Του Απόστολου Τομαρά
Μια εβδομάδα πριν το στήσιμο της κάλπης στο Δημοκρατικό Συναγερμό για ανάδειξη προέδρου του κόμματος, το κύριο χαρακτηριστικό της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας είναι η απόλυτη νηνεμία. Η κούρσα που πραγματοποιούν οι δυο υποψήφιοι, Αννίτα Δημητρίου και Δημήτρης Δημητρίου, περιορίζεται στις τετριμμένες κομματικές συναθροίσεις καθώς και στις συσπειρώσεις του εκλογικού σώματος το οποίο το ερχόμενο Σάββατο θα αναδείξει τον νέο ηγέτη του κόμματος της δεξιάς. Μοναδική παραφωνία στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μπορεί να θεωρηθεί η διασπορά φημών μέσω κοινωνικών δικτύων που αφορούσαν συγγενικό πρόσωπο της προέδρου της Βουλής και υποψήφιας για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Φήμες που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κας. Δημητρίου η οποία όπως ανακοίνωσε η ίδια προχώρησε ήδη με καταγγελία στην Αστυνομία. Αντίδραση υπήρξε και από πλευράς του ανθυποψηφίου της, Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος καυτηρίασε τις διαδόσεις δηλώντας κατηγορηματικά «καμία ανοχή σε ανήθικες πρακτικές».
Η εκστρατεία
Το νέο πρόεδρο του ΔΗΣΥ θα εκλέξουν τα 50 χιλιάδες, περίπου, κομματικά μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο όπως εκτιμούν πηγές από την Πινδάρου στην κάλπη αναμένεται να προσέλθει μικρότερος αριθμός. Εκ των πραγμάτων η προσπάθεια των δυο διεκδικητών επικεντρώνεται στην προσέγγιση των Συναγερμικών ψηφοφόρων σε μια προσπάθεια να πετύχουν τη μέγιστη συσπείρωση και κατ’ επέκταση αύξηση των πιθανοτήτων να κόψουν πρώτοι το νήμα. Πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Κ» εκτιμούν πως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο προεκλογικό σκηνικό του Συναγερμού δεν αναμένεται να διαταραχθεί μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο. Έξι μέρες πριν ανοίξει η κάλπη η συμμετοχή παραμένει ένα από τα βασικά ζητούμενα. Η απόσυρση του Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και του Χάρη Γεωργιάδη, δευτερεύοντος, λέγεται ότι έχει συμβάλει σημαντικά στην εκτόνωση της κατάστασης στο εσωκομματικό σκηνικό, έτσι όπως δημιουργήθηκε μετά την πρώτη Κυριακή των Προεδρικών εκλογών. Η αλλαγή σελίδας στον ΔΗΣΥ θεωρείται δεδομένη, λένε οι ίδιες πηγές, εξέλιξη που ενδεχομένως να αποτυπωθεί το ερχόμενο Σάββατο.
Δημήτρης Δημητρίου
Οι ήπιοι τόνοι που επικρατούν αποτυπώνονται στο λόγο αλλά και τα ζητήματα που βάζουν οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι, προεκλογικά. Ωστόσο καταγράφονται και επιμέρους διαφοροποιήσεις οι οποίες, όμως, κινούνται εντός ορίων. Ο Δημήτρης Δημητρίου στη συνέντευξή του στην «Κ» τοποθετείται στα μηνύματα ενότητας που απευθύνει και η κα. Δημητρίου σημειώνοντας με νόημα πως «όσοι σήμερα θέτουν ζήτημα ενότητας χωρίς να κατανοούν ότι είναι δεδομένη, συντηρούν ένα αχρείαστο κλίμα». Ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να προβάλλεται κατά την προεκλογική εσωκομματική διαδικασία είναι η ανάγκη όπως ένα κομμάτι της ηγεσίας του κόμματος να μην έχει άλλες εξωκομματικές υποχρεώσεις. Ζήτημα που έθεσε ο Γιάννης Καρούσος και ο Δημήτρης Δημητρίου σε συνεντεύξεις τους στην «Κ». Ειδικά ο κ. Δημητρίου είπε χαρακτηριστικά. «Είναι διαφορετικό να είσαι βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος από το να είσαι πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του κόμματος. Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι ο πρόεδρος της Βουλής χρειάζεται συχνά να υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές. Να λειτουργεί πιο θεσμικά. Αν λοιπόν χρειαστεί να συγκρουστεί, τι θα αποφασίσει; Αν δεν το κάνει, θα είναι κακό για το κόμμα μας. Αν το κάνει, μπορεί να είναι κακό για την Κύπρο. Δεν υπάρχει λόγος να τραυματίσουμε ούτε τον Συναγερμό, ούτε τη χώρα».
Αννίτα Δημητρίου
Πέρα από το περιστατικό με τις φημολογίες, η Αννίτα Δημητρίου εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πορεία προς την κάλπη. Τα αποτελέσματα κάποιων δημοσκοπήσεων φαίνεται να έχουν δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στην πλευρά της προέδρου της Βουλής. Επί του προκειμένου ο Δημήτρης Δημητρίου σημείωσε «οι δημοσκοπήσεις είναι για να αλλάζουν και ειδικά στις εσωκομματικές εκλογές που δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν. Στήριξη στην Αννίτα Δημητρίου πρόσφερε ο τέως ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης. Η κα. Δημητρίου επικεντρώνει την προσπάθειά της σε κομματικές συγκεντρώσεις ανά το παγκύπριο εκτιμώντας πως τα μηνύματα από τον κόσμο του κόμματος είναι θετικά.