν έναν σημαντικό ρόλο και είναι οι χώρες κράτη μέλη της ΕΕ».

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα έχει γίνει ήδη, από τον προηγούμενο χρόνο, ο κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Ανέφερε ότι δέχτηκε δύο μεγάλες πρωτοβουλίες, το λεγόμενο prepositioning, όπου Ευρωπαίοι πυροσβέστες ήταν στην Ελλάδα για δύο μήνες και συνέδραμαν τους Έλληνες πυροσβέστες «και γι’ αυτό είχαμε τα καλά αποτελέσματα που εμφανίστηκαν σε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο», καθώς και το ότι παραχωρήθηκαν εναέρια μέσα από το RescEU και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στην Ελλάδα για να τη βοηθήσει ως κόμβο.

«Από κοινού, προσπαθούμε για το επόμενο καλοκαίρι, έτσι ώστε και η Κύπρος να είναι μέρος αυτού του κόμβου, να δεχτεί τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, που θα τη βοηθήσει σε μια δύσκολη, αντιπυρική περίοδο», ανέφερε.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φυσικές καταστροφές, όπως εξελίσσονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν από καμιά χώρα μόνη της, όσο μεγάλη κι αν είναι. «Βλέπετε ότι έχουμε πυρκαγιές καταστροφικές στην Καλιφόρνια, την πιο πλούσια περιοχή του κόσμου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι φέτος στην Ευρώπη, είχαμε για πρώτη φορά ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας από τις δύο μεγάλες χώρες, Γερμανία και Γαλλία, που δεν είχε υπάρξει ποτέ και όπου η Ελλάδα συνέδραμε με αεροπλάνα σε δύο περιπτώσεις για να βοηθήσει τη Γαλλία.

«Σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Μόνο με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, θα μπορέσουμε να μειώσουμε, να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης», σημείωσε.

Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έχουν ξεκινήσει συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου, με ορατά αποτελέσματα, όπως η εκδήλωση στο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Αίγυπτο, στην COP27, «όπου η Κύπρος είχε μια εξαιρετική πρωτοβουλία που τη συνέδραμε και η Ελλάδα».

Ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα υπογραφεί μία νέα συμφωνία, μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, όπου οι δύο πυροσβεστικές υπηρεσίες θα υπογράψουν συμφωνία για να ενισχύσουν τις κοινές τους προσπάθειες και να βρουν περισσότερα κοινά σημεία για να βοηθά η μια την άλλη.

«Αυτό, κατά την άποψή μου, σύντομα θα επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες υπηρεσίες. Έχουμε ήδη κλείσει ένα ραντεβού με τις Δασικές Υπηρεσίες στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνοκρατών, για να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», είπε.

Αναφερόμενος στον κ. Κασουλίδη, ο κ. Στυλιανίδης θέλησε να καταγράψει τη μαρτυρία του, αναφέροντας ότι «η κάθε συνάντηση με τον Κασουλίδη είναι ένα μάθημα». Είπε ότι στα Συμβούλια Υπουργών Εξωτερικών, στα οποία ο ίδιος παρευρισκόταν ως Επίτροπος για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, ήταν εμφανής ο σεβασμός των ομολόγων του κ. Κασουλίδη προς το πρόσωπό του.

«Δεν είναι εύκολο για Υπουργό μικρού ευρωπαϊκού κράτους να τυγχάνει τέτοιου σεβασμού στο Συμβούλιο Υπουργών. Σας ομολογώ, ήμουν περήφανος, γιατί ο κ. Κασουλίδης ήταν Υπουργός Εξωτερικών της ιδιαίτερης μου πατρίδας και τύγχανε τέτοιου σεβασμού, σε βαθμό που οι συνάδελφοί του και εκείνη την περίοδο η κ. Μογκερίνι, έλεγαν 'ελάτε πίσω, βάλτε τα ακουστικά, γιατί θα μιλήσει ο Κασουλίδης τώρα'», ανέφερε.

«Στο βιολογικό ταξίδι της ζωής, κάποτε οι δάσκαλοι γίνονται μαθητές και οι μαθητές δάσκαλοι», απάντησε ο κ. Κασουλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση