ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βοηθό Εκτελεστικό Διευθυντή του FBI κ. Μάικλ Νόρντγουελ.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών εκτείνεται σε όλους τους τομείς.
Σημείωσε, επίσης, ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης του, ενώ εξήρε τον ρόλο της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά τη συνάντηση, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση «ήταν εποικοδομητική, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις εργασίες που κάνει το FBI εδώ και για τη βοήθεια που προσφέρει στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να διαλευκανθούν κάποιες υποθέσεις, αλλά και το όνομα της Κύπρου να είναι καθαρό σε όλη τη υφήλιο».
Κληθείς να αναφερθεί στις υποθέσεις αυτές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται «για υποθέσεις που έχουν κληθεί να συνεισφέρουν στη διερεύνηση τους, ώστε να μην υπάρχει καμιά σκιά για το όνομα της Κύπρου και να διαφυλαχθεί το όνομα της ως χώρα παροχής υπηρεσιών, διότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής οικονομίας η παροχή υπηρεσιών και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία σκιά.
Και αυτό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στο κλιμάκιο του FBI, ότι στόχος του είναι να μην υπάρχει καμιά σκιά για το όνομα της Κύπρου».
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ περί δύο κρατών και ένταξης στην ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οι χθεσινές δηλώσεις είναι οι ίδιες με αυτές που κάνει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, για δύο κράτη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», ενώ σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Τατάρ για την ΕΕ, σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, υπάρχει πρόνοια και για τη λύση του Κυπριακού και αν ο κ. Τατάρ και η τουρκική πλευρά επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών και εξευρεθεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των συζητήσεων που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, με τη συνεισφορά της ΕΕ η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα απολαμβάνει όλα τα οφέλη της ΕΕ».
Ερωτηθείς για την αναφορά της κας κα Ολγκίν στην ανοιχτή επιστολή της για απομάκρυνση από λύσεις του παρελθόντος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η κα Ολγκίν ήταν ξεκάθαρη, μιλούσε για τη διαδικασία, δεν έχει καμιά σχέση με τις δηλώσεις του κ. Τατάρ. Θα αναμένουμε την έκθεση της κας Ολγκίν προς τον ΓΓ των ΗΕ. Εκείνο που κρατάμε από την επιστολή της είναι ότι συνεχίζει τις προσπάθειες της και ότι επιζητεί μια βιώσιμη λύση για ένα κοινό μέλλον. Κοινό μέλλον και βιώσιμη λύση δεν συμβαδίζουν με τα δύο κράτη που ζητά ο κ. Τατάρ».
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η κα Ολγκίν συνεχίζει τις προσπάθειες της «και αυτό θέλουμε και εμείς, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα συνεργαστεί, όπως συνεργάζεται εποικοδομητικά και με προτάσεις, για να πετύχει αυτή η αποστολή» της κας Ολγκίν.
Σε άλλη ερώτηση, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει πλήρης συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τακτικές επικοινωνίες με τον κ. Μητσοτάκη, είμαστε σε πλήρη συνεννόηση», σημειώνοντας ότι «οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και αυτές που φαίνονται και αυτές που δεν φαίνονται, είναι προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης του διεθνούς παράγοντα, ώστε η τουρκική πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά».