ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στυλιανίδης: Η Ελλάδα στηρίζει την Κυπριακή πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή

Υπογράμμισε ότι πλέον περάσαμε στην Κλιματική Κρίση και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας

ΚΥΠΕ

Την στήριξη της Ελλάδας προς την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για συντονισμό δράσεων, σε ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, για την Κλιματική Αλλαγή, εξέφρασε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας ότι πλέον περάσαμε στην Κλιματική Κρίση και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 2η Υπουργική Σύνοδο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λεμεσό, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι είναι μια «εξαιρετική πρωτοβουλία από πλευράς Κυπριακής Κυβέρνησης για να συντονιστούμε όλοι εδώ, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής».

Υπογράμμισε ότι «κοινός στόχος είναι πώς θα προλάβουμε τις μεγάλες επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης» λέγοντας ότι δεν είναι τυχαία που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ίδρυσε το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, αφού όπως υπέδειξε, «φύγαμε από την Κλιματική Αλλαγή και πήγαμε στην Κλιματική Κρίση».

«Γι αυτό πρέπει να τρέξουμε. Η κλιματική κρίση τρέχει ιλιγγιωδώς μπροστά μας. Τα φαινόμενα που ζούμε - και τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα πάλι ζήσαμε ανάλογο φαινόμενο - δείχνουν ότι οι προετοιμασίες μας έχουν μείνει πίσω», ανέφερε ο Χρήστος Στυλιανίδης και τόνισε ότι η Κυπριακή πρωτοβουλία είναι «μια εξαιρετική αρχή».

«Η Ελλάδα θα τη στηρίξει οπωσδήποτε και πιστεύουμε ότι με βάση το άμεσο πλάνο αλλά και όλες τις επιστημονικές πρωτοβουλίες, θα μπορέσουμε μαζί όλοι και μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και σε συνδυασμό με τη συνεργασία και τις συνέργειες όλων των χωρών της περιοχής, τουλάχιστον να μετριάσουμε τις επιπτώσεις και να προσαρμόσουμε τον εαυτό μας, όλες οι χώρες της περιοχής, στα νέα σκληρά δεδομένα», συμπλήρωσε.

Στην αρχή της δήλωσης του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, λέγοντας πως «υπήρξε συνάδελφος όταν ήμασταν μαζί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ειλικρινά, έφυγε ένας άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στον τόπο. Νομίζω τα λόγια περιττεύουν».

Μια χώρα από μόνη της δεν κάνει τη διαφορά, γι αυτό χρειάζεται περιφερειακή και διεθνής συνεργασία σε παγκόσμια προβλήματα, δήλωσε εξάλλου ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Η Κύπρος, ανέφερε, φιλοξενεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση την 2η Υπουργική Συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι υπάρχει εκπροσώπηση σχεδόν και από τις 18 χώρες που συμμετέχουν.

Υπενθυμίζοντας ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να φέρει κοντά τις χώρες της περιοχής, για να συνεργαστούν για αντιμετώπιση του κοινού μας προβλήματος, ο κ. Καδής υπέδειξε πως «μια χώρα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Παγκόσμια προβλήματα όπως είναι αυτό της Κλιματικής Αλλαγής χρειάζονται περιφερειακή και διεθνή συνεργασία».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της πρότασης, είναι και το ότι εδράζεται και στη συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.

«Δηλαδή το σχέδιο δράσης το οποίο είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε στη συνάντηση αυτή, για να εγκριθεί τον Οκτώβρη από τους ηγέτες των χωρών, βασίζεται στην επιστημονική γνώση η οποία έχει παραχθεί από πέραν των 240 επιστημόνων που έχουν εργαστεί για την πρωτοβουλία αυτή», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι έχουν ακουστεί κολακευτικά σχόλια από τους παρατηρητές άλλων χωρών που συμμετείχαν στην Σύνοδο και εξέφρασε την εκτίμηση πως η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας «έχει όλες τις προοπτικές για να επιτύχει και να καταξιώσει αν θέλετε και την Κύπρο στο διεθνές σκηνικό».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε τη χαρά του που η Λεμεσός φιλοξενεί τη σημαντική αυτή Σύνοδο και διαβεβαίωσε ότι η Λεμεσός «θα κάνει αυτό που της αναλογεί, στην προσπάθεια την εθνική, την κυπριακή αλλά και την παγκόσμια προσπάθεια για να περιορίσουμε την Κλιματική Αλλαγή αλλά και τις επιπτώσεις της».

«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε με τον δικό μας ρόλο, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως πόλη, ιδιαίτερα στα πλαίσια του προγράμματος των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων», ανέφερε ο κ.Νικολαϊδης, υπενθυμίζοντας την επιλογή της Λεμεσού στο πρόγραμμα Cities Mission, που στόχο έχει την μετατροπή 100 ευρωπαϊκών πόλεων σε κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση